Baby boy 5bln masih kerap bangun malam

Bangun menyusu. Tapi kadang2, saje je..bangun menangis..setelah dipujuk tido semula. Tak dapat letak baby tido dlm baby cot, asyik bangun je... Huhu.. mummy bekerja, rasa stress. Boleh share pengalaman mummies lain?

44 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

sy ad bce artikel . jika nk beri anak tidur berkualiti dimalam hari. hendaklah di waktu siang beri anak lena dlm 90 minit. InsyaaAllah anak akn dpt tido lena di malam hari. pd usia anak sy 3 bln. mmng sy dan suami bergilir2 berjaga sbb anak lena waktu siang dr mlm. dn pd usianye suda 4 bulan. Alhamdulillah, sy mencuba pertua dr artikel tersebut.,lakukn aktiviti dgn anak di siang hari dan anak ad lena skjp2 ketika mnyusu da total kesemuanye wku tidonye lbh kurg dlm 90 mnit. dn alhamdulillah malam slps azan maghrib lena anak tdo cuma berjaga sndri jam 1 pg dn 4 pg utk mnyusu. tapi mungkin tiap anak2 berbeza. tpi sis blh cuba.

Baca lagi
12mo ago

☺️👍

Anak saya 1 thn 7 bln tidur sama katil still bgn 2am, 4am, 5.30-6am (time nk siap pergi kerja😅). Utk elak letih sgt saya set routine tidur between 9.30-10.30pm. Alhamdulillah still cukup tidur. Kawan2 yg dari kecik latih anak tidur dlm cot share story anak mereka masih bgn susu malam, ada yg sekali n ada yg kerap mcm anak saya. Samada kuat makan, daytime nap 2x, masih ada babies yg agak kerap bgn mlm. Pendapat saya babies lain2..terpulang pd ibu nk adapt mcm mana..bg saya plg mudah jd kan rutin mereka rutin kita juga, ikhlas kan hati, n inshaa Allah tak lama yg kita sangka..they grow up so fast..moga urusan kita dipermudahkan☺️

Baca lagi

Baby sy pun sama, sejak nk masuk 6 bulan ni. Kerap bangun kejap2 nangis tp pujuk2 Tepuk2 tidor balik. Tp ape yg sy perasan, mcm nk tumbuh gigi. Sbb air liur byk, suka masukkan jari dlm mulut pastu gigit, time nk BF entah berapa kali mengigit. Adalah try check gusi, yes nmpk mcm merah2 n mcm ade gigi nk keluar belah bawa tu, terasa masa bersihkan mulut baby. Ada tanya nurse, kadang xselesa gusi sbb nk keluar gigi pun boleh jd baby kerap terjaga waktu tidur. Tidur siang pun mcm tu. Ataupun suhu bilik kena sesuai, sbb baby sy xselesa panas sgt, memang kerap terjaga kalu panas.

Baca lagi
VIP Member

Baby tb2 bgn mnangis ke?sye ade kne mcm tu baby saya ni..try baca kisah jin ummu sibyan ..ada amalan surah2 yg perlu d amalkn ..sebab usia bayi bawah 2thn mudah kne gangguan jin ni.klau dia bgn nyusu 3am lpas tu nk ajk main / borak tu normal sbb baby masa ni dia tengah syok nk bborak & main.tp klau tjaga mnangis / tdo xlena mata bgerak2 tu buatlah amaln yg d amalkn oleh nabi kita.ni bkn kpercayaan kurafat tp ada kisah jin ni dlm al-Quran kita.hrp dpt mbantu anda.saya pun mummy bkerja shift.

Baca lagi

Salam, hi mommies. anak saya nak masuk 5bulan. saya surirumah. tetapi anak saya kerap nangis waktu siang, bila saya tinggal buat kerja kerja rumah, dan susah tidur siang, biasanya tidur siang dalam 10-15min, bila sy letak dibawah terus terjaga. mcm mana ye nak urus dan mengawal anak yg kerap menangis apabila kita tinggalkan sekejap, dah letak dah mainan mcm2, sebelum buat kerja sy akan bermain sekejap dan bila leka sekejap baru sy perlahan2 tinggalkan dia. mommies ada pengalaman dan tips tak?

Baca lagi
3w ago

Bby sy pun bgtu 5bln jak . Hari demi hari x nak dgn org kat dlm rmh ne melainkan sy.Susah sy nak bergerak ke tandas pun dia dah melalak menangis.Dgn papa dia pun xnak melainkan kmi semua berjalan bersiar2.

try letak tilam kat lantai...anak tdo sebelah mak...mst lena...kdg dia tdo baby cot dia xde bau mak dia...baby rasa jauh dr mak...sy anak dr lahir mmg tdo sebelah...katil mmg letak kt lantai..takot anak jatuh pula masa kte tgh lena...skrg anak 8m..mmg dia tdo smpai pagi...dia gerak2 sy bg susu sekejap..dia isap kejap je sbb dorg ngantok...jd try la letak sebelah awk masa tdo...tp pastikan awk x tindih dia la masa tdo...

Baca lagi
1mo ago

Setuju. Saya buat macam ni jugak. Tapi jarak sikit dengan baby untuk selamat. Anak bangun susu pon sekejap je tak lebih 5 minit then tido balik berjam2. Tapi ada setengah orang tak sokong cara ni sebab satu takut tertindih anak, dua; nanti anak tak pandai tido sendiri. Pada saya, kalau mummy selesa dah lebih memudahkan baby & mummy, buat je.

bagi saya, sis.... setiap baby perwatakan tidak sama, masing² kan. Tapi, yalah... mmglah kita rasa stress sb kena bngun awal pagi turun kerja, kan. kalau dapat, sabar dan kuatkan semangat utk menghdapinya sb tak lama lah tu, apabila baby dah besar, hilanglah semua penat² tu. bersabarlah. dan lagi satu, berdoalah bersama baby sebelum tidur dan apabila baby terbangun menangis. mana tau, baby mimpi buruk.

Baca lagi

anak saya malam masa mula masuk 5 bulan dia tidur setiap 2 jam bangun susu. bila dah masuk 5 bulan 3minggu dia dah mula tidur lama waktu malam. tidur pukul 10 pukul 1 bangun minum susu, lepastu bangun tapi xnak susu cuma nak puting jer & sambung tidur sampai pukul 6/7 pagi baru bangun semula. dah bangun pon xnak susu lagi. main-main & tidur balik. sampai la pukul 12 tengah hari baru nak makan susu. pampers memang ontime setiap 3jam tukar walaupun dia tidur dia xterjaga pon waktu tidur. susu saya susu formula ja.

Baca lagi
3w ago

anak sis minum susu berapa ml & berapa kali sehari?

Anak sy senjak 2 bulan lg sudah pandai tidur malam. Sy letak dia dlm baby cot so xde gangguan. Kalau letak tidur dgn sy nanti dia asyik terbangun pasal sy tidur bergerak2. Tips dia siang jgn bg dia tido sgt. Siang bg dia susu byk2 dan bermain. Tp kalo ibu ayah yg bekerja kemungkinan letak anak kt pengasuh dan pengasuh selalunya nak budak2 jagaan dia tidur sebab dia ada byk lagi budak2 lain nak jaga. Sng nak jaga bila dorg ni tidur. Tu pasal bila ptg ibu ayah amik dorg malam dorg dh mcm kena cas.

Baca lagi

Tidur siang mempengaruhi tidur malam, baby tak boleh overtired, kurang tidur @ terlebih tidur, cuba tanya pengasuh tidur siang anak bagaimana, berapa lama, berapa kali. Saya juga alami masalah ni dulu, tapi Alhamdulillah masuk 5 bulan almost takde berjaga saja saja selain nak susu, lepas menyusu dia lena semula, selain itu boleh bantu dia selesa tidur, contoh : white noise, pacifier, tukar pampers, kalori intake cukup. semoga dipermudahkan urusan puan

Baca lagi
Post reply image