Baby boy 5bln masih kerap bangun malam

Bangun menyusu. Tapi kadang2, saje je..bangun menangis..setelah dipujuk tido semula. Tak dapat letak baby tido dlm baby cot, asyik bangun je... Huhu.. mummy bekerja, rasa stress. Boleh share pengalaman mummies lain?

59 Balas

sy ad bce artikel . jika nk beri anak tidur berkualiti dimalam hari. hendaklah di waktu siang beri anak lena dlm 90 minit. InsyaaAllah anak akn dpt tido lena di malam hari. pd usia anak sy 3 bln. mmng sy dan suami bergilir2 berjaga sbb anak lena waktu siang dr mlm. dn pd usianye suda 4 bulan. Alhamdulillah, sy mencuba pertua dr artikel tersebut.,lakukn aktiviti dgn anak di siang hari dan anak ad lena skjp2 ketika mnyusu da total kesemuanye wku tidonye lbh kurg dlm 90 mnit. dn alhamdulillah malam slps azan maghrib lena anak tdo cuma berjaga sndri jam 1 pg dn 4 pg utk mnyusu. tapi mungkin tiap anak2 berbeza. tpi sis blh cuba.

4w ago

smalh ank bertuah sya pun tdo lpas mgrib bgn bila lpar je.

Anak saya 1 thn 7 bln tidur sama katil still bgn 2am, 4am, 5.30-6am (time nk siap pergi kerja😅). Utk elak letih sgt saya set routine tidur between 9.30-10.30pm. Alhamdulillah still cukup tidur. Kawan2 yg dari kecik latih anak tidur dlm cot share story anak mereka masih bgn susu malam, ada yg sekali n ada yg kerap mcm anak saya. Samada kuat makan, daytime nap 2x, masih ada babies yg agak kerap bgn mlm. Pendapat saya babies lain2..terpulang pd ibu nk adapt mcm mana..bg saya plg mudah jd kan rutin mereka rutin kita juga, ikhlas kan hati, n inshaa Allah tak lama yg kita sangka..they grow up so fast..moga urusan kita dipermudahkan☺️

1y ago

Iyee. Btul.. Stiap babies lain2 kerenah dia. Mcm baby sy balik je dri nursery ptg tuu dia main kjap je. Dh smpai time susu dia tdo trus klu dh penat. Mmg smpai time kte nk siap g keje. Senyum2 je bngun. Tapi.. In between tuu rutin dia nk mnyusu mmg tk ubah lg. Setiap 2 or 3 jam akn bngun. Tp bngun utk mnyusu jee. Lpastu dia tdo balik. Tnggu lg 2 or 3 jam. Tp tkde kne smpai angkat dia balik nk tdokan. Lpas susu mmg sng tdo. Cuma kte nk bngun pegi buat susu tu jelaa. Sbb baby sy tk breastfeed. Apa2 pon enjoy the process. Dia dh besar nanti confirm rindu 😊

Salam, hi mommies. anak saya nak masuk 5bulan. saya surirumah. tetapi anak saya kerap nangis waktu siang, bila saya tinggal buat kerja kerja rumah, dan susah tidur siang, biasanya tidur siang dalam 10-15min, bila sy letak dibawah terus terjaga. mcm mana ye nak urus dan mengawal anak yg kerap menangis apabila kita tinggalkan sekejap, dah letak dah mainan mcm2, sebelum buat kerja sy akan bermain sekejap dan bila leka sekejap baru sy perlahan2 tinggalkan dia. mommies ada pengalaman dan tips tak?

6mo ago

Sama laa dgn anak sy sis . Skrg nie dyaa mmg banyak berjaga siang , susah nk tidoo siang berbanding masa newborn sampai 4 bulan yg senang & kerap tidoo siang .

try letak tilam kat lantai...anak tdo sebelah mak...mst lena...kdg dia tdo baby cot dia xde bau mak dia...baby rasa jauh dr mak...sy anak dr lahir mmg tdo sebelah...katil mmg letak kt lantai..takot anak jatuh pula masa kte tgh lena...skrg anak 8m..mmg dia tdo smpai pagi...dia gerak2 sy bg susu sekejap..dia isap kejap je sbb dorg ngantok...jd try la letak sebelah awk masa tdo...tp pastikan awk x tindih dia la masa tdo...

2mo ago

anak saya takkan tidur kalau mak ayah dy blom tdo slgi tu lh dy akn celik smpai lh mak ayahnya tdur baru dy tdur

Baby tb2 bgn mnangis ke?sye ade kne mcm tu baby saya ni..try baca kisah jin ummu sibyan ..ada amalan surah2 yg perlu d amalkn ..sebab usia bayi bawah 2thn mudah kne gangguan jin ni.klau dia bgn nyusu 3am lpas tu nk ajk main / borak tu normal sbb baby masa ni dia tengah syok nk bborak & main.tp klau tjaga mnangis / tdo xlena mata bgerak2 tu buatlah amaln yg d amalkn oleh nabi kita.ni bkn kpercayaan kurafat tp ada kisah jin ni dlm al-Quran kita.hrp dpt mbantu anda.saya pun mummy bkerja shift.

anak sya malam mmg slalu terjaga...anak tido sblah je...klw trjaga boleh tepuk2 atau bg susu...siang tido 3 kali ikut waktu....2 jam/ 1 jam /30 minit..... malam pkol 8 boleh start tukar lampin, bg susu sampai kosong payudara sebelah shja, selepas 30 minit anak tido boleh bedung dan letak je atas tilam... buka kuat skit white noise macam hujan + guruh.... anak akan terjaga balik dlm pkol 10 utk tukar lampin atau buang air...tido balik sampai pukul 7 pagi... trjaga biasanya utk di tepuk atau minum susu dlm 2 kali.. anak sya x leh tido dlm keadaan senyap...perlu ada bunyi macam white noise..

Baby sy pun sama, sejak nk masuk 6 bulan ni. Kerap bangun kejap2 nangis tp pujuk2 Tepuk2 tidor balik. Tp ape yg sy perasan, mcm nk tumbuh gigi. Sbb air liur byk, suka masukkan jari dlm mulut pastu gigit, time nk BF entah berapa kali mengigit. Adalah try check gusi, yes nmpk mcm merah2 n mcm ade gigi nk keluar belah bawa tu, terasa masa bersihkan mulut baby. Ada tanya nurse, kadang xselesa gusi sbb nk keluar gigi pun boleh jd baby kerap terjaga waktu tidur. Tidur siang pun mcm tu. Ataupun suhu bilik kena sesuai, sbb baby sy xselesa panas sgt, memang kerap terjaga kalu panas.

bagi saya, sis.... setiap baby perwatakan tidak sama, masing² kan. Tapi, yalah... mmglah kita rasa stress sb kena bngun awal pagi turun kerja, kan. kalau dapat, sabar dan kuatkan semangat utk menghdapinya sb tak lama lah tu, apabila baby dah besar, hilanglah semua penat² tu. bersabarlah. dan lagi satu, berdoalah bersama baby sebelum tidur dan apabila baby terbangun menangis. mana tau, baby mimpi buruk.

Assalamualaikum... Sis, anak saya masuk 6 bulan... tapi saya amalkan surah Yaasin ayat 83... selepas kun tu saya berhenti dan minta pada Allah dgn hati yg yakin dan percaya pada Allah agar Allah beri anak saya tidur yg lena dan selesa sehingga pagi... kemudian sambung fayakun... alhamdulillah dia jarang bangun kecuali bila ingin menyusu. itu pun tidak selalu... itu apa yang saya amalkan lah. byk serah dan yakin pada Allah, In Shaa Allah...

2y ago

masyallah tq ilmu

anak saya malam masa mula masuk 5 bulan dia tidur setiap 2 jam bangun susu. bila dah masuk 5 bulan 3minggu dia dah mula tidur lama waktu malam. tidur pukul 10 pukul 1 bangun minum susu, lepastu bangun tapi xnak susu cuma nak puting jer & sambung tidur sampai pukul 6/7 pagi baru bangun semula. dah bangun pon xnak susu lagi. main-main & tidur balik. sampai la pukul 12 tengah hari baru nak makan susu. pampers memang ontime setiap 3jam tukar walaupun dia tidur dia xterjaga pon waktu tidur. susu saya susu formula ja.

1y ago

dia makan 4oz 10kali bagi