pengalaman pregnant ada kencing manis

Due date saya 10/2... Tpi dok ckp berkemungkinan saya akan bersalin awal sbb kencing manis n tk boleh lebih dr due date.... Ada tk yg punyai pengalaman mcm saya kene kencing manis masa pregnant... Nk tau mmg dok akan bg tarikh ke utk kita bersalin awal...????

23 Balas

Saya first pregnant ada kencing manis..but x smpi kena mkn ubatlah n dpt pun mase pregnant jer.. After delivered dah hilang dah..if ibu kencing manis mmg kena bersalin awal.. Mcm saya tepat2 hari due dia paksa bersalin.. Masukkan ubat.. Tpi dah keluar tnda bersalin..if x de problem biasanyer dia akan tunggu lagi smpj ada tanda keliar..nie pengalaman saya lah..

4y ago

Sebelum masuk ubat dia keluar..

Sama mcm saya.. Dokter dh bagitau awal2 sy kena bersalin awal 2minggu. Takut bby kenapa napa.. Tak pea.. Asalkan awk dan bby sihat, selamat.. 😍 best yea~ kena rajin2 pujuk bby keluar awal sikit.. Nanti tk ada laa kena paksa dengn hospital.. Lagi bnyk nk kena cucuk sana sini.. Hihi

Gdm on diet.. Mmg tak boleh lebih dari due.. Doc scan monitor berat baby. So masa 37w,dkt scan dlm 3.5kg..They mostly bimbang kalau normal, payah nak keluar or paling tak pun sangkut dkt bahu.. So 38w induce, mmg baby besar. 3.8kg,normal delivery. Alhamdulillah tak koyak plak😅

4y ago

In shaa Allah.. Yg paling penting, jgn angkat punggung

Saya kencing manis time peknen sis, due 18/12/19 serah diri ke hospital,sampai sana jln buka 3cm ptng 4cm.msuk LB pukul 8 mlm pada 18/12/19 ...sakitnya Tuhan yg tahu Sb masuk ubat air ...isi air dlm badan lgi. Bersalin normal tpi terpaksa vakium Sb x larat teran bdan dh lemah.

4y ago

Iyeke sis... Sayapon dh rasa pengalaman kena induce... Sakitnye tuhan jelh yg tahu.... Kalinipon induce gak... Ahad dh kena serah diri...

Mse ank 1st sy ada gdm gak..due date sy mse tu 2/1/2013..doc ckp klau msih blum brsalin gak, due date tu kna msuk wad..n pd 2hb 1, ptg tu sy msuk wad..doc induce, msuk ubat n 3hb sy brsalin baby boy

Kita sama sis 39 wk rabu n g kk tuk amik Surat serah diri sbb Ada gdm tarikh due Kita pun sama 10/2..so redho j la kalo kena induce wlpn sakitye double.. apa2 moga dipermudahkan segala urusan nanti..

4y ago

Iyeke... Semoga kita sama 2 di permudahkn segalanya...

saya gdm on diet, x boleh lebih tarikh due. tp nasib baik bersalin awal 3 hari dari due, secara normal. start week 37 dah start mcm2 senaman nak bg jalan terbukak. hehe. week 39 4 hari dah bersalin.

4y ago

banyak berjalan, ketuk ketampi, jalan itik. tiap2 ptg saya buat sekurangnya setengah jam.

Sy pun gdm control diet. Skrg da nak masuk 35 weeks. Hrp2 dapat la bersalin awal dari tarikh due yg doc bagi... Hari² bawa anak berbual supaya baby nak kuar awal dari tarikh due 😬

4y ago

Amin.... Amin.... Tk sabar nk tgk baby... Tpi dlm masa yg seram seram gak... Huhu... Nk tk nk kenalh hadap gak... 😅

Masuk spital sblm tarikh due..pastu kalau due dh sampai tapi bby tak keluar terus induce..tu la ayat tiap kali jumpa doc😂..seram dgr.tp tawakal jela nty..mudah²an semua smooth...

4y ago

Ohhh.... Sbb tk pernah kena kencing manis masa pregnant... Utk kali ke 3 ni ada kencing manis plk.... Mmg seramlh kalo dh ckp induce.... Sbb 2 kali dh rasa tpi sbb dh lebih due.... Kali ke 3 ni nampaknya induce jgklh tpi kencing manis plk.... Hhhmmmm.... Tawakal jelah demi baby.....

sy gdm mkn ubat .38w mmg da kne induce .tp baby sy tak besar pun .lepas bersalin bby kena tahan nicu .kalau baby ok esok da boleh discharge