Hubungan baik dengan mertua

Sy bru 5 bulan brkahwin & preg 3bln, tapi susah nk anggap mertua tu sprti mak ayah sndiri. Ibu bapa keje gov & family sy keje biasa je jdi mertua klau ckp mcm main Lepas & anggap dorg tu lebih baik dari org lain. Kdg sy terasa & rasa tknk lebih dekat dgn dorg. Ada x yg mcm sy? Share lh mcm mana mommy handle problems ni. Hmmm

18 Balas

sy pernah rasa cmna stay dgn mentua 3 bulan lps kawen, dilayan mcm hamba msa pregnant, dibandingkan dgn menantu² lain. mentua sy kaya harta sy plk dr family miskin walaupun anak² dia x blaja tinggi mcm adik beradik sy tp ttp kami nampak rendah di mata family diorg. msa gugur anak sulung bapak mentua hina sy dpn family bsr dia. serius sy sedih sgt masuk nangis dlm bilik sorang² smpai ke pagi. suami plk backup parents dia je. lama² sy tertekan sgt smpai x sedar sy jd kurang ajar dgn mentua. sy mula balas stp hinaan yg keluar drp mulut diorg. suami sy marah sgt sbb sy dh mula biadap tp apa fungsi suami kalau x bleh bela sy dpn family dia sendiri . skrg sy dlm proses cerai dgn suami. sy dh x tahan jd bahan hinaan diorg sekeluarga. suami asyik berpihak kt family dia je sikit pn x peduli perasaan sy. suami pn dh pndai hina sy dan family sy sbb kena hasut dgn mentua smpai x mengaku anak yg sy tgh kandung skrg ni. xpe la sy undur diri. lps ni sy akan buktikan kt diorg walaupun sy anak org miskin, mak ayah sy ajar sy elok² jd org beradab, x sombong dan mampu berjaya. penat2 blaja tinggi, sanggup terima dia yg tak berpendidikan alih² sy jgk yg plg hina. Allah tu Maha Adil semoga semua dibalas-Nya

sama lah . sy kecik hati sngt² dgn mertua.. sy nak meluah dkt sini .. hari akad nikah sy kene marah dkt mertua sbb lewat, but seriously bkn sy lewat.. kahwin PKP dkt pejabat agama, then dh janji pkol 10.30pg msuk dewan utk akad .. sy smpai pkol 10. suami tunggu pkol 9 .. salah sy ke dyorg dtg awal . sedangkan kita tahu SOP mcm mna .. end up tunggu turn jgk dkt luar pjbat.. mertua sound sy sbb lambat masa tu rasa mcm "Ya Allah ujian ap yg ak akn lalui lepas nii" menangis dlm hati sesorang.. bila selesai urusan kawin, asyik tnya psal ank, sy n husb ad gaduh psal ni sedangkan baru 3bulan kawen .. bln ke 4 dh pregnant, bila pregnant semua benda sy buat xkene . nk g sana sini susah semua kene control .. last² sy n husb nk g bercuti pon diam² ja .. then skrng ank dh 5bulan, dy mengata sy depan org ckp sy nii susah klau nk mntk tlg ap² . nk mtk bwk g beli barang² pon susah .. Ya Allah balik rumah menangis ja keje sy .. xtau nk ckp mcm mna kecik nya hati . sedangkan sblum² sy bwk ja dy pegi beli lauk ke brg dapur ke ap . tapi boleh plak dy bercerita mcm tu dkt org lain .. remuk berkecai rasa hati nii . tapi nak taknak kene hadap sbb mertua sampai bila² pon mertua😢😢😢

2y ago

sama la sy da nikah bbpe bln asyik tny Bila nk lekat... Bila ckp dgn suami, suami kata biasa la mak tny je... sy ni biras wasap tny... wakil mertua tny... tertekan sy hingga la sy xtw sy pregnant n lps tahu sy diamkn je xnk ckp dgn sesiapa smpi suami ckp npe nk sorokkn... sy diamkn je smpi dorg sndri tahu... yela terasa kot di bandingkn dgn menantu lain pon kje cpt je blh pregnant... Ya Allah, dugaan sy yg da xde mak Ayah lg ni... sbb tu sy suka menyendiri je smpi la ni suami sllu ckp sy xsuka balik kampung... biar la org kata apa, dr hati terluka dgn kata² yg nmpk simple tp menguris hati

hmm sama sis saya nak ngadu dekt siapa lagi kalau bukan dalam apps ni, ngadu kat Allah nak ngadu dkt family sendiri kang dorng cakap tu pilihan kau, nak mnta cerai pikir anak pulak, semnjak kawen sampai anak dlm perut dah keluar tah lah hati susah nak trima, bilaa dorng dtg jee macam bad mood tau, mood tak de, anak tgh tido di angkatnyaa, di kejutnyaa budak tu lepas tu budak tu nangis marah bising pulak tah lahh hmmm suami ada pun mcm tk de, anak mak kan lgi pun cucu sulung biasa lah, ntah bagi dorng biasa lah bagi diri sendiri nii, tak tahu lahh rasa nak lari rumah pun ada, nak sorok pun ada, kalau boleh setiap hari mil nak dtg rumah, benda dah bincang jangan dtg selalu, tk tahu lah suami dah bg thu mak dia ke belom rasa nak cari keje jauh2 johor ke terengganu ke kelantan ke biarr jauhh berdikari sendiri asyik harapkan mak je, anak pun suruh mak jaga 💆💆 bukan apa risau mak tu dah tua kang jatuh budak tu, tenggelam ke time mandi, hmm dah bincang jaga gilir2 tak nak, nak jugak mak jaga, suruh hanta pengasuh tak nak, nak jimat katanyaa, nak mak jaga jugak, cmne ekk Allah jelah tahuu hati nii memberontak macam mana, bukan tak bersyukur tapii dugaan hidup mcm nii 😌

pekakkan telinga, kalau sakit ati..minta izin nak g tandas ke ape. masuk bilik tido..lantak dia nak cakap ape..keraskan je ati tp pastikan semua ape yg dia minta tolong tu buat.. kita sebelum kawen, kita kena redha mcm mana perangai keluarga mertua. kalau dia buat hal tu lain la kan..nak selamat rumah tangga, hilangkan rasa ape yang tak suka. lepas tido. anggap je ape yang jadi sblm ni, takde pon..orang tua, biasa la..kadang² dorang nak tunjukkan dorang yang bagus..nanti kita tua nanti. bila terima menantu, kita pon tak tau mcm mana..kalau boleh tahan. cuba bertahan..agak² sakit ati. angkat bontot. masuk bilik..just dari penah saya alami dan saya lari dari situation mcm tu.. betul, keluarga mentua dan keluarga sendiri takkan sama..kita masuk dalam keluarga orang, kena pandai bawa diri..kalau mentua soh buat itu ini, iya kan je..kalau dia cakap salah ke, cakap "ooo" je..tak pon, cakap bila perlu je..kita hormat je ape dia cakap..nak buat, buat la..tak nak, abaikanje tapi iyakan je la..kalau ipar² yang cakap menyakitkan ati..masuk bilik dengan muka senyum atau buat muka tak tau..ni ape yg saya buat la..hehe

been there too 😌 family sy biasa biasa ja , family husb kira org berada lah jugak kalau d bandingkan ngan family sy. mertua sy ni memang baik dia treat sy macam anak sendiri dah, dia layan sy pun baik jugak. Tolong sy basuh baju , masak pun tak pernah nak suruh sy, kecuali dia penat sgt, tak berkira pasal barang dapur apa semua mmg baiklah. Tapi apa yg sy tak suka ngan diorang ni, diroang mengumpat orang lain cakap itu ini macam diorang yg paling perfect especially FIL sy. Haritu sy baru bersalin 9/4 pantang kat rumah mama sy,diorang ada jugak datang lawat kami. MIL sy kata baby tu jangan biasakan tido masuk buai, pastu kalau nak ambil gambar jangan masuk dalam fb ig dll sy rasa macam nak menjawab masa tu tp sy ye ye ja. Rasa macam diorang nak control apa yg sy nak buat kat baby n ofc mmg sedih lah, kita yg sakit beranak apa semua last² orang lain control apa kita nak. Kadang² ada jugak terasa ngan diorang tp buat tktau ja. masuk telinga kanan keluar telinga kiri. so to all mommys out there sabar ye ,pekakkan telinga ja biasalah tu orang ada ja yg tak kena 😌

Sy pernh rasa kecewa sgt2 degn mertua…1 thun sy ddk dgn mertua..dr mula berkahwin smpai mengandung..bila bersalin mertua byk komplen psl jaga ank…dia xbg ank sy hisp jari padahl waktu tu ank sy baru usia 5 hri..biasa la bby..lama2 dia akn sdri buang…pernh juga mertua sy suap stokin dekt ank sy degn alasn xnk bby hisp jri…ya sy mmg xbg ank hisp puting..tp mak mertua sy pula ajar ank sy hisp kain..bila dh 2 minggu berpantg umh mertua sy blik berpantg ke rumh mak sy…pantang xsmpai 3 bulan dh bising2 suru balik..katanya rindu cucu..padhl ramai lgi cucu dia…paling xsuka bila mertua over dgn cucu kdg dia bt ank sy mcm ank dia…hnya dia saja boleh atur hidup ank sy…sy pernh meroyan masa pantg sbb dia…dia pernh hina sy kata sy org kampung xde pelajaran…sy bkn xmahu smbung beljr tp fmly xbg sbb sy sellu sakit..jd fmly suruh sy berniaga dn buka butik…tp disebbkn cucu dia hina sy mcm2…

saya pun sampai da anak 3 ni sis, mil is mil. kita ni walaupun katanya da dianggap sbgai ahli, tetap je org luar. jadi xyah lebih². kalau sis duduk sama² dengan mil, baik duk asing. tu pun satu cara untuk menjaga hubungan. satu lagi bincang dgn suami perangai mil. biar suami yg cakap dgn mak dia. sebab kalau kita yg ckp, org tua ni cepat terasa dan kemungkinan amik hati dan mengadu kt suami sis. end up korang plk yg bergaduh. awak plk disalahkan. satu lagi, bila sis xsuka ape yg dibincangkan, masuk jela dalam bilik terus. xyah layan. buat² xtaw. kalau nama sis x dipetik, buat² bodoh je la. lama² dia sendiri akan tau masalah dia.. bertabhlah.. awak kawen baru 5 bulan.. masih nak sesuaikan diri. In Sha Allah, sis boleh.. kita orang pregnant ni mmg hormone tak stabil. sila jauhkan diri dari orang² atau perkara² yg boleh trigger stress. nanti kang boleh affect kat baby..

Sy pon tgh alami.. cume bila dieorg dtg rumah saya atau sy pergi rumah mertua .. layan je dgn baik.. cume ape yg sy buat .. jrgkan jmpe atau contct dieorng.. cth sebulan sekali ke ke jmpe takpon call 2x seminggu ke.. Utk elakkan hati kita sakit.. mental kite terganggu.. tapi jgn halang suami utk berbakti kpd org tua dia.. tambah² sis pregnant lagi kene jaga emosi dan fikiran sis.. Normal la sis kalau keluarga suami org berada sikit dia akan action la dgn family kite yg susah nih.. yg penting buat biasa² je .. kalau rasa nak marah diam dlu .. tgk rentak perangai dieorang mcm mne .. lama² awak akan faham dan tau bila nak berinteraksi dgn dieorang .. Sy doakan awak kuat dan sy juga kuat 💪🏼💪🏼💪🏼

macam saya pula baru seminggu kwin macam yg dah bertahun2 kawin..ibu mertua asyik ckp pasal anak je,dia kol adik beradik dia kol kawan2 dia semua ckp psl sya belum mengandung lagi.stress tu hanya ALLAH jak yg tau.suami sya ok,dia selalu ckp jgn fikir sangat ckp mak tu,.sampai satu tahap tu ibu mertua sya nak bwa sya pergi jumpa bomoh berubat supaya dpt zuriat sb pak mertua saya ckp selagi sya tk berubat sya tk akan dpt zuriat sampi bila2.yg saya pelik tu pak mertua saya gn mak mertua ne solat mmg tk tinggal,mengaji siang dn malam tp sb kn nak cucu durg sanggup jumpa bomoh suru sya berubat😥,tp Alhmdulillah sya skg dah 7bulan hamil,tk perlu jumpa2 bomoh pun.

Terpulanglah mertua nk kata apa, pandang kita apa, yg penting diri kita sendiri lebih tahu kerja kita halal, Allah dah tentukan & itulah terbaik. Mulut org kita x dpt nk tutup sis, tp kita boleh jaga hati & kesihatan mental kita dgn x ambil hati pun dgn kata2 org. Masuk kanan, keluar kiri je sis. Kadang2 ada mulut membangga diri yg dia kerja gov, hehe dlm hati kita tergelak je.. Entah apa yg dibanggakan sgt x tahulah. Nk kata dpt hidup senang, yg billionaire kaya raya dpt jln keliling dunia tu bknlah kje gov pun.