Hubungan baik dengan mertua

Sy bru 5 bulan brkahwin & preg 3bln, tapi susah nk anggap mertua tu sprti mak ayah sndiri. Ibu bapa keje gov & family sy keje biasa je jdi mertua klau ckp mcm main Lepas & anggap dorg tu lebih baik dari org lain. Kdg sy terasa & rasa tknk lebih dekat dgn dorg. Ada x yg mcm sy? Share lh mcm mana mommy handle problems ni. Hmmm

18 Balas

pekakkan telinga, kalau sakit ati..minta izin nak g tandas ke ape. masuk bilik tido..lantak dia nak cakap ape..keraskan je ati tp pastikan semua ape yg dia minta tolong tu buat.. kita sebelum kawen, kita kena redha mcm mana perangai keluarga mertua. kalau dia buat hal tu lain la kan..nak selamat rumah tangga, hilangkan rasa ape yang tak suka. lepas tido. anggap je ape yang jadi sblm ni, takde pon..orang tua, biasa la..kadang² dorang nak tunjukkan dorang yang bagus..nanti kita tua nanti. bila terima menantu, kita pon tak tau mcm mana..kalau boleh tahan. cuba bertahan..agak² sakit ati. angkat bontot. masuk bilik..just dari penah saya alami dan saya lari dari situation mcm tu.. betul, keluarga mentua dan keluarga sendiri takkan sama..kita masuk dalam keluarga orang, kena pandai bawa diri..kalau mentua soh buat itu ini, iya kan je..kalau dia cakap salah ke, cakap "ooo" je..tak pon, cakap bila perlu je..kita hormat je ape dia cakap..nak buat, buat la..tak nak, abaikanje tapi iyakan je la..kalau ipar² yang cakap menyakitkan ati..masuk bilik dengan muka senyum atau buat muka tak tau..ni ape yg saya buat la..hehe