penat suami langgsung tk faham

Tinggal lgi sebulan je due saya, saya ckp dgn suami nak pantang sendiri sebab saya tak yakin nak pantang dekat rumah mertua, 2,3 bulan ni firasat saya selalu terfikir akan jd something time pantang rumah mertua nanti, sbb mertua saya ada perangai dia sendiri, saya jadi stress fikir psl pantang ni, suami pula tk membantu, mertua duk paksa pantang rumah dia, alasan saya ni tk thu nk uruskan anak, saya pun blh fikir la itu anak saya kot, saya dh cakap dgn mertua yang saya nk pantang sendiri tp mertua still paksa saya pantang rumah dia suami pun tk dpt nk ckp apa sbb nk jaga hati mak dia, saya jd tk happy langgsung nak pantang, seolah apa yg saya inginkn tk dapat ditunaikan, bilik pantang pun suruh saya kemas sendiri , katil baby pun tk psang lg, mertua nk saya pantang rumah dia tp tgh sarat2 ni semua saya yg kena buat mertua sibuk nak pergi jalan2 jauh bulan ni, rasa nak menangis nk luah tk thu mcm mana, saya pun dh tkde mak ayah 😭

30 Balas

Dengarlah kata hati sendiri… Tk semestinya duduk rumah mentua, dia jaga pantang ibu n anak betul2 44hari. Lg 1, lg pening kalau tetamu dtg rumah mentua semata2 nk tgk baby, then emosi ibu terganggu sbb kena ikut kata mentua nk tnjuk baby. Perkara cmni tkleh nk cuba2 letak korbankan diri nk ikut kata mentua. Lepas bersalin paling penting kena jaga emosi n kesihatan ibu anak. Tak perlu rasa serba salah sis sbb yg penting lepas bersalin kita mesti nk berpantang tenang. Lg bagus hire CL. Apapun2, sy doakan sis kuat n dipermudahkan urusan berpantang n bersalin.

2y ago

betul sis, mertua pun ada ckp kalau pantang rumah dia nanti senang orang nk datang melawat tp saya dh ckp siap2 dgn husband sepanjang pantang saya taknk terima tetamu sbb nk rehat cukup2 tp kalau dh pantang dkt rumah mertua memang kena ikut ckp mertua je itu yg buat stress lg2 nanti pantang ada nenek husband sekali, sis fahamkn karenah org tua mcm mana, saya hari2 nangis fikirkan psl ni, in shaa Allah sis aminn tq ❤️