penat suami langgsung tk faham

Tinggal lgi sebulan je due saya, saya ckp dgn suami nak pantang sendiri sebab saya tak yakin nak pantang dekat rumah mertua, 2,3 bulan ni firasat saya selalu terfikir akan jd something time pantang rumah mertua nanti, sbb mertua saya ada perangai dia sendiri, saya jadi stress fikir psl pantang ni, suami pula tk membantu, mertua duk paksa pantang rumah dia, alasan saya ni tk thu nk uruskan anak, saya pun blh fikir la itu anak saya kot, saya dh cakap dgn mertua yang saya nk pantang sendiri tp mertua still paksa saya pantang rumah dia suami pun tk dpt nk ckp apa sbb nk jaga hati mak dia, saya jd tk happy langgsung nak pantang, seolah apa yg saya inginkn tk dapat ditunaikan, bilik pantang pun suruh saya kemas sendiri , katil baby pun tk psang lg, mertua nk saya pantang rumah dia tp tgh sarat2 ni semua saya yg kena buat mertua sibuk nak pergi jalan2 jauh bulan ni, rasa nak menangis nk luah tk thu mcm mana, saya pun dh tkde mak ayah 😭

30 Balas

Saya tgh laluinya skrg sis.. harini hari ke-33 saya pantang. 3 minggu straight blh katakan almost seriap hari air mata jatuh. Tahu tak kenapa sis? 1. Pantang sendiri ni perit rupanya ya, mak ayh sy pun takda. Berharap pada suami je tp suami blh buat benda2 simple yg bukan berkaitan anak. 2. Bab baby kecil ni suami takut2 so everything pasal baby diserahkan semula pada sy yg tgh sakit ni. Sy minta dia buat lastly akn serah kt sy balik. Mmg emotional damage sepanjang 3 minggu tu. Kalau blh baby tu bg time menyusu jela tp tak sis. 3. Badan tgh sakit, even nk bangun pergi toilet pun sanggup tahan kencing. Nak bangun pun sakit. Duduk pun senget2 sbb takut jahitan terbuka. 4. Gastrik sbb pantang sendiri , suami mana alert waktu makan kita. Ibu menyusu je faham lapar tu mcm mana dan setiap masa lapar. Last sekali sy sendiri yg decide nak teruskan pantang dkt rumah mertua. Meroyan is real waktu pantang ni ya. Bila igt2 balik rasa mcm dah taknak mengandung sbb kan sy taknak rasa dan lalui moment2 pantang sendiri tu. Bg sy waktu pantang sy adalah yg paling tak kuat. Byk nangis, nurse dtg melawat pun air mata jatuh sbb nurse kan suka tanya2 ambil berat. Nak jawab je jatuh terus air mata ni rasa mcm nk bgtau nurse tolong la stay dkt rumah sy🤣

1y ago

sabarlah sis.. saya rasa okay lah macam yg sis plan tu.. stay sana waktu ada suami sis ja.. bila dah habis cuti balik rumah sendiri.. mil saya pun lebih kurang tu juga lah.. waktu saya pregnant.. alahan teruk.. saya x boleh langsung bau dapur.. memang auto muntah.. suami saya tinggal anak kat luar before pergi kerja.. maybe dia fikir mak dia yg akan tolong jaga (saya suruh dia tinggal rumah mak saya dia marah.. nk juga saya stay rest kat rumah mak dia) suami saya tinggal pergi kerja.. before suami pergi kerja saya suruh belikan makanan siap2 kat saya letak dlm bilik sbb saya x leh bau dapur.. tapi.. mertua x bagi suami pergi beli.. dia bagi kat suami saya kuih apam sebiji & donut sebiji untuk bagi kat saya.. bila anak saya jaga.. dia pergi hantar ke bilik.. saya nak bangun pun x larat.. dekat2 suami nk balik (dlm pukul 5 ptg) baru dia pergi bilik ambil anak saya & tnya nak makan apa 😅 saya geleng je sbb dah x larat sgt rasa.. bila suami balik.. dia ckp kat suami saya yg saya x nk makan