penat suami langgsung tk faham

Tinggal lgi sebulan je due saya, saya ckp dgn suami nak pantang sendiri sebab saya tak yakin nak pantang dekat rumah mertua, 2,3 bulan ni firasat saya selalu terfikir akan jd something time pantang rumah mertua nanti, sbb mertua saya ada perangai dia sendiri, saya jadi stress fikir psl pantang ni, suami pula tk membantu, mertua duk paksa pantang rumah dia, alasan saya ni tk thu nk uruskan anak, saya pun blh fikir la itu anak saya kot, saya dh cakap dgn mertua yang saya nk pantang sendiri tp mertua still paksa saya pantang rumah dia suami pun tk dpt nk ckp apa sbb nk jaga hati mak dia, saya jd tk happy langgsung nak pantang, seolah apa yg saya inginkn tk dapat ditunaikan, bilik pantang pun suruh saya kemas sendiri , katil baby pun tk psang lg, mertua nk saya pantang rumah dia tp tgh sarat2 ni semua saya yg kena buat mertua sibuk nak pergi jalan2 jauh bulan ni, rasa nak menangis nk luah tk thu mcm mana, saya pun dh tkde mak ayah 😭

30 Balas

Rumah mak dgn rumah saya selang 1 batu pun saya plan nak pantang sendiri, mak yg datang tidur rumah saya 😂 tapi saya minta suami tolong saya sama sama kemaskan bilik dkt rumah kami and rumah mak. Jgn awak pulak yg pasang katil kemas bagai bagai, biar husband buat. Lagi pun tu rumah mak dia, dia la kemas eeee 🤧 Semoga urusan sis dipermudahkan ya. Jangan stress or sedih, anak rasa emosi kita.

2y ago

tulh,rumah saya dgn mertua pun dekat je sis tapi mertua kata kalau saya pantang sendiri dia malas nak datang rumah saya ulang alik atau tidur bermalam, terpaksa la saya redha walaupun secara rela 😭, in shaa Allah sis aminn tqq

Bersabar ya.Ada hikmah.Itu fikir kemudian.Fikir selamat melahirkan.Jaga diri dan kandungan.Pantang sendiri boleh rumah mertua pun boleh.Sama sahaja.Kalau czer.Ada mertua better..Sebab operation kan.Tak boleh nak buat kerja banyak.Dalaman tak baik lagi dan tak kuat.Takut terbuka jahitan lagi satu hal.Sape nak jaga anak kalau ibu sakit.Betul tak.Pendapat saya.Semoga bermanfaat

2y ago

in shaa Allah sis, terima kasih, betul mana2 pun baik je, saya serahkan segalanya pada Allah, Allah tahu saya kuat dan mampu utk hadap, yang penting anak saya baik2 sahaja

ank sis,so it's ur choice sis.jauhi apa2 yg toksik or yg Kita xselsa lg2 bila pntang ni.nasihat sy,sis pntang sndri je klau semua pun buat sndri.hati pun trjage,emosi Mase brpantang lg la kne jga.sayangi diri sndri.klau nk Ada yang Bantu jgk,sis amek CL.smoga dprmudahkan urusan brsalin ya.buat plihan yg bjak sis.tegas la bila brada dlm situasi yg mlibatkan emosi sndri☺️

2y ago

betul, saya memang ada upah cl sis masa decide pantang sendiri, tp lps mertua duk paksa, saya pun terpaksa tukar location cl ke rumah mertua, jd mcm tkde function pun sebenarnya kalau saya pantang rumah mertua sama je, mertua buat apa je kalau dh ada cl, tp tulah mungkin ni ujian utk saya, dh berbuih saya ckp dgn suami, suami still menangkan mak dia, sedih terpaksa ikut, rasa tk happy langgsung, sbb firasat saya rasa kuat sgt mengatakan ada perkara yg saya tk suka akan berlaku, btw tq sis in shaa Allah aminn

keluarga sndiri ngan mertua lain sis better bincang blik ngan suami nk pantang sndiri .. lebih2 lagi ade nenek si suami. tkpun pantang situ masa suami cuti je pastu balik ruma sndiri blik . layanan mertua tk sma ngan mak sndiri . lain sis .. nti stress sbb semua kna ikut telunjuk mertua ngan nenek si suami . biaselah org dlu2 kn mcm2 pantang larang lagi lahh stress ..

2y ago

betul sis itu yang saya fikir, org tua mcm2 karenah nanti and kalau blh nk kita ikut semua ckp dia, saya pun tkdelah rapat sgt dgn mertua, tp saya kesian kt suami sbb pantang nanti semua benda suami kena sediakan, dia la kena sara segala benda dlm rumah tu, barang dapur tk blh beli sikit kena beli banyak sbb nenek dia jenis kuat memasak kdg masak bukan 2,3 lauk tp mcm nk buat kenduri pun ada, saya dh bincang dgn suami tp suami still dgn keputusan and ayat dia nk jaga hati mertua then hati saya mcm mana, saya yang nk pantang bukan mak dia yg pantang tp dia tk hbis2 menangkan mak dia

maybe boleh bagi alasan nak pantang sendiri pasal nak berdikari jaga anak dan tak nak susahkan mak bapa bagitau lah husband cuba dulu pantang sendiri , tengok boleh handle ke tak. kalau mak mertua concern, bgtaulah husband apa salahnya jemput mak mertua pula dtg bermalam di rumah , lagipula rumah sendiri lebih selesa ...

2y ago

saya dh explain dkt husband mcm ni then husband cuba slow talk dgn mak dia tp mak dia tarik muka siap ckp tk blh nk datang bermalam kt rumah kami even ulang alik pun mertua malas, susah sis husband saya ikut keputusan mak dia je, mana ada dia explain utk saya berdikari ke apa, hritu blik rumah mertua husband ckp saya nk pantang sendiri then mertua terus masam lpstu bebel ckp saya tk pandai jaga anak la apa la, time dia bebel tu saya kt dapur rasa nak nangis tp sabar je

sy pernah alami. baby first berpantang d rumah mentua. suka duka sy n suami ja tau. sy bertahan 2 minggu ja lepas tu suami dah xpaksa2 sy dah berpantang d sna sebab dia sendiri nampak mcm mna keadaan sy d sna. n skrng sy prgnant ank ke 2 ,suami dah xpaksa sy berpantang d rumah mentua. semua yg jdi bagi sy ada hikmah.

2y ago

betul sis. pengalaman sy.. sy pernah dihidang sup tulang ayam dgn nasi kosong. isi ayam tu utk durg sekeluarga. bhgian sy cuma tulang. menitik air mata sambil mkn.

Allahu faham sgt perasaan sis ni 🥺. Moga dipermudahkan ya sis. Dgn musim penyakit ni lbh baik elakkan berjumpa dgn ramai org tp ntah la susah jg kalau mertua jns mcm ni. Masa berpantang ni penting untuk jaga emosi isteri tp ada juga suami jenis yg tak paham walau kita explain mcm mana sekalipun hmm

2y ago

In shaa Allah allahuma amin tq sis sbb memahami saya, betul saya risau sgt sbb skrg musim penyakit tp yela org tua kalau ckp mcm mana pun dorg asik nk menangkan apa dorg ckp je, suami saya tu mungkin dia tk nmpk lg keadaan situasi mcm mana, saya harap nanti saya pantang sana suami bukak mata hati nampak mcm mana karenah mak dgn nenek dia tu 😞

Faham sangat perasaan sis tu. Kalau anak pertama agak berat utk pantang sendiri sbb pengalaman pertama macam2 bnda baru kita akan belajar. Kalau sis mampu upah CL dan bincang semula hati ke hati dgn suami. Mental fizikal kene kuat masa pantang..moga dpermudahkan urusan sis sekeluarga

2y ago

Faham sis..mertua sy pon lebih kurang sama juga..mungkin dia mmg xbiasa dgn baby & anak2..kalau macam tu lebih baik pantang sendiri..kurang tekanan dr luar dan lebih senang hati ni dr terfikir bnda2 yg tidak2..semoga semuanya baik2 sis 😇

Hal yg kita kurang suka memang susah sikit kita nak terima. Tapi saya sarankan agar Puan berpantang di rumah Mertua. Fikir positif bila dah sampai sana. And bila nanti x selesa berpantang di sana, Puan minta lah suami Puan utk bawa Puan balik ke rumah sendiri.

2y ago

in shaa Allah allahuma aminn tq sis 😊

suami yg nak ikut mak dia kan, dia la yg kena pasang katil kemas bilik tu semua.. cakap kat suami kalau awak kena buat semua sendiri, awak nak pantang rumah sendiri je sebab tak ada beza pun dia dgn mak dia tak tolong apa2 pun..

2y ago

betul saya mmg ckp dgn suami nak pantang ssminggu dua je masa suami cuti, suami start kerja saya nk pantang sendiri je, in shaa Allah aminn tq sis