susu

Sy nk tanya .. preggy takpe ke kalau x minum susu materna?? Kalau minum dutch lady yg perisa choc boleh x? Sebab sy mmg tkleh masuk apa2 susu slain perisa choc. Hl full cream ke cmpur kurma ke vanila or asli mmg akan muntah.

38 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Masa sy tak tau lg sy pregnant suka sangat minum susu full cream dutch lady tu campur dgn coco crunch/corn flake. Lepas ja tau pregnant dan masuk 6w terus tak boleh minum susu dah.. selera hilang, mual je sepanjang hari. Yang boleh masuk cuma milo. Smpai skrg dah 16w still susu tak berapa nak masuk. Sekali sekala sy akan paksa minum jg susu fullcream fernleft tu. Lepas ni nak try minum susu kambing pulak, tgk boleh tak terima tekak ni.. klu x jg, bergantung dengan supplement kalsium shaklee sj la

Baca lagi
3y ago

Sy mmg dari dlu xsuka susu, bnci bau dia rasa dia😂 baru tau preggy bru gagahkn minum anmum smpai 18 week skrg. Tu pun coklat

betul, sama dgn sy. sebelum pregnant setiap minggu minum at least 1 litle susu full cream farm fresh. tp sejak pregnant ni xboleh telan langsung apa² susu pun. Milo je yg boleh hadap. tu pun minum milo kosong je. selebihnya air masak n air limau kasturi je. harap² cukup lah kalsium yg ada dlm bdn..

saya langsung tak minum susu time preggy anak pertama. alhamdulillah okayy semuanya. yang kalini kene jaga sikit sbb ade masalah kencing kotor. dan doctor sarankan minum je air apa pun pepsi ke coke ke yang penting air dlm badan cukup. sbb saya tak boleh nak minum air masak apa entah lagi susu.

Kalau tak ley masok awk minum je susu coklat atau apa² susu yg awk boleh minum..yg penting ubt tmbah darah yg doc bg cm folic acid,zincofer ke iberet ke..yg tu mmg kena mkn taw..

3y ago

Tp sehari sebiji je kan. Agak kompius sbb setahu sy sebiji sehari. Tp checkup aritu nurse lak tnye sy awat ubat lmbt habis dak mkn ka😂😂😂😂😂 Elok dh kita mkn sbiji shari. Mcmne nk cpt abisnya😂

VIP Member

Saya preggy anak 1st dulu xpenah langsung minum susu materna.saya minum Milo n teh ais dri 1st preggy sampai la nak bersalin. Masa tu mmg xleh hidu bau susu lngsung

3y ago

X turun. Anak 1st dulu xde masalah apa2.cuma berat je Naik banyak.minum air gula skli. Hb semua ok smpai la bersalin.masok preggy anak kdua nih,tetiba drop hb 10.8, saya x amik Pon kopi milo.saya banyk minum susu kurma fresh n barli.mungkin ikut bdan jugak sis.

Boleh sis. Tp kena minum air kosong secukupnya juga. Sy pun minum susu dutch lady choc tp bukan hari2. Seminggu 2-3 kali saja. Risau gdm dan hb turun. 😅

VIP Member

Nurse sy ada bgtau.. Apa2 susu pon boleh.. Yang penting ada pengambilan susu tu setiap hari utk kalsium dlm tubuh ibu mengandung.

Boleh je sis.. Susu tu bantu nk tingkatkn kalsium dlm bdn.boleh ambil alternative food/drink. Xsemestinya kene minum susu..

Sy masa ank ke2 dulu langsung x blh mnm susu..sy suka mnm kopi O je..nsb baik kulit ank x ikut warna kopi 2..😂😂

Boleh je sis. Cube sis minum farm fresh yg coklat. Lg pure. HL pun ok tp manis sket la.. farm fresh sedap.