penat suami langgsung tk faham

Tinggal lgi sebulan je due saya, saya ckp dgn suami nak pantang sendiri sebab saya tak yakin nak pantang dekat rumah mertua, 2,3 bulan ni firasat saya selalu terfikir akan jd something time pantang rumah mertua nanti, sbb mertua saya ada perangai dia sendiri, saya jadi stress fikir psl pantang ni, suami pula tk membantu, mertua duk paksa pantang rumah dia, alasan saya ni tk thu nk uruskan anak, saya pun blh fikir la itu anak saya kot, saya dh cakap dgn mertua yang saya nk pantang sendiri tp mertua still paksa saya pantang rumah dia suami pun tk dpt nk ckp apa sbb nk jaga hati mak dia, saya jd tk happy langgsung nak pantang, seolah apa yg saya inginkn tk dapat ditunaikan, bilik pantang pun suruh saya kemas sendiri , katil baby pun tk psang lg, mertua nk saya pantang rumah dia tp tgh sarat2 ni semua saya yg kena buat mertua sibuk nak pergi jalan2 jauh bulan ni, rasa nak menangis nk luah tk thu mcm mana, saya pun dh tkde mak ayah 😭

30 Balas

Saya pernah je sis..dulu lepas kawin saya duduk dengan mertua saya..tapi lepas dapat tau lekat, saya minta nak balik ke rumah orang tua saya.. Sebabnya, masa dapat tau saya pregnant tu, mak mertua saya dah banyak dah pesan macam-macam..Bukan saya tak boleh terima.. Mana yang elok yang betul saya ambil nasihat dari dia..Tapi bila dah sampai tahap dia macam ''memaksa' saya menurut semua petua pantang larang dia, saya mula jadi tak selesa. Bincang dengan suami, alhamdulillah suami setuju dengan cadangan saya balik ke rumah keluarga sendiri. Kadang sis, duduk dengan mertua atau berpanatang di rumah mertua bukan jalan terbaik. Pasti akan ada sesuatu yang mengganggu fikiran kita nanti. Semuanya akan jadi terbatas. Tambah-tambah bila dapat mertua yang macam sis. Akan timbul banyak masalah walaupun bermula dengan masalah kecik. Pantang larang or petua yang memang sah sah mengarut saya tolak mentah-mentah. Sebab saya tau itu semua hanya mitos. Dan saya lebih banyak rujuk dengan doktor. Seeloknya sis pantang saja dirumah sis sendiri. Elakkan untuk duduk pantang dengan mertua. Kalau mertua okay takpa tapi kalau dari awal kita dah tau perangai dia macam mana n tau kemudian nanti memang akan timbul masalah, lebih baik elakkan dari awal. Jaga emosi dan diri kita dulu ya sis. Semoga dipermudahkn segala urusan sis InshaAllah 🌹

2y ago

in shaa Allah allahuma aminn tq sis ❤️

Saya tgh laluinya skrg sis.. harini hari ke-33 saya pantang. 3 minggu straight blh katakan almost seriap hari air mata jatuh. Tahu tak kenapa sis? 1. Pantang sendiri ni perit rupanya ya, mak ayh sy pun takda. Berharap pada suami je tp suami blh buat benda2 simple yg bukan berkaitan anak. 2. Bab baby kecil ni suami takut2 so everything pasal baby diserahkan semula pada sy yg tgh sakit ni. Sy minta dia buat lastly akn serah kt sy balik. Mmg emotional damage sepanjang 3 minggu tu. Kalau blh baby tu bg time menyusu jela tp tak sis. 3. Badan tgh sakit, even nk bangun pergi toilet pun sanggup tahan kencing. Nak bangun pun sakit. Duduk pun senget2 sbb takut jahitan terbuka. 4. Gastrik sbb pantang sendiri , suami mana alert waktu makan kita. Ibu menyusu je faham lapar tu mcm mana dan setiap masa lapar. Last sekali sy sendiri yg decide nak teruskan pantang dkt rumah mertua. Meroyan is real waktu pantang ni ya. Bila igt2 balik rasa mcm dah taknak mengandung sbb kan sy taknak rasa dan lalui moment2 pantang sendiri tu. Bg sy waktu pantang sy adalah yg paling tak kuat. Byk nangis, nurse dtg melawat pun air mata jatuh sbb nurse kan suka tanya2 ambil berat. Nak jawab je jatuh terus air mata ni rasa mcm nk bgtau nurse tolong la stay dkt rumah sy🤣

1y ago

sabarlah sis.. saya rasa okay lah macam yg sis plan tu.. stay sana waktu ada suami sis ja.. bila dah habis cuti balik rumah sendiri.. mil saya pun lebih kurang tu juga lah.. waktu saya pregnant.. alahan teruk.. saya x boleh langsung bau dapur.. memang auto muntah.. suami saya tinggal anak kat luar before pergi kerja.. maybe dia fikir mak dia yg akan tolong jaga (saya suruh dia tinggal rumah mak saya dia marah.. nk juga saya stay rest kat rumah mak dia) suami saya tinggal pergi kerja.. before suami pergi kerja saya suruh belikan makanan siap2 kat saya letak dlm bilik sbb saya x leh bau dapur.. tapi.. mertua x bagi suami pergi beli.. dia bagi kat suami saya kuih apam sebiji & donut sebiji untuk bagi kat saya.. bila anak saya jaga.. dia pergi hantar ke bilik.. saya nak bangun pun x larat.. dekat2 suami nk balik (dlm pukul 5 ptg) baru dia pergi bilik ambil anak saya & tnya nak makan apa 😅 saya geleng je sbb dah x larat sgt rasa.. bila suami balik.. dia ckp kat suami saya yg saya x nk makan

nak ckp pun taktau cmne sbb takde kt tempat sis tp kdg org tua ni cara dia berbeza dgn kita. mungkin dia concern sis nak pantang sorang sbb 1st baby kan. tp itulah cara & perbuatan dia pun tak seiring. kita tgh sarat mengandung ni nak kemas bilik cmne pulak kan. kt situ dia pun kena main peranan, kena buat kita mcm diterima kt rumah tu. kalau semua kita kena buat sendiri, baik kita pantang sendiri betul tak? sy faham yg suami nak jaga hati mak dia sbb itu mak dia walau mcm mana pun. dia pun rasa mudah bila sis ada mak tgk time pantang tp mak mertua sis tu pun lahaiii. cadangan sy, sis cuba je pantang seminggu kt situ. kalau mmg tak boleh sgt, sis ckp dgn suami yg sis mmg tak boleh. & dia pun boleh tgk sendiri keadaan sis masa tu. skrg ni suami sis tak nampak lg keadaan sis sbb benda belum berlaku. sy doakan semua dipermudahkan ya sis. jgn stress sgt sbb tak elok utk sis & baby. jaga diri.

2y ago

betul sis saya pun plan pantang rumah mertua 2 minggu je time suami ada then suami start kerja saya pantang sendiri je

As first mom walaupun awk rasa awk blh buat, tapi percayalah awk akan tersungkir juga sbb xde pengalaman. Lain lah klu ni anak kedua awk. Awk tahu nk buat apa. Sedangkan kwn saya berpantang dgn mak pun kena juga meroyan. So saya suggest utk tempoh 2 minggu tu, awk cari confinement lady, tapi awk kena cari cepat2 sbb kebiasannya dia x terima klu due dh dkt sgt. At least bila ada confinement lady ni, xde lah awk stress. saya takut klu awk berpantang di rumah mertua, nnti mcm2 hal lagi berlaku. contoh anak tu baru je tidur dah nk diangkat2. Atau kita tgh rehat2 ni, bila anak nangis sorang pun x tlg utk tenangkan. Awk juga yg stress. Ni pun penyebab kita meroyan. Saya ckp ni berdasarkan pengalaman org sbb saya pun masih preggy lagi, saya x tahu bagaimana perangai mak mertua awk. But for me. yes utk langkah selamat cari CL. Cari yg stay in lagi bagus. Ada yg jaga kita seawal 6 pagi smpi 7 mlm.

2y ago

in shaa Allah allahum amin, betul sis mungkin ini dh tertulis utk saya, mudah2 mudahan segalanya dipermudahkan amin 😊

maaf sis.. pantang sndri bukan mudah.. belum bersalin yes kt rasa mudah je. tp bila dah bersalin hanya allah yg tau strugglenya. better sis minta pantang rumah mak sndri (kalau mak masih ada).. kalau perlu pantang rumah mertua, pergi la. masa berpantang perlu ada penjaagaan rapi sis.. cb fikir positif, mertua suruh buat semua tu utk sis spy bykkan bergerak.. mudah utk bersalin nnt.. kalau rasa penat, rehat dulu.. sambung kemudian.. sy bercakap ikut pengalaman berpantang sndri... emosi lebih x teratur.. klu xda yg jaga boleh meroyan.. ini la yg sy hadapi.. sakitnya kambu (masuk angin) tu sy masih rasa sampai skrg.. sy bersalin Czer.. lebih payah bila terpaksa pantang sorg2.. kalau dah berpantang rumah mertua rasa x serasi.. then balik rumah sndri pantang sndri... permudahkan sj segala urusan.. kuat kan hati dan bykkan sabar.. insha allah.. Allah swt ada akan bantu sis...

2y ago

btol sis.. sye berpantang sendiri kt umah..mula2 ingt rse okay, lme2 meroyan sbb anak menangis tak henti, kiter mkn tak, mandi tak sempat, nk tdokn bby seharian semalaman tak ckup tdo dgn nk masak sendiri, basuh sidai bju, tukar lmpin, menyusu..sye jdi meroyan..🥲mujur la suami phm tlg masakkn nasi, bakar ayam, cuci bju, jge bby.. alhamdulillah lega.. sye meroyan emosi jdi trganggu, demam, bengkak puting smpai luka sye susukn bayi supaya dier tak menangis.. anak sye suka Bf dri Fm. sye duk dgr motivasi, call family mintak pendapat..🥹 tu pengalaman sye..skrg bru sebulan beranak

kalau sy, mk mrtua xsmpt ckp ape sy dh ckp dlu kt suami n mk mrtua sy nk pntg kt rmh sy sndri dgn mk sy. mk mrtua sy xbrni nk ckp lebih2. asalkan dy dpt jmpe cucu dy pun xpe dh. adik ipar sy ckp xbest pntg dgn mk mrtua sy sbb bnyk xleh makan. dr ckp blh mk mrtuw ckp xleh . last2 ank kedua n ank ke 3 dy pntg kt rmh dy sndri tp okela suami dy memahami. suami sy pun xleh nk ckp ape ble sy ckp nk pntg kt kg rmh mk sy. sbb sy dh brslin kt kl pun dh ckp utk dy pntau sy. jd kalay sy nk pntg kt mana2 pun dy xkesh . sbb dy thu mk dy cmne so dy biar sy decide cmne.. .. tp tulah mk sy plk nk duduk kl so xthu lg samaada sy brpntg kt trgnu ataupun kt kl rmh sy sndri ..kalau dpt mak mrtua jenis suke memaksa ni sy rela berlawan. biarla trpkse gduh dgn suami pun. sy ttp xkn brpntg dgn mk mrtua n rmh mk mrtua sy

Ikut kata hati sis. Kadang apa yang sis rasa tu betul dan ada hikmah nya. Kalau dari awal sis rasa tak selesa dan tak happy, follow lah kata hati sis. Jangan nanti merana. Jaga hati sis sendiri dulu sebelom jaga hati org lain. Suami sis sangat tak membantu utk memahami hati sis. Dia sebagai suami perlu utamakan perasaan sis dulu sbb sis tu tanggungjawab dia. Sis jujur lah dgn dia walau kena menangis sekalipun. Jaga emosi sis supaya tak berlakunya perkara tak elok kt sis dan baby. Apa apa pun sis yg kena hadap benda tu bukannya suami atau mertua. Saya doakan semoga urusan sis dipermudahkan

2y ago

saya memang ada upah cl masa decide pantang sendiri, tp dh jd mcm ni terpaksa tukar location cl ke rumah mertua, sbb tu mcm tkde function kalau pantang rumah mertua sama je mcm saya pantang sendiri sbb ada cl, saya msih bru bekerja dn saya tk dpt cuti pantang boss cuma bagi wfh je, risau kalau lagi stress dgn keadaan lagi, ye betul sis nenek suami mmg mcm tu kalau saya balik susah betul nk dpt privasi semua benda yg kita buat dia nk tahu, in shaa Allah aminn tq sis

Dengarlah kata hati sendiri… Tk semestinya duduk rumah mentua, dia jaga pantang ibu n anak betul2 44hari. Lg 1, lg pening kalau tetamu dtg rumah mentua semata2 nk tgk baby, then emosi ibu terganggu sbb kena ikut kata mentua nk tnjuk baby. Perkara cmni tkleh nk cuba2 letak korbankan diri nk ikut kata mentua. Lepas bersalin paling penting kena jaga emosi n kesihatan ibu anak. Tak perlu rasa serba salah sis sbb yg penting lepas bersalin kita mesti nk berpantang tenang. Lg bagus hire CL. Apapun2, sy doakan sis kuat n dipermudahkan urusan berpantang n bersalin.

2y ago

betul sis, mertua pun ada ckp kalau pantang rumah dia nanti senang orang nk datang melawat tp saya dh ckp siap2 dgn husband sepanjang pantang saya taknk terima tetamu sbb nk rehat cukup2 tp kalau dh pantang dkt rumah mertua memang kena ikut ckp mertua je itu yg buat stress lg2 nanti pantang ada nenek husband sekali, sis fahamkn karenah org tua mcm mana, saya hari2 nangis fikirkan psl ni, in shaa Allah sis aminn tq ❤️

saya pon prefer pantang rumah sendiri.. kalau mak atau mil nk jaga, dtg rumah saya.. huhu.. ada CL supposed okay klu dpt yg baik.. kena ckp dgn agensi CL tu apa expectation awak.. CL saya anak mengamuk petang pon tak datang tolong, hari tu saya dgn CL je kat rumah.. menagis sama2 la dgn anak. haha.. after that MIL datang, okay sket kdg2 ada org boleh tgok2kan baby.. huhu.. sy doakan sis dpt CL yg okay 😊

2y ago

Allah kesiannya awak cl pulk mcm tu, aminn terima kasih sis in shaa Alla, mcm situasi saya pula lain, mil awal2 ckp tknk jaga saya kt rumah saya even kena tidur sana sekalipun, dia paksa saya pantang rumah dia sbb nk saudara mara dtg melawat, entah la sis saya tk fikir negatif pun tp apa yg saya rasa saya kena buat semua benda sendiri nanti mcm awal2 saya kahwin, waktu saya duduk serumah dgn mil, mcm2 saya kena saya kerja dari pagi sampai malam blik rumah kena basuh baju, dgn pinggan kt sinki bertimbun tk basuh, kdg nasi pun tk bsuh lebih 3 hari, stress tp saya sabar sampailh satu masa mil sendiri yang cari masalah dgn saya then saya terus decide dgn suami nk pindah cari rumh sewa, mil saya balu mmg dh kurang buat kerja rumah, kalau saya balik stress tgk rumah bersepah dgn baju bertimbun inikan pula nk pantang sana, saya redha jela 😭

Pantang sendri sis. Saya pon klau benda yang saya tak suka, sy akan bertegas. Lagi pulak anak sndiri. Macam kawan sy, dia pon pantang sdri. Emak suami suruh pantang rumah dia tp kwn taknak sbb tak selesa, adk brdk laki lg ramai, jadi suami xboleh cakap apa bila dia bertegas. Kna jaga emosi sis. Jangn ngss sedeh sdeh. Ksian baby. Kuatkn smgat ok. Smoga diprmudhknnn. Lagi slesa rumah sndri kan sis.

2y ago

aah samalh sis adik beradik suami semua lelaki tp dorg masih belajar cuma tk thu la kalau time pantang sana dorg balik cuti sem ke mmg saya tk selesa la, betul sis pantang rumah sendiri lagi selesa walaupun penat tp still happy sbb tkde org kacau, tp saya dh berkali kali ulang dkt husband nk pantang kt rumah husband tetap suruh saya pantang kt rumah mak dia, sedih terpaksa saya btl2 hilang mood and rasa kecewa