penat suami langgsung tk faham

Tinggal lgi sebulan je due saya, saya ckp dgn suami nak pantang sendiri sebab saya tak yakin nak pantang dekat rumah mertua, 2,3 bulan ni firasat saya selalu terfikir akan jd something time pantang rumah mertua nanti, sbb mertua saya ada perangai dia sendiri, saya jadi stress fikir psl pantang ni, suami pula tk membantu, mertua duk paksa pantang rumah dia, alasan saya ni tk thu nk uruskan anak, saya pun blh fikir la itu anak saya kot, saya dh cakap dgn mertua yang saya nk pantang sendiri tp mertua still paksa saya pantang rumah dia suami pun tk dpt nk ckp apa sbb nk jaga hati mak dia, saya jd tk happy langgsung nak pantang, seolah apa yg saya inginkn tk dapat ditunaikan, bilik pantang pun suruh saya kemas sendiri , katil baby pun tk psang lg, mertua nk saya pantang rumah dia tp tgh sarat2 ni semua saya yg kena buat mertua sibuk nak pergi jalan2 jauh bulan ni, rasa nak menangis nk luah tk thu mcm mana, saya pun dh tkde mak ayah 😭

30 Balas

As first mom walaupun awk rasa awk blh buat, tapi percayalah awk akan tersungkir juga sbb xde pengalaman. Lain lah klu ni anak kedua awk. Awk tahu nk buat apa. Sedangkan kwn saya berpantang dgn mak pun kena juga meroyan. So saya suggest utk tempoh 2 minggu tu, awk cari confinement lady, tapi awk kena cari cepat2 sbb kebiasannya dia x terima klu due dh dkt sgt. At least bila ada confinement lady ni, xde lah awk stress. saya takut klu awk berpantang di rumah mertua, nnti mcm2 hal lagi berlaku. contoh anak tu baru je tidur dah nk diangkat2. Atau kita tgh rehat2 ni, bila anak nangis sorang pun x tlg utk tenangkan. Awk juga yg stress. Ni pun penyebab kita meroyan. Saya ckp ni berdasarkan pengalaman org sbb saya pun masih preggy lagi, saya x tahu bagaimana perangai mak mertua awk. But for me. yes utk langkah selamat cari CL. Cari yg stay in lagi bagus. Ada yg jaga kita seawal 6 pagi smpi 7 mlm.

2y ago

in shaa Allah allahum amin, betul sis mungkin ini dh tertulis utk saya, mudah2 mudahan segalanya dipermudahkan amin 😊