Hubungan baik dengan mertua

Sy bru 5 bulan brkahwin & preg 3bln, tapi susah nk anggap mertua tu sprti mak ayah sndiri. Ibu bapa keje gov & family sy keje biasa je jdi mertua klau ckp mcm main Lepas & anggap dorg tu lebih baik dari org lain. Kdg sy terasa & rasa tknk lebih dekat dgn dorg. Ada x yg mcm sy? Share lh mcm mana mommy handle problems ni. Hmmm

18 Balas

sy pernah rasa cmna stay dgn mentua 3 bulan lps kawen, dilayan mcm hamba msa pregnant, dibandingkan dgn menantu² lain. mentua sy kaya harta sy plk dr family miskin walaupun anak² dia x blaja tinggi mcm adik beradik sy tp ttp kami nampak rendah di mata family diorg. msa gugur anak sulung bapak mentua hina sy dpn family bsr dia. serius sy sedih sgt masuk nangis dlm bilik sorang² smpai ke pagi. suami plk backup parents dia je. lama² sy tertekan sgt smpai x sedar sy jd kurang ajar dgn mentua. sy mula balas stp hinaan yg keluar drp mulut diorg. suami sy marah sgt sbb sy dh mula biadap tp apa fungsi suami kalau x bleh bela sy dpn family dia sendiri . skrg sy dlm proses cerai dgn suami. sy dh x tahan jd bahan hinaan diorg sekeluarga. suami asyik berpihak kt family dia je sikit pn x peduli perasaan sy. suami pn dh pndai hina sy dan family sy sbb kena hasut dgn mentua smpai x mengaku anak yg sy tgh kandung skrg ni. xpe la sy undur diri. lps ni sy akan buktikan kt diorg walaupun sy anak org miskin, mak ayah sy ajar sy elok² jd org beradab, x sombong dan mampu berjaya. penat2 blaja tinggi, sanggup terima dia yg tak berpendidikan alih² sy jgk yg plg hina. Allah tu Maha Adil semoga semua dibalas-Nya