Berpantang

Hi mommies, nk mntak pendapat la. Sy duk dgn mertua dh 9tahun, berpantang anak no 1 dan 2 kt rumah mertua. Mertua jage. Tkde masalah semua okee je time mertua jage. Cuma sy tk selesa time nk prgi tndas la sbb kena pakai trtutup semua sbb aurat kn. Tp nk pantang dkt rumah mak sy ade adk2 sy plk hisap rokok. Dkt rumah mertua pn ayh mertua sy dgn pak sedara suami (duk sekali) hisap rokok jgk. Cuma hisap luar rumah. Ni anak ke3 dh sy tk prnah sekali pn pantang rumah mak sy. Rase mcm kalini nk pantang rumah mak sy. Tp risau baby dgn bau rokok plk emm. Mommies rase mcm mane?#advicemommies

3 Balas

boleh bgtaw elok2 kot kat adik2 pasal rokok. biasa perokok ni sebenarnya tahu je bahaya rokok. sbb biasa kalau kat kedai makan sy tegur smoker dorang faham je, tegur buat isyarat je jgn merokok sini. bgtau adik2, kakak nak balik berpantang kat rumah, adik2 please jgn merokok dlm rumah boleh? if dorang setuju senang la sikit tp sebenarnya, rokok luar rumah pastu dorang masuk rumah jgk kn, masih ada risiko jd secondhand smoker

3mo ago

maksud saya kalau puan risau bab rokok tu, jd sama je la kat rumah mentua ke rumah mak puan ke, jd boleh je la kan.. tenang sikit bab aurat nanti

memang adik merokok dalam rumah ke? adik2 tu dah dewasa kan boleh fikir. kalau tade baby pun takan le merokok dalam rmh?? bg sy dua2 sama je ada perokok. jgn bagi mereka merokok berdekatan dan jgn bg meraka syg2 baby.

3mo ago

aah mmg perokok isap dlm bilik masing2 je, dh tegur tp dh dewasa dh tua bangka mane nk denga ckp org.

Jangan bagi adik2 hisap rokok dalam rumah.

3mo ago

adk ade sorang je. die isap rokok dlm bilik die. dh tegur suruh isap luar rumah kdg je die buat kdg nya mmg isap dlm bilik die. tp bdk remaja skrang mane lekat kt rumah pegi pg balik malam.