keguguran

Assalamualaikom sy baru keguguran dan esok nk kna dnc...sy nk tnya pengalaman ibu²,,sapa2 yg pernah gugur n cuci dnc,,bpa lama ambik masa utk lekat balik ye??

25 Balas

Sy miscarriage, tp complete.. Sy contraction & mcm bersalin biasa.. Siap pecah ketuban.. 15w masa tu.. Nasib baik semua keluar, so tak perlu dnc.. Tp sy still warded 1 mlm, utk monitor.. Sy pantang 3 kali suci, skrg tgh try to concieve 😊 semoga ada rezeki bulan ni.. Sy gugur bulan 9 hari tu.. Syukur period dtg, cuma tak cantik dah la cycle.. So kena track waktu subur guna opk 😊

sy thn ni bln 6 lps, cmplete misscariage..merasa cntraction & pecah ketuban usia kndungn 5bln. bln 9 thn ni jgk lekat balik..sy bpantang semua cuma xbtungku sbb fmly kata klu btungku jd lmbt lekat, jd xperlu btungku lps gugur.. lps bsalin nti bru btungku..ni fmly sy la. jd sy skrg dh 16w2d..smoga kli ni ada rzeki tgk dia lahir ckup umor dan mbesar dgn sihat..

4y ago

misi ke dktor ke xde mrh pn..klu ikotkn kajian medikal pn mgandung dlm masa 6bln lps kguguran, kndungan itu lbih sihat..ni dr apa yg sy baca. apapn rzeki tu dr tuhan..dia lebih tahu apa yg terbaik dan masa bila yg sesuai.

Bergantung. Ada cepat ada lambat... Tp penting, klu dh gugur first tu, ikhtiar utk kuatkan rahim dulu then fikir preg. Mcm kwn sy, dua kali gugur. After frst, dia lebih kpd nk dpt baby cepat2 lg. Tp keguguran. Lps gugur kali kedua, dia take time utk kuatkan rahim. Supplement, berurut and jamu. Alhamdulillah melekat smp dpt dua anak dh skrg.

Saya Dnc bulan julai 2019.. bulan September 2019..saya mengandung semula..bulan November 2019 saya keguguran lagi..tapi keguguran secara semulajadi..tak ada DNC.. selepas DNC bulan julai, pakar O&G.. xda beritahu pun, yg kena gap 6 bulan untuk hamil semua..sbb lepas DnC kena bg rahim rehat.. mungkin lain org, lain ketahanan badan..hmm

Saya selepas keguguran kandungan 4 bulan tahun lepas pada bulan febuari 2018,doktor bersihkan perut supaya tiada sisa darah tetinggal,selepas tu saya dan suami amalkan makan asid folic,saya risau juga lama lagi dapat zuriat,alhamdullilah..allah maha pendengar doa saya,saya suda hamil 3 bulan sekarang #Anak ke 3🤩

12 bulan 4 sy keguguran time tu 8week 5day dan sgt sakit yg amat masa nk gugur tu sampai muntah2 sis... tp syukur dia jatuh habis tak kena cuci pon , Alhamdulillah 4 bulan kemudian sy pregnant lg now dah 20 week 4 day 😊 tp tips sy lepas keguguran kena jaga pantang mcm lepas bersalin jugak. baru cepat lekat .

4y ago

Oh..sy pun bru jak keguguran waktu 8week 6day..tp sy punya keluar darah ketul besar tme d hospital..nanti doktor bg pindah dlm bekas cuma nk drah bhagian atas dbwh ada isi2 cm pecah dan npk urat2 halus..doktor xbg ambl blik sbb lum ada bentuk..tkut bilang hamil anggur..tulah sy tnya pengalaman org lain cm mana..😔

Sy 2x gugur...sy focus utk sihatkan badan..dpt kan berat badan ideal..berurut...makan suplemen tambahan yg boleh kuatkan rahim...tp more traditional...after gugur 2nd tu sy ambil masa 7bulan sihatkan badan dan pulihkan rahim...Alhamdulillah Allah bg rezeki now 21w.Doakan sy bersalin dengan selamat.Aamiin

Sy aritu complete miscarriage, doktor pesan kena ambik masa dalam 3x habis period baru boleh ttc, nak bagi rahim betul2 sihat, bersih & sedia terima benih baru.. kalau cuci pulak sehingga 6 bulan.. tapi ada kes jugak yg lekat awal, tu x bleh cakap jugakla.. dah rezeki, hehe..

Sy mengandung semula selepas sekali period..insyaAllah..pantang 2 minggu tu sy buat betul2..walaupun baby gugur masa 5 minggu..walaupun kecil lagi..tp sy rasa contraction tu semua.lepas dnc baru rasa hilang sakit..insyaAllah..💪😃

Saya dnc 18/10/19 waktu 10weeks then after sekali period now saya pregnant semula dah 5weeks.. doakan baby saya kalini sihat sejahtera dilidungi Allah hendaknya.. P/s: pantang elok2 ye sis, InsyaAllah ada rezeki lain nanti 😊