Hubungan baik dengan mertua

Sy bru 5 bulan brkahwin & preg 3bln, tapi susah nk anggap mertua tu sprti mak ayah sndiri. Ibu bapa keje gov & family sy keje biasa je jdi mertua klau ckp mcm main Lepas & anggap dorg tu lebih baik dari org lain. Kdg sy terasa & rasa tknk lebih dekat dgn dorg. Ada x yg mcm sy? Share lh mcm mana mommy handle problems ni. Hmmm

18 Balas

saya pun sampai da anak 3 ni sis, mil is mil. kita ni walaupun katanya da dianggap sbgai ahli, tetap je org luar. jadi xyah lebih². kalau sis duduk sama² dengan mil, baik duk asing. tu pun satu cara untuk menjaga hubungan. satu lagi bincang dgn suami perangai mil. biar suami yg cakap dgn mak dia. sebab kalau kita yg ckp, org tua ni cepat terasa dan kemungkinan amik hati dan mengadu kt suami sis. end up korang plk yg bergaduh. awak plk disalahkan. satu lagi, bila sis xsuka ape yg dibincangkan, masuk jela dalam bilik terus. xyah layan. buat² xtaw. kalau nama sis x dipetik, buat² bodoh je la. lama² dia sendiri akan tau masalah dia.. bertabhlah.. awak kawen baru 5 bulan.. masih nak sesuaikan diri. In Sha Allah, sis boleh.. kita orang pregnant ni mmg hormone tak stabil. sila jauhkan diri dari orang² atau perkara² yg boleh trigger stress. nanti kang boleh affect kat baby..