Hubungan baik dengan mertua

Sy bru 5 bulan brkahwin & preg 3bln, tapi susah nk anggap mertua tu sprti mak ayah sndiri. Ibu bapa keje gov & family sy keje biasa je jdi mertua klau ckp mcm main Lepas & anggap dorg tu lebih baik dari org lain. Kdg sy terasa & rasa tknk lebih dekat dgn dorg. Ada x yg mcm sy? Share lh mcm mana mommy handle problems ni. Hmmm

18 Balas

sama lah . sy kecik hati sngt² dgn mertua.. sy nak meluah dkt sini .. hari akad nikah sy kene marah dkt mertua sbb lewat, but seriously bkn sy lewat.. kahwin PKP dkt pejabat agama, then dh janji pkol 10.30pg msuk dewan utk akad .. sy smpai pkol 10. suami tunggu pkol 9 .. salah sy ke dyorg dtg awal . sedangkan kita tahu SOP mcm mna .. end up tunggu turn jgk dkt luar pjbat.. mertua sound sy sbb lambat masa tu rasa mcm "Ya Allah ujian ap yg ak akn lalui lepas nii" menangis dlm hati sesorang.. bila selesai urusan kawin, asyik tnya psal ank, sy n husb ad gaduh psal ni sedangkan baru 3bulan kawen .. bln ke 4 dh pregnant, bila pregnant semua benda sy buat xkene . nk g sana sini susah semua kene control .. last² sy n husb nk g bercuti pon diam² ja .. then skrng ank dh 5bulan, dy mengata sy depan org ckp sy nii susah klau nk mntk tlg ap² . nk mtk bwk g beli barang² pon susah .. Ya Allah balik rumah menangis ja keje sy .. xtau nk ckp mcm mna kecik nya hati . sedangkan sblum² sy bwk ja dy pegi beli lauk ke brg dapur ke ap . tapi boleh plak dy bercerita mcm tu dkt org lain .. remuk berkecai rasa hati nii . tapi nak taknak kene hadap sbb mertua sampai bila² pon mertua😢😢😢

2y ago

sama la sy da nikah bbpe bln asyik tny Bila nk lekat... Bila ckp dgn suami, suami kata biasa la mak tny je... sy ni biras wasap tny... wakil mertua tny... tertekan sy hingga la sy xtw sy pregnant n lps tahu sy diamkn je xnk ckp dgn sesiapa smpi suami ckp npe nk sorokkn... sy diamkn je smpi dorg sndri tahu... yela terasa kot di bandingkn dgn menantu lain pon kje cpt je blh pregnant... Ya Allah, dugaan sy yg da xde mak Ayah lg ni... sbb tu sy suka menyendiri je smpi la ni suami sllu ckp sy xsuka balik kampung... biar la org kata apa, dr hati terluka dgn kata² yg nmpk simple tp menguris hati