Cmne nk kawal berat naik

Sy selalu dngar org mngandung berat naik smpai 20-30kg.. Tp sy bru naik 7kg dr bkk buku.skrg sy 27week. . Misi da bising da.. Siap tnya sy lg "berselera sngt ke mkn".. Next appoitmnt sy bole naik setengah kilo je misi kate sbb sblm ni da naik bnyk.. Dah la appoimnt lps raya.. So bile sy nk mkn rase serba salah tkut berat naik bnyk.. Klau x mkn kang sian ke bby plak..ibu2 buat mcm mne ye xnk bg berat naik bnyk?

23 Balas

1. Sepatutnya masa mengandung bukan kawal pemakanan, tapi bila dah makan, kena exercise sama.. Bukan exercise berat.. Exercise yg sesuai untuk ibu mengandung la.. 2. Amik lemak baik, minyak zaitun ngan minyak kelapa tu lemak yang baik.. 3. Amik real food, cukupkan protein, carbo complex, fibre. Ada dalam real food.. Tp macam saya cakap, sambil makan sambil exercise. 4. 2 benda ja nak cakap.. Kalau kita serba salah nak makan sebab takut berat badan naik. 1st, kita dah berhutang dengan anak kita. 2nd, kita dah berhutang waktu labor nanti.. Tapi bukan takat berhutang waktu labor ja.. Kita berhutang waktu menyusu sama ya..

Berat naik ni, susah nak cakap. Saya pregnant anak sulung, punya lah sikit makan pun berat naik, naik mendadak, kena minum air gula dua kali sbb berat naik banyak. Every month naik 2kg, lepastu masuk 7bulan sangkut air gula, 7-8bulan berat tak naik sbb memang tak selera, ni last checkup 9bulan tiba2 naik 3kg dan bsp memang tak lawa walaupun tak makan banyak ya. Tak tahu lah hormon ke apa, stress juga tapi takpelah, fikir nak beranak dah, esok masuk wad dah untuk di induce hehe

sy pn kna bebel baru ni..sebab terlajak 700 gram..doktor risau baby besar,xpn kena mnm air gula lagi utk kali ke3,doktor kata xmustahil kali ke3 sangkut kncing manis..1 lagi risau kena sawan mengandung doktor ckp.. terus kena ulang alik seminggu 2x..naseb baik la kena bulan posa,berat xnaik..nurse kata xpayah dah berulang,berat dah ok..alhamdulillah..ni dah raya,xtawla naik berapa pulak..19hb nak kna g checkup..30week

saya pula setiap 2 minggu mesti naik 2kg takpun setengah kg... hahahaha nurse tempat saya tak bising pun dia nasihatkan je...tapi saya takde darah tinggi ataupun kencing manis... so saya tak takut sgt... sbb sebelum mengandung puas dah diet.. nie tgah mengandung tu yg tibai je ape nak makan, lantak laa gemuk ke ape... sebelum nikah 55kg now frist pregnant 89kg.... rasanya raya nie mau 90kg..

3y ago

haha same lah kita. makan jela kalau perut dah lapar. kang tahan tahan masuk angin pulakk. lagi payah. yang penting kita sihat. baby pun sihat. hehe

sy 24weeks jgk.. tp sy kena bebel sb berat turun😂😂.. tiap2 bulan berat turun 500-600g..drp start buka buku sampai skang dh 4 kg turun nasib baik bulan puasa berat turun lgi tp xkena bebel sgt alasan sy puasa penuh walaupun sy puasa selang sehari je.. 😂😂.. tp nurse siap pesan mkn hati2 raya ni sb nak kena minum air gula takut sangkut kencing manis..

3y ago

sama sya 24hb ni kena minum air gula..risau plk..

sama la 😭 waktu buka buku berat 50kg, yela time tu baru 13mggu. ni masuk 20mggu 57kg. padahal sebelum start beklinik sya 54kg, gegara morning sickness sya drop ke 47kg. ingtkan ok la sbb sya da gain weight sikit. tapi kena minum air gula la pula utk next appointment ni. xmakan nnti gastric serang, bila makan naik berat nurse mrah pula 😭

Bila awk stress pon boleh menyebabkan berat naik jgak, mcm sy berat trun even sy kuat mkan, sy mkan 2jam sekali dlam kuantiti yg sikit sbb sy lepas mkan cepat rasa loya, untk control berat bdan tknk bg naik sy pon tk sure, cuba awk cari article dlam ni mgkin ada yg boleh membantu

Saya pregnant 24w skrg... Berat naik sikit2 jaa.. Sampai puasa haritu dr x bgi puasa.. Katanya suruh saya raya awal😅sbb berat x naik risau pertumbuhan bb takut berat bb x normal... Bila scan normal dr kata 500g+ 22w..tunggu next checkup plak mcm mna..

sya mkan nasi 1sendok nasi lbh cikit bnyk sayur n lauk sis. kurangkan makan minyak, jgn minum air manis. bnyk minum air masak.. Alhamdulillah sebulan Naik 1kg lebih je sis.. ikutkan sebulan boleh Naik 2kg. semggu 0.5 klau BB normal.

Sama mcm saya kak saya 29 weeks naik mendadak trus sebelum preg 54kg lepas tu trimester pertama 51 kgthen masok trimester kedua trus naik skrg dh 67kg misi cakap klau naik lagi dia suruh saya minum air gula 🤣😂