Berpantang dengan mak atau mak mertua?

Gusys nak tny la. Korang berpantang dgn mak ke atau mertua? Sy tgh serabut skrg. Haritu mertua ajak berpantang dgn dia. Sy sama due dgn biras. Biras pantang dgn dia nnt pastu dia ajak sy pantang sekali sama2. Sy masih ad mak ayah kot nak jaga sy. Masing² excited nak dpt cucu pertama. Lg pun sy selesa dgn mak sndiri dri mertua . Pening skrg mcmna nak tolak. Biras sy tu lain la , dia mak dh meninggal, ayah sakit . Family dia dh berderet baby ramai anak buah baru lahir la apa la so dia nak selesa pntg dgn mertua la. Abeh sy ni la baru nak bg cucu kat mak ayah sndiri sekali mertua suh pantang dgn dia, abeh mak ayah sy nak letak mana😭 dorg pun excited per😭haaaa sedih..pstu lagi sadis sbb nnt kalau sy pantang ngan sapa2 je la mak ke mertua ke, somi sy tak de..sbb tak cuti..abeh takkan sy nak duk rumah mertua, yg biras ad laki jaga anak sama², yg saya duk sorg² jaga anak. Takkan la 24 jam nak panggil mertua tolong tu ini..sy serius tak selesa😭😭😭 #seriusnanya #pleasehelp #firstmom

7 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

bincang elok²....cakap la mak awak dah uruskan org ngurut ke ape ke...mmg sllu anak 1st mak sndiri,ank 2nd mrtua....atau awak pantang sparuh rumah mak sndiri,sparuh mak mrtua.......yg pnting bincang dgn husb...sbb mak dia...sya pun ank 1st,tpi Alhamdulillah mmg tinggal smnnjung....mrtua dia sarawak,tu pun husb slow talk ckp bby 1st bnyk brg,nk beli kt sana boleh..nk bwa balik KL susah...pham² la tmbang flight bkn mcm tmbang ets🤣🤣..so mrtua pun fham..just mnta kmi blik srawak bila dua² dah sembuh dan sihat sikit

Baca lagi

untungnya puan , mak/mil berebut2 nak jaga puan .. hehe saya masa bersalin dengan anak sulung berpantang dengan suami je ada la juga sikit2 mak ayah saya tolong tapi kebanyakkan suamilah yang jaga dari makan ,mandi semualahh .. mak ayah saya tak kisah pun saya berpantang sampai luka ceaser terbuka pun saya dengan suami je berdua masa tu hari2 naik teksi g klinik sebab nak cuci luka terbuka..anak masuk wad pun orang lain yang hantar nasib lah anak jiran tu baik sangat2 tolong hantarkan kami ..

Baca lagi

better ngan mak sndiri la sis.. suami xde.. mmg susah ah.. tkkn nak arah2 kan mak metua. sy bile sakit mak metua jaga x slesa sbb tkkn nk arah2 kn dia. bile suami ada je rse selesa.. better ngan kluarga sndiri nnti sis nyesal

2mo ago

hm tu la..masalahnya sy tak pndai nak ckp ngan mertua mcmna..sy ni menantu ksygn dia haha taknak la lukakan hati dia ke apa..adoi pening la..ksygn² pun sy tak rela la nak duk ngan dia still ad awkward tu..perasan je ksygn haha tp tah mmg lain la dia kalau ngan biras2 dia lain sikit. sbb sy menantu pertama

kalau ikut pengalaman sy masa ank pertama .. sy pantang dengan mak mertua mcm awak ckap segan nak minta tolong ini itu kan . mmg lebih selesa pantang dengan mak sendiri daripada mak mertua .

sis bincang elok2 dengan mertua cakap mak sis da carikan tukang urut.mertua nk urus dua2 nt dia juga yg penat..

2mo ago

kannnn sy pelik lah😂 yee tau dia eksaited tapi boleh ke nak jaga dedua dah rumah tu bkn besar mana..sy dgn tak selesa nnt terserempak ngan abg ipar ke apa.. sy ad ngadu kat mak sy psl ni..merayu² sy nak pantang ngan dia..yg bestnya mak gelak2 je..mak kata mak faham perasaan mertua tu, mertua tu syg kite lebih dri yg lain halahh..sy menantu pertama n paling rapat ngan mertua dri biras² yg lain. nampak jugak la mertua kalau ngan sy lain..ngan biras lain tu lain..tu yg adoi mcmna la nak tolak ni..taknak la dia terasa ke apa kan huhu

bincang elok² ngn mertua insyallah dia faham...

Pantang sendiri je sy.. Mak xsihat..

2mo ago

sy anak first mmg blur la huhu..mmg kena ad mama jugak🌝🥺😁 btw syafahallah utk ur mom..