tak naik berat

Sy nak tnya kenapa anak sy x naik bert badan n mkn pom kurang ,main jew bnyk berjalan2 ,anak sy dh 1tahun 1bulan tapi berat masih 7.8kg bru , sy risau .. macam mana sy nk buat ye ibu2 semua ?

tak naik berat
12 Balas

Mmg nak membesar fasa xnk makan tu ada utk budak2..kalau dlu nurse kata masa anak 1st sy...bg je dia makan apa dia nak...kalau ada gigi nak makan makanan org besa pn xpe...janji makan...sy anak 1thn da penuh gigi... dia makan roti canai roti bakar roti gardenia salut telur...koko crunch dgn susu kotak ke...biskot oat ke...janji x makan benda yg x sihat la maggi ke apa...

Mcm anak sy.. Mase dia sthun lambat sgt bdn nak naik sampai doc suggest minum susu pediasure.. Dlu kalau dia xnak makan time tu jugak sy masak lain.. Sy perasan mase setahun dia lbh suke makan mee.. Bile da besar ni bru nmpak bdn dia naik sikit siap request nk makan ape..

4y ago

Aah setiap hari..

perubahan bulan... mmg dia xnk mkn... mcm ank sy jugak... dia x nk mkn bnyk main je... tpi sy pksa dia mkn jgk bubur nasi walaupon skli sehari... bnyk minum susu je.. kekadang sy tukar menu.. sy bgi dia salad buah . tekak dia tukar selera

4y ago

yup.. mmg normal... mungkin dia xnk mkn nasi... dia nk mkn bnde lain... jdi ibu kne banyak idea 😅 anak mcm² ragam.. try serch menu mknan utk ank... bgi anak nmpk teringin nk mkn

Anak kedua saya pun sama, 6 bulan sebelum MCO berat x naik langsung sampai nurse suruh balik timbang lebih kerap... masa MCO kakak ada kat rumah, kerap suap dia makan, skrg naik dah... kena kerap makan sedikit demi sedikit...

4y ago

Kalau si kecil dah 1 tahun boleh cuba finger food, mempelbagaikan makanan bagi dia pilih utk makan,jadikan makanan menarik(macam shape dinasour, kereta, etc...) susu I tak pasti sbb I tak berapa galak anak saya minum shj tapi tak makan(kalau nak minum, kena makan dulu baru top up susu 1 cawan)... kalau masih x boleh, cuba tanya pendapatan doktor...

anak y first pon dari lahir berat badan kurang..berat badan ssh nk naik..sekarang dh 7 tahun hari tu saya try bagi dye minum susu pediasure alhamdulillah asyik nk mkn je..berat badan pon naik 2kg

Kalau xmau makan nasik..gorengla keatiau ke,mee ke tgk y mane die laju mkn.mcm ank sy pn mcm tu,nsk xmau mkn..tp bg ketiau goreng laju mkn..lau tdk drh hb xchantk..

Bgi mknan supplmt appeton lysine akn mmbantu dye selera mkn n mnum ssu nti bert akn bertambh.. ank sy dlu cmtu sy bgi appeton lysine.. alhamdulillah dpt mmbantu..

4y ago

ooo yeke ? ank sy 1tahun 2bulan lebih skrng nie , boleh bg ke dh ke ?

Cuba bagi makan ikut jadual. Maksud pagi petang and malam. Jangan skip makan. InsyaAllah naik

Dua2 anak saya sebelum ni mcm ni juga.. cuba try bagi pediasure..

Sma mcm ank laki sya.. Mkn sikit2 sja..

4y ago

ye , mkn ckit sja , bnyk main jew ..