penat suami langgsung tk faham

Tinggal lgi sebulan je due saya, saya ckp dgn suami nak pantang sendiri sebab saya tak yakin nak pantang dekat rumah mertua, 2,3 bulan ni firasat saya selalu terfikir akan jd something time pantang rumah mertua nanti, sbb mertua saya ada perangai dia sendiri, saya jadi stress fikir psl pantang ni, suami pula tk membantu, mertua duk paksa pantang rumah dia, alasan saya ni tk thu nk uruskan anak, saya pun blh fikir la itu anak saya kot, saya dh cakap dgn mertua yang saya nk pantang sendiri tp mertua still paksa saya pantang rumah dia suami pun tk dpt nk ckp apa sbb nk jaga hati mak dia, saya jd tk happy langgsung nak pantang, seolah apa yg saya inginkn tk dapat ditunaikan, bilik pantang pun suruh saya kemas sendiri , katil baby pun tk psang lg, mertua nk saya pantang rumah dia tp tgh sarat2 ni semua saya yg kena buat mertua sibuk nak pergi jalan2 jauh bulan ni, rasa nak menangis nk luah tk thu mcm mana, saya pun dh tkde mak ayah 😭

30 Balas

maaf sis.. pantang sndri bukan mudah.. belum bersalin yes kt rasa mudah je. tp bila dah bersalin hanya allah yg tau strugglenya. better sis minta pantang rumah mak sndri (kalau mak masih ada).. kalau perlu pantang rumah mertua, pergi la. masa berpantang perlu ada penjaagaan rapi sis.. cb fikir positif, mertua suruh buat semua tu utk sis spy bykkan bergerak.. mudah utk bersalin nnt.. kalau rasa penat, rehat dulu.. sambung kemudian.. sy bercakap ikut pengalaman berpantang sndri... emosi lebih x teratur.. klu xda yg jaga boleh meroyan.. ini la yg sy hadapi.. sakitnya kambu (masuk angin) tu sy masih rasa sampai skrg.. sy bersalin Czer.. lebih payah bila terpaksa pantang sorg2.. kalau dah berpantang rumah mertua rasa x serasi.. then balik rumah sndri pantang sndri... permudahkan sj segala urusan.. kuat kan hati dan bykkan sabar.. insha allah.. Allah swt ada akan bantu sis...

2y ago

btol sis.. sye berpantang sendiri kt umah..mula2 ingt rse okay, lme2 meroyan sbb anak menangis tak henti, kiter mkn tak, mandi tak sempat, nk tdokn bby seharian semalaman tak ckup tdo dgn nk masak sendiri, basuh sidai bju, tukar lmpin, menyusu..sye jdi meroyan..🥲mujur la suami phm tlg masakkn nasi, bakar ayam, cuci bju, jge bby.. alhamdulillah lega.. sye meroyan emosi jdi trganggu, demam, bengkak puting smpai luka sye susukn bayi supaya dier tak menangis.. anak sye suka Bf dri Fm. sye duk dgr motivasi, call family mintak pendapat..🥹 tu pengalaman sye..skrg bru sebulan beranak