penat suami langgsung tk faham

Tinggal lgi sebulan je due saya, saya ckp dgn suami nak pantang sendiri sebab saya tak yakin nak pantang dekat rumah mertua, 2,3 bulan ni firasat saya selalu terfikir akan jd something time pantang rumah mertua nanti, sbb mertua saya ada perangai dia sendiri, saya jadi stress fikir psl pantang ni, suami pula tk membantu, mertua duk paksa pantang rumah dia, alasan saya ni tk thu nk uruskan anak, saya pun blh fikir la itu anak saya kot, saya dh cakap dgn mertua yang saya nk pantang sendiri tp mertua still paksa saya pantang rumah dia suami pun tk dpt nk ckp apa sbb nk jaga hati mak dia, saya jd tk happy langgsung nak pantang, seolah apa yg saya inginkn tk dapat ditunaikan, bilik pantang pun suruh saya kemas sendiri , katil baby pun tk psang lg, mertua nk saya pantang rumah dia tp tgh sarat2 ni semua saya yg kena buat mertua sibuk nak pergi jalan2 jauh bulan ni, rasa nak menangis nk luah tk thu mcm mana, saya pun dh tkde mak ayah 😭

30 Balas

Saya pernah je sis..dulu lepas kawin saya duduk dengan mertua saya..tapi lepas dapat tau lekat, saya minta nak balik ke rumah orang tua saya.. Sebabnya, masa dapat tau saya pregnant tu, mak mertua saya dah banyak dah pesan macam-macam..Bukan saya tak boleh terima.. Mana yang elok yang betul saya ambil nasihat dari dia..Tapi bila dah sampai tahap dia macam ''memaksa' saya menurut semua petua pantang larang dia, saya mula jadi tak selesa. Bincang dengan suami, alhamdulillah suami setuju dengan cadangan saya balik ke rumah keluarga sendiri. Kadang sis, duduk dengan mertua atau berpanatang di rumah mertua bukan jalan terbaik. Pasti akan ada sesuatu yang mengganggu fikiran kita nanti. Semuanya akan jadi terbatas. Tambah-tambah bila dapat mertua yang macam sis. Akan timbul banyak masalah walaupun bermula dengan masalah kecik. Pantang larang or petua yang memang sah sah mengarut saya tolak mentah-mentah. Sebab saya tau itu semua hanya mitos. Dan saya lebih banyak rujuk dengan doktor. Seeloknya sis pantang saja dirumah sis sendiri. Elakkan untuk duduk pantang dengan mertua. Kalau mertua okay takpa tapi kalau dari awal kita dah tau perangai dia macam mana n tau kemudian nanti memang akan timbul masalah, lebih baik elakkan dari awal. Jaga emosi dan diri kita dulu ya sis. Semoga dipermudahkn segala urusan sis InshaAllah 🌹

2y ago

in shaa Allah allahuma aminn tq sis ❤️