loya mual

Sy baru masuk 8minggu 2hari niari semakin teruk rasa loya dan keletihan melampau. Malam susah nak tidur. Siang pun macam tu. Bnyak mknn sy xlalu. Perut lapar tapi xtau nak mkn ape. Kdg sy order delivery tp smpai je sy xlalu nak makan. Kalau mkn buah kdg lagi rasa lapar. Macam mana yea nak atasi?

35 Balas

Akk dr ank pertama sampai lah ke 5.semua alahan teruk..sampai 7bln..bau suami pun x blh..msk bilik air kena tutup hidung...bln ke 3 tu akk br blh mkn bihun sup masam skit2 jer..akk terpaksa tido jer..utk cepatkan masa berlalu..tp alhamdulillah ank ke 6 akk jus loya 2 minggu jer..skrg preggy ank ke 7..x de alahan langsung..naik risau jgk sbb mcm x ngadung..cuma sakit perut jer..mcm pedih perut gtu..x g cek lg..ikut web ni..akk br 6w5dy..cuma yg akk perasan sebelum mengandung akk ada amlkan herbalife..sampai akk preggy pun akk still minum herbalife tp f1 jer..kot sbb tu ke akk x de alahan..akk x pasti..

Sy pun sama. Kandungan kita lebih kurang. Sy tak boleh telan, tgk n bau makanan pun boleh loya. Tapi perut lapar. Bila makan, benda tu tolak balik..pastu muntah. Pening kadang2 nk fikir, tak tahu nak mkn apa lagi..jd stress. Bila muntah plak teruk sampai perut ni mencengkam time muntah tu. Kalau rasa nk makan cth tomyam...bila tomyam tu dh ada, tibe2 jadi mual nk makan. Runsing bila fikir, perut memang rasa kosong. Selama pregnant ni juga, belum lagi rasa makan dgn kenyangnya. Semua hnya jd bahan muntah balik

Saya pon sama. Bfast sy makan roti sandwich tuna atau roti salut telur je.. tghari ada perasaan sikit nak makan tp selalunya saya makan spaghetti bolognese kosong xde ayam xde daging or seafood sbb xleh telan.. malam ada masalah nak makan kalau makan selalunya x habis. Adakalanya ngidam mcm2 tp bila makanan sampai xnak. Tatau la mcm mana nak buat tp sy paksa diri makan kurNg2nya buah2an.. mana yg boleh telan mcm tembikai, oren, anggur etc. Malam sy mesti terjaga. Now saya heartburn bdn sakit n kaki lenguh.

Sy pun loya2 juga, nk mkn pun takde selera. Tapi husb suruh mkn juga utk baby. So cara sy, pagi breakfast horlicks+oat, mkn dgn bun/ biskut. Balik keje rehat tengahari sy tido je haha. Petang pun sy telan bun/biskut/kuih je dgn buah. Nasi mlm bru sy mkn. Itupun mesti berkuah sbb klu nasi je mmg x msuk. Masa mkn tu sy msti ada minuman sejuk yg rasa masam2 mcm ribena, sunquick ke utk lawan rasa mual tu. Kdg klu x rasa nk nasi sy mkn bakso atau apa2 lah, asal ada makan kn klu x husb marah 😂

Kalau tak makan lg teruk mual tu sis. Perut pun masuk angin. Sy dulu tak lalu makan, sy minum sup n makan jenis bakar2 je mcm ikan bakar gitu. Nasi memang tak ambil dan minum jus buah delima je. Kalau memang tak boleh makan langsung atleast try minum jus buah ke mcm tu. Jgn sampai perut kosong

Sy pn mcm ni sblum ni mmg xllu mkn mual, mabuk muntah lngsung xd slre mkn smpy smingu sy xmkn lngsung kne tahan ward masuk air... Tpi now dh 13 weeks alhamdulillah sume tu mula hilng....awak kne sabar byk k kne pksa jgk mkn klu x nt baby lapar(pujuk hati) 😊😊mkn sikit2 tapi kerap

Saye tengah meloya jugak ni. Dan lapar. Masih bf anak 1st lagi. Ya Allah wanita memang diciptakan kuat. Kita rasa mcm teruk sangat dengan loya dengan muntah dengan tak selera makan dengan lapar lagi. Sy doa cepatlah 1st trimester berlalu xtahan dah rasanya hari2 camni 😢

Cuba makan benda yang berkuah. Contohnya tomyam, sup daging, sup sayur. Saya dulu alahan, nak makan apa semua tak lalu. So saya makan tu je. Lepas tu slow slow tambah nasi dalam kuah tu sikit sikit. Sebab tomyam kan masam, haa tu ada selera sikit nak makan

Sama macam saya. Tgk lauk melayu taknak makan dah. Nak makan western2 je 😂, tp kalau boleh jgn selalu berlapar, tu punca mual2, paksa jugak mkn roti or biskut hi fiber jacobs tu, selang 2 jam mkn sikit tp kerap. Insha Allah kurang mual

Sy pon mcm tu.. Smpai 4bulan😅😅.. Semua makanan kuar balik.. Sampai lembik badan.. Muntah sampai kuar warna hijau... Minum air masak pon muntah.. Kena masuk wad 2 hari😅😅 tapi sis kalau muntah kena makan jgk untuk baby....