Tak boleh makan nasi

Hi mommies semua. Saya 8 weeks pregnant. Sy mual teruk setiap hari. Saya loya bila nak makan nasi apa2 berkaitan nasi. Sy lapar tapi tak dpt nak telan nasi pon. Hari2 pon skdr amik mknn kudapan lain yg sy boleh telan je. bihun goreng, roti jem, roti canai. Itu je yg sy makan. Risau plk bila mkn mknn tak sihat selalu ni. 😅 Ada tak suggestion mknn mommy utk yang xdpt nak telan nasi ni. Terasa xde tenaga sebenarnya bila xdpt mkn nasi. Tapii xlalu nak mkn. Mual terus. Tolong bantuu. #firstmom

26 Balas

Makan je apa² yang boleh telan, saya dulu pun macam tu. Sampai nangis² sebab lapar tapi takleh nak makan, kalau makan pun keluar balik. Kita jadi stress, bila suami tanya nak makan apa pun saya takleh fikir, auto jadi mual dan loya. Jadi saya makan je apa yang ade depan mata. Alhamdulillah sekarang dah 2nd trimester, selera makin menjadi jadi pulak, sehari tak makan nasi memang tak boleh. Sis enjoy je tau journey ni, nanti akan rindu. Semoga dipermudah urusan

saya sampai 7 bulan pregnant xboleh makan nasi.. sedihh.. makan lauk2 je. tapi selain tu makan mee, roti. makan je apa2 yg sis boleh makan. nak masuk 8 bln baru boleh makan. bayangkan bila dh lama xmakan nasik tu jadi apa, lepas gian la..haha tup2 berat naik kena bebel dgn doktor😅nak buat camneee kan.. alhamdulillah baby keluar ok je normal dan semangat ya ampun.. semoga dipermudahkan and enjoy the journey🥰

sy pon masa 1st trimester mmg x lalu mkn nasi, bkn takat makan bau pon x boleh… sy cuma mkn kurma je dgn air masak lepastu sy mkn roti gardenia yg kismis coklat tu… smpai la pregnancy msuk 4 months bru ok mkn sikit2 bnda berat.. nasi take time juga nk mkn… apa2 pon mkn je sis asalkn ada bnda yg msuk dlm perut ☺️ enjoy ur journey

mkn je ape² yg sis boleh mkn asalkan ade benda masok perut.sy mase 1st trimester aritu pon tgk nasi putih tros loya.tp nasi goreng sy boleh mkn.so,sy mkn je la nasi goreng ke mi goreng ke asalkan ade benda yg bleh tambah tenaga.nnt dah lps 1st trimester loya dah hilang pantang pulak tgk nasi 😂

Samalah saya pun awal trimester memang alahan teruk , asal makan je muntah semua sekali sampai 4bulan alhamdulillah start masuk 5bulan dah ok sampai skrang terlebih selera makan dah . Sis cuba makan buah buahan n makan je apa yg sis boleh makan janji ada isi perut jangan biarkan kosong .

awl trimester kbykkan mmg mcm tu..sy awl tu sebulan 2 jgk xtelan nasi..mkn bihun la kueyteow la..mee maggi mcm tu je....asalkn kita mkn...mlm xyah crita la...perut kruk krak lapar ya rabbi..dok doa bg blh tdo jelah....lps tu insyaallah akn makin ok n boleh telan nasi ..siap boleh tambah😆😆

awal² preggy sy cmtu. alahan dan muntah² sampai sakit bahagian atas perut. sakit tu berlanjutan hingga kandungan masuk 6bulan. sy mkn je apa² yg boleh dan cuba jgk telan nasi walaupun cuma 1-2 suap je.. berat mmg turun tp kena pk positif yg badan kite sedang beradaptasi.

Saya masa mula mula preg sampai cukup 4 bulan saya tak boleh makan nasi 😂 harihari makanan saya mee sup sebab itu jeee boleh telan . Apa apa pun enjoy je makan apa yang boleh makan sis . Janji ade juga makanan masuk dalam perut 🤭🥰

dulu masa awal kandungan Sy pun sama juga tak boleh makan nasi satu butir saja pun sy kunyah terkeluar semua yg Sy makan muntah 😂 kendugan masuk 5bulan okey sudah boleh sudah makan nasi sekarang ni tinggal tunggu nak bersalin saja🥰

makan je apa2 yang boleh makan tapi elakkan junk food sepanjang kehamilan ni. untuk carb,sekadar roti je pun ok, dan kalau boleh makan buah-buahan juga. hopefully, rasa mual sis tu hilang bila dah masuk 2nd trimester.