Stressnye ank tknk ngn org ssiapa kcuali sy

Sy ibu ank sorg je, since die 6 bulan,die dh tknk ngn org, die nk susu bf je, susu fm pun tknk,jarang ii bila sy bt kdg tkhbis, mkn die oke je tp die nk sy suap jgk bru hbis, klu dgn ayah die pun dje mkn sikit,, die nk tido mkn manja smua ngn sy , kdg die oke die main dgn org lain, hmm sy kdg penat dh nk mkn nk mandi bt keje smua tkle,die cari syaa ,, ni bila hush gi keje kluar ke sy susah nj bt keje sbb ank nk menepek dgn sy, tknk org lain, sy tgh smbung blajar nnti nk keje susah sy nk tnggal die,cmne eh??#SeriusTanya #firstmom

7 Balas

Planning masa.. Maksudnya planning waktu tido dia, waktu main dia, waktu sis urus diri.. Waktu dia xtdo, main betul2 fokus utk dia saja.. Biasa umur bwh setahun ni 2kali napping siang.. Pagi2 kejut dia bangun pukul 7am,by 9/10am dia nap then bgun makan main ptg lepas zohor nap lagi.. Lepas asar tlg jgn bagi tido,bwk jalan keluar rumah ke ape.. Then by 8pm tu confirm dia tdo dah.. Kalau nanti perlu tgl baby dgn pengasuh, sis praktis hntr separuh hari dulu ke, slow2 jgn terus fullday tglkan dia.. Kalau bab memasak tu, sy biasa masak weekend then bahagi2.. Dun worry kita bukan la ibu pemalas xmemasak hari2, tp kite kena bijak supaya x overwhelmed, lg2 first time mom kan.. Baru nak blaja bahasa baby..

1w ago

Lagi satu kita kena accept yg kita bukan hidup utk diri kita sahaja.. Anak2 adalah amanah Allah dan tanggungjawab kita utk mendidik..

Normal sis.. Ank sy dulu sampai 4thn susu ibu je.. Kita ajar botol dia tak pandai isap.. Nk mndi sy mndi masa suami nk g kerja.. Kalau wat kerja rumah mmg sy akn dukung sekali.. Lama2 dia ok.. 1tahun dia ok la.. Duk main seorang2 dia tak nangis

Seperation anxiety. Normal bagi anak yg seperation anxiety. So ibu memang penat, dan kadang burnt out. Mcm saya lah.. Bila penat tu, luahkan, jangan simpan. Saya call suami, nangis, bukan tak boleh hadap, boleh.. Tapi penat dan burnt out.

2w ago

Saya minta suami ambil masa bermain dgn anak at least 15 minit untuk ada bonding anak dgn ayahnya. Alhamdulillah menjadi dia nak dgn ayah.

normal sis.. sy fhm dlu pon anak no5 sy bersalin masa pkp memang jenis xnk dgn org tpi bila pkp abis je bwk jmpe saudara mara g pasaraya lama² dye akan selesa dgn keadaan nti cumanya kita sebagai ibu kn byk bersabar je

separation anxiety tu. sy pun sedanh mengalaminya sekarang. anak tak boleh kalau x nampak ibunya. terus melalak mcm kena dera. tapi sy selalu cakap kat diri,, "bertahan la. nanti kau rindu stage clingy dia ni"

hey! jgn stress mmg time umur umur mcm ni ada baby separation anxiety dmana baby xblh klu xnampak mommy. tp mommy blh ajar cuma xblh rush, benda ni mmg payah cuma mommy kena sabar

dia separation anxiety