Hubungan baik dengan mertua

Sy bru 5 bulan brkahwin & preg 3bln, tapi susah nk anggap mertua tu sprti mak ayah sndiri. Ibu bapa keje gov & family sy keje biasa je jdi mertua klau ckp mcm main Lepas & anggap dorg tu lebih baik dari org lain. Kdg sy terasa & rasa tknk lebih dekat dgn dorg. Ada x yg mcm sy? Share lh mcm mana mommy handle problems ni. Hmmm

18 Balas

been there too 😌 family sy biasa biasa ja , family husb kira org berada lah jugak kalau d bandingkan ngan family sy. mertua sy ni memang baik dia treat sy macam anak sendiri dah, dia layan sy pun baik jugak. Tolong sy basuh baju , masak pun tak pernah nak suruh sy, kecuali dia penat sgt, tak berkira pasal barang dapur apa semua mmg baiklah. Tapi apa yg sy tak suka ngan diorang ni, diroang mengumpat orang lain cakap itu ini macam diorang yg paling perfect especially FIL sy. Haritu sy baru bersalin 9/4 pantang kat rumah mama sy,diorang ada jugak datang lawat kami. MIL sy kata baby tu jangan biasakan tido masuk buai, pastu kalau nak ambil gambar jangan masuk dalam fb ig dll sy rasa macam nak menjawab masa tu tp sy ye ye ja. Rasa macam diorang nak control apa yg sy nak buat kat baby n ofc mmg sedih lah, kita yg sakit beranak apa semua last² orang lain control apa kita nak. Kadang² ada jugak terasa ngan diorang tp buat tktau ja. masuk telinga kanan keluar telinga kiri. so to all mommys out there sabar ye ,pekakkan telinga ja biasalah tu orang ada ja yg tak kena 😌