anak tak selera makan

salam ibu2 semua… saya nk tnya anak sy dah 3 tahun tapi lately ni dy makan ja dy luah.. lepastu dy xnk makan.. saya buntu dah asal suap anak mkan ja mesti dy akan luah.. kalau mkanan merepek jajan boleh plak dy telan.. berat anak sy smpai susut sngt sy…berat anak x naik org salahkn ibu x bg mkn anak.. sy smpai stress plak..bila pegi rumah org ja org tgok anak sy org tnya keciknya dy x bg mkn ka awat kurus sngt😭.. sy ni dh mcm apa dh pksa anak mkan kadang rasa nak marah sbb anak makan muntah.. dy x nk mkn

1 Balas

Cuba tanya anak dia nak makan apa? Ajak anak sama2 prep makanan. Jangan marah atau paksa, nanti anak trauma. Part kata2 orang tu, abaikan je. Masuk telinga kanan, keluar telinga kiri, jangan simpan di hati.

2w ago

Faham but it's okay. Teruskan berkomunikasi dengan anak. Jangan putus asa. Anak mesti ada favourite food/menu kan? Ajak dia prep sama2. Check mulut anak jugak. Takut ada ulser ke, lidah ada kerak tebal ke. Jangan skip rutin gosok gigi.