Kencing manis masa mengandung

Saya skrg pregnant 5bulan, n smlm check kencing manis. Ada spa2 pengalaman n tau penjagaan x ? Risiko tinggi x .. risau

5 Balas

kawal makan je dik...Risiko tggi kalau xkawal..baby boleh mati dlm perut atau sebalik nya..Pas tu kena bersalin awal 2mggu n kena induce...Sbb akak dah alaminya..Akak memang ada sejarah keluarga kencing manis..So kena insulin

3y ago

kluarga ada sejarah kencing manis dik..So masa pregnant bacaan tggi..Pas bersalin,makin turun..Akan naik bila akak xjaga makan je

pagi TD sy p jmpa pakar dietition,SB da kncg Manis time preg ni.. gdm sy kdg² ok kdg² X ok.. tp kite one ctrl diet dlm pmknn.. pnat jga nk ctrl , tp nk bt cmne nk baby shat DN Dr sndiri shat jga. 😊😊✌️

puan kencing manis diet ctrl , kena ambil ubat atau kena cucuk insulin? sy masa prgnant hr tu..gdm diet ctrl...cuma kawal pemakanan kita je..nnti kk akan bg appointment utk jmpa dietition...dia akan trgkan lebih lanjut.

3y ago

yg pntg kawal pengambilan gula..bsp sy sepanjang prgnnt..ada skali je trtinggi cket..sbb over mkn..trlebih krbohidrat..dh mkn roti, mkn nasi lg..hehe...skrg dh lps brsalin..Alhamdulillah..dh normal dh bcaan gula.. 😊

sy GDM.. skrg dah kena insulin dan bsalin on 38w... jaga pmakanan klu masih awal, mcm sy jaga pon still sama mgkn sbb sy mkn tgh mlm sgt wlupun minum air kosong je...

sma mcm sy sis..sy on diet sja..lebihkan syur kurangkn nasi dan kurang kan mnum mnuman yg bgula,terutama air bergas