Luahan Terasa hati dgn keluarga mertua

Sy selamat melahirkan anak pertama( baby girl) 3 hari lepas. Saya bersyukur dan happy sangat segala perjuangan sy mengandung 9 bulan ,kesakitan yg sy alami selama d hospital selama 6 hari akhirnya sy berjaya melahirkan zuriat sy. Sy melahirkan secara induce(sbbkan ada GDM). Sy berpantang d rumah mertua. Ini adalah cucu pertama bagi keluarga mertua sy. Dorang(mak mertua,ipar duai,makcik2 belah suami) terlebih excited, mcm dorg yg melahirkan baby ni,dorg anggap baby ni mcm anak mereka.Perasaan excited dorg smpai menyakiti perasaan sy. Sy rasa lepas melahirkan mereka tidak perlukn sy,mereka cuma perlukan sy utk melahirkan baby ni utk family dorg je. Perasaan sy x di jaga ,mereka buat baby sy suka hati dorg je (bagi minum air putih pada ank sy yg baru lahir) dan mcm2 lagi.Sy ckp nk jaga baby sy dgn cara sy ,tp dorg jaga baby sy ikut cara pelik dorg.Apa yg sy buat pada anak sy semua nya salah ,semua serba tak kena d mata dorang.Hancurnya hati...ini adalah anak yg sy tunggu2 selama dlm perut 9 bulan.Tp sy xboleh jaga anak sy dgn cara sy sendiri. 😔😭Family mertua tak jaga sy dlm pantang ,sibuk nak jaga baby sy je. Ada sebab lain yg menyakiti hati sy.😔 Masa sy mengandung sy suka tngok gambar baby comel dan harapkan terkenan kat anak ,sy suka tngok drama korea semasa mengandung, dan setiap hari minum air kelapa muda.Alhamdulilah sy melahirkan baby girl yg comel dan cantik,kulit baby putih bersih,hidung mancung dan berambut lebat. Sedangkan sy tak cantik dan berkulit gelap ,saya dan suami tak lah cerah mana. Keluarga mertua overclaimed ,semua yg cantik2 pada anak sy d kata nya sama mcm segala keturunan dorang.Langsung tak jaga perasaan sy. Ada yg kata mata mcm suami sy ,hidung mcm adik ipar saya,mulut mcm mak mertua saya ,ni lagi parah dan takde kena mengena ckp kening baby sy mcm sepupu suami sy. Sakit nya hati..!! Sy yg penat2 melahirkan tp org lain dapat nama. Hati sy terguris bila mereka ckp mcm tu. Sy tahu sy tak cantik. Mcm tiada satu pun darah daging sy mengalir dlm badan baby sy. Sy tak tahu sama ada sy terlalu sensitif atau mereka memang sengaja buat hati sy terguris. Ini adalah hari ketiga sy berpantang .harap sy kuat#firstbaby #pleasehelp #firstmom #bantusharing

5 Balas

Ya Allah senasib lah kita.. sy pun bru melahirkan anak pertama , girl jgk . bru je 7 hari.. pantang rumah mertua, tp hari pertama berpantang pun sy dh terasa dgn dorg sbb dorg tk peduli mkn mnum sy , dorg kesahkan baby je smpai sy suruh suami tapau je mknn luar bila blk kerja.smpai hari ni pun sy mkn bubur ayam je hari2 dorg bli kt luar , sy tk merasa pun masakan berpntng mcm org lain , urut2 stokin apa smua pun tk pkai .. mmg rasa mcm dorg nk cucu je .. luka czer sy pun dh bernanah n darah skit sbb aktif sgt naik turun tangga sbb nk turun mkn , amik baju kt bwh sbb dorg tk bwk naik ats pun lps jemur , pergi kk cek kuning ank .. Allah je thu prsaan kita kn sis, dgn sakitnya lagi nk susu ank lagi2 first mom blm berpengalaman .. smlm pun sy dh nangis2 tp Alhamdulillah sy masih bersabar sbb ingt ini smua ujian dari Allah.. sis pun kne kuat ye banyakkan mengadu pada Allah, klau nk nangis nangis je ... lebih baik kita doa ngadu pada pencipta kita daripada dgn manusia tp bkn nya dorg fhm nnt lg dorg kata kita lemah la apa la..

1y ago

semoga kita sama2 kuat 😭

Moga mommy kuat. Lagi berpantang rumah mertua, mereka tak sensitif pula. Apa pun jangan terlalu overthinking nanti ia akan memberi kesan pada emosi anda. Kalau ada rumah sendiri dan boleh berpantang sendiri rasanya kalau awak tak boleh deal dengan pressure better buat sendiri. Moga dipermudah urusan

ni la sebabnya sy nak elak pantang dgn mertua, mertua beria2 ajak sy pantang dgn dia , tp mmg sy buat mcm2 alasan..biar la hati terasa ke apa dri nnt sy yg emosi stress sndiri pantang dgn mertua

1y ago

Bagus la sis .sy kahwin dgn suami sy tp ibarat sy kahwin dgn seluruh keluarga mereka.Kena jaga hati family belah suami.Sampai sy takde masa dgn family sendiri.

takpe la sis.. mgkin dyorg tlalu truja kot dpt cucu.. nant sis bincg ngn hsband elok2.. bgtw ape yg sis x selesa, suruh dye tegur fmily dye nant..

lpas bsalin jgn stress sis....klau bgduh dgn org tua kita yg muda ni xkn menang, husbnd pn dia tkepit di tgh2