Baby boy 5bln masih kerap bangun malam

Bangun menyusu. Tapi kadang2, saje je..bangun menangis..setelah dipujuk tido semula. Tak dapat letak baby tido dlm baby cot, asyik bangun je... Huhu.. mummy bekerja, rasa stress. Boleh share pengalaman mummies lain?

60 Balas

sis cuba baca² dari mcm² blog. byk perkongsian. blog org putih pun byk diorg kongsi tips. saya tgh mengandung anak kedua. pun saya masih mencari ilmu. anak pertama kerap jgk bgn mlm. kdg tu 2-3 jam sekali. sbb nak menyusu. sis sblm tido jgn lupa pakaikan anak minyak telon, cek suhu bilik dan pastikan takde nyamuk. semua tu kene jaga. baru tak terganggu anak tido. dan pasang la alquran/music² yg menenangkan.

Anak sy senjak 2 bulan lg sudah pandai tidur malam. Sy letak dia dlm baby cot so xde gangguan. Kalau letak tidur dgn sy nanti dia asyik terbangun pasal sy tidur bergerak2. Tips dia siang jgn bg dia tido sgt. Siang bg dia susu byk2 dan bermain. Tp kalo ibu ayah yg bekerja kemungkinan letak anak kt pengasuh dan pengasuh selalunya nak budak2 jagaan dia tidur sebab dia ada byk lagi budak2 lain nak jaga. Sng nak jaga bila dorg ni tidur. Tu pasal bila ptg ibu ayah amik dorg malam dorg dh mcm kena cas.

anak sy dah nk masuk 6 bulan setiap malam, 2 hourly wajib bgn nyusu🤣🤣mcm dah setting tummy dia utk bgn nyusu. pas nyusu tdo balik.. pastu 2 jam bgn lg hahaha.. dr lahir mcm tu. sy enjoy je moment tuh.. alhamdulillah stakat ni allah swt masih kuatkan jiwa sy.. hakikatnye mmg ngantok tp entahla🤣seronok dan senang hati sbb baby masih menyusu dengan baik.. kalau dia xbgn risau plk sy. sy mama bekerja tp sy sntiasa mohon doa supaya allah swt kuatkan jiwa sy utk si buah hati

Tidur siang mempengaruhi tidur malam, baby tak boleh overtired, kurang tidur @ terlebih tidur, cuba tanya pengasuh tidur siang anak bagaimana, berapa lama, berapa kali. Saya juga alami masalah ni dulu, tapi Alhamdulillah masuk 5 bulan almost takde berjaga saja saja selain nak susu, lepas menyusu dia lena semula, selain itu boleh bantu dia selesa tidur, contoh : white noise, pacifier, tukar pampers, kalori intake cukup. semoga dipermudahkan urusan puan

Baby sy dah nk masuk 6 bulan, kerap bangun mlm sebab nak mnyusu ( 2j30 - 3j jarak masa) kerap bangun juga dinihari, jadi sy kena bangun juga utk letak buai bg tdo, sy bekerja ofis hour, husband pun sama,siang dijaga oleh mak sy.. So tido mlm sy mmg kelaut, kdang tdo 2 jam 3 jam je sehari..tp tetap kuat demi anak.. Penat & ngantok hanya kita sendiri & Tuhan yg tahu.. Tp sy cuba utk kuat n hepi bila tengok muka anak..

anak sy mmg tdo smpai keesokkn hri tp sy tetap breastfeed anak dan tukar pampers..yg best if susu badan myusukan anak waktu mlm akan bt anak lbh nyenyak tdur kerana ada hormon oksitosin yg dirembeskan ☺️

kalau sy, baby start 5 bulan, dia akan tidur siang 3 kali. kadang 2 kali. bangun tidur bangun tidur. selalu dalam jam 2 tidur hingga dlm jam 3/4 mcm tu bangun. lepastu smbung tidur hingga jam 5. jam 6-8 dia main, malam akan lena sampai jam 5/6 pagi, sbb nak susu then akan sambung tidur smpai jam 7/8 😂

same laa sis . anak saya pon boy 5bulan . asal tido je rajin terjaga menangis lepastu bagi nyusu atau pujuk sikit sambung balik tido sampai laa ke subuh mcm tu . tapi nasib baik laa saya suri rumah . dpt tido panjang kalau time siang sbb baby akn tido lena x kn bejqga kalau dh lepas subuh sampai ke pukol 10@11 pagi

Sama lahh kita 😅 Situasi yg sama di alami. Baby boy sy pun umur masuk 5bulan 7hari. Sy pun mummy yang bekerja. Dulu letak dalam baby cot. Tapi semenjak dua menjak ni baby kerap bangun saje2 menangis. Garu2 kepala. Lepastu pujuk2 tido balik. Mungkin dia beralih bulan. Macam2 perangai pelik lagi.. 😂

ank sy pun dh 5 month.. since 3month lg tido dia tgh mlm bngun dlm 2 kali je untuk susu.. tu pun kalau dia tido kul8 mlm paling lewat sy akan kejutkan dia dlm kul12 utk minum susu sb kdg kul4 pg@kul5 baru bangun nak susu..ank sy pun xletak ank dlm bby cot dia xmau.. nak berpeluk dgn ibu jgk😂😂