Hubungan baik dengan mertua

Sy bru 5 bulan brkahwin & preg 3bln, tapi susah nk anggap mertua tu sprti mak ayah sndiri. Ibu bapa keje gov & family sy keje biasa je jdi mertua klau ckp mcm main Lepas & anggap dorg tu lebih baik dari org lain. Kdg sy terasa & rasa tknk lebih dekat dgn dorg. Ada x yg mcm sy? Share lh mcm mana mommy handle problems ni. Hmmm

18 Balas

suami perlu memahami peranan jgn letak bini bersama ibu selepas dah kahwin dan jgn lupa tunaikan tanggungjwb pada ibunye walaupun sudah ada rumahtangga sendiri. Apa yg ingin dibuat pd ibunye tak perly discuss pada isterinye utk izin. Dan apa yg perlu dibuat pd isteri buatlah spt disyariatkan. Anak mertua perlu bersabar setiap kali bersemuka ibubapa suami dgn hormat dan kasih tp lbh bgs hidup berdikari dirumah sendiri drpd kongsi rumah mertua

Saya kecik ati gak time preggy anak first tu. Sbb sy berhenti kerja nak rehat la dulu kan. Pastu mak mertua keep perli x kerja.. Pernah kena jeling la sy bt x tahu je time tu tapi sy terasa.. Lau dia cerita pape msti ada kaitan nga perli x kerja.. Dia x nak anak dia susah sorg2 (dia x ckp tapi sy tahu la dri segi dia ckp tu). Bukannya x nak kerja selama lamanya.. Skrg dah kerja still layan je tapi x nak la bt baik sgt.. Huhu

pedulikan jelaa sis..Jangan simpan dalam hati..Anggap aje mereka memang sejenis cakap lepas asal saja xsampai memudaratkan & menganggu gugat rumaa tangga sis..Kita bila kawen nie sis,keluarga mertua tuu kena anggap macam keluar sendiri..Layan samarata walau buruk macamana pun mereka selagi mana mereka xkearah menghancurkan rumaa tangga kita..

elok bincang dengan suami cakap apa yang terbuku, habis awak luahkan, suami pulak yg cakap. jangan interrupt bila masing2 tengah luahkan jaga intonasi. komunikasi jalan terbaik. kalau komunikasi dah susah benda2 lain akan susah. buat peraturan apa boleh apa x boleh kat rumah mertua. 3 hari rumah sini, 3 hari rumah sana. gitu la..

dulu arwah mak pesan kat saya, keluarga mentua, lagi2 mil, elok2 lah baik secara manis2 buah je. jgn baik sngat. dh kawen, baru paham. even kata kita ni one of favourite, kalau dah mulut tu jenis herm.. memang sabar kena tinggi. nasib baik saya malas nak layan. hahahahahaha

sabar momy sy pun kena jgk mcm tu

**mertua kerja gov

same situation