berpantang

selamat petang...ibu2 semua pantang dekat mne? rumah sendiri, rumah mertua atau rumah mak ayh... suami mintak sy pantang dekat rumah mertua..tapi dekat rumah mertua ada adik ipar...jadi sy kurang selesa...sentiasa kena pakai tudung...kena pakai menutup aurat... tapi sy teringin nak pantang dekat rumah mak ayh sy...sbb nie anak first...boleh bg pandangan tak...dilemaa

22 Balas

Sy pon tgh pening sis, sy tinggal kt JB, sy nak berpantang ngn suami kt JB sebab senang kalau tgh2 malam nak bersalin, baby kuning ke. Mak sy tinggal kt terengganu, mintak sy pantang kt sana, sbb sy sorang je ank perempuan, mak nk jaga betul2. Kat rumah mak, sy sorang je tahu drive, buatnye tgh malam nak bersalin sapa nk hantar g hospital (kalau suami masih belum cuti dari JB). Mak x boleh dtg jaga sy kt JB sbb ada nenek yg x sihat kt kg. Mak mentua pulak duk kelantan, pon duk pujuk sy pantang kt sana. Mak mentua mmg alhamdulillah baik, tp beliau bekerja, kesian rushing nk jaga sy pulak. Bila sy ckp lebih selesa bersalin kt Jb ada suami, sume org bebel kat sy 😅, dorang ckp bahaya sbb anak sulung, x tahu pape. Sy sendiri dh banyak google n hari2 dh dengar cara pantang mak nenek sy 😂. InshaAllah boleh jaga pantang sendiri. Ke sy yg silap kat sini ? Edd sy april nanti.

4y ago

sy duk PD...mertua duk melaka..sy asal terengganu...td ada la slow talk ngn suami...dia cakap kalau boleh bersalin kat melaka...dia nak ank dia jadi org melaka hehehe...pastu sy cakap nti sy mtk la mak ayh dtg dr tgnu lepas sy bersalin...nti dia anta sy ngn mak ayh skli blk tgnu...alhamdulillah dia mcm dh okay sket...sy doakan awk dipermudahkan bersalin dan berpantang...

Just sharing. Pada mulanya saya plan nak pantang di rumah family sendiri, tapi disebabkan family sy di mekah sewaktu sy bersalin so terpaksa berpantang di rumah mertua. Rumah mertua sy pun ada abg dan adik ipar. Sangat2 tak selesa sebab kena pakai tudung. Pengalamam pantang di rumah mertua tu bg saya sama ja saya berpantang sendiri. Totally dari urus diri sendiri, makan, basuh baju, sidai baju, mandikan baby, jaga baby dan lain2 lagi semua sendiri. Mertua jenis tak jaga pantang. Lepas mama sy balik umrah dia terus pickup sy dan baby pantang rumah family. Baru lah time tu saya dapat rasa pantang yg sebenar. So better sis fikir dulu sebelum jadi macam saya. Kalau mil sis jenis jaga pantang dan memahami tak pe. Badan kita nak pakai lama. So kena jaga betul2 badan tu.

4y ago

sy pon tak pasti mertua mcm mana sbb utk kedua family, baby sy dan suami adalah cucu sulung...so sy cuma nak sy selesa mse berpantang...xnk jadi stress mcm skrg

1st bby pntg ngn mertua.. Dia dh biasa jga kakak ipar ms dlm pntg.. Semua ok.. Dia byk tlg.. Alhamdulillah.. Hr ke 38 bru balik umh mak pulak.. Hihi.. 2nd bby pntg umh mak.. Kena urus sndri sbb mak kurg pnglmn tp sng mintak tlg n xsegan silu.. Tp pntg umh mertua dlu pun berkurung mcm penunggu gua sbb batas aurat ngn adik ipar.. Nk kluar bilik pkai uniform head to toe dlu.. Hihi..

4y ago

skrg pon rasa rimas semacam bila nak keluar bilik...rse nak terperap je dlm bilik

Sy ank first jgk...tpi pandang sndri je sbb mak dh mninggal. . Sy Upah CL je utk jge 3hri prtma pantang.. Dlm 400lebih byr.. Umah mertua dkt je tpi umh mertua smua ank2 dia laki.. So pantang umah sdri nnti dh hbis CL jge mertua dtg lwt2 jela and sdri jge la.. Xjauh sgt umah kami..

4y ago

okay...thanks

Saya berpantang sendiri saja, mak ayah saya meninggal dunia, saya upah cl selama seminggu, tp cl yg saya dpt sgt teruk, but its ok dah lepas da, skrg meneruskan pantang sendiri, sy tak selesa ngan mentua.. Apa apa pun terpulang pada pasangan tu sendiri..

4y ago

Cari yg terbaik sis, tanya abis2,bape lama masanya, bpe org dtg, sentuh bby ke tak, sebb kita tknak rugi coz pakej bukn harga ayam ikan kat pasar

Bincang leklok dgn suami. Cakap la ada adik iparkan kt rumah tu. Takkan awak nak perap je dalam bilik pagi sampai malam.. Nak keluar bilik kena bertudung.. Pantang ni kita nak selesa better pantang rumah mak sendiri je anak first takda pengalaman kan .

4y ago

inshaallah sy cuba...

Sis kene bincang elok2 dengan suami. InshaAllah. Semoga ada jalan penyelesaian buat sis. Aaamiinn ya Allah. Bagi sy rumah mak sendiri lagi best. Mak ni kita tak cakap pon dia dah tahu kita ni perlukan bantuan dia. 😍 Sayang ma sangat2.

4y ago

inshaallah...nti sy bincang blk...sy asal terengganu...suami org melaka...agak jauh tapi boleh je kannn

Sy blik rmh mak sndri even rmh mil abg2 adk ipar xde sbb sy still xslesa, lg2 ble pntang ni xleh brgerak sgt so msti org kne msuk blik, sy sgt lh xske org msuk blik.. huhu.. slow talk ng husben smbil doa dlm hati inshaAllah d prmudahkan

4y ago

nti nk slow talk blk

Better pantang umah fmly sndri sis Selesa xsegan gan mak sdri Nnti luka kite nk kena cuci smue Tp kalao nak fair mybe laaa blh pantang umah mertua dh akhr2 nti kan

4y ago

ramai yg cakap mcm nie...nti kna bincang blk

Sya seminggu berpantang kat rumah mertuanya, seminggu kt rumah mak sendiri.lepas Dh sihat sikit,balik ke rumah.. alhamdulillah seronok mak n mak mertua jaga

4y ago

Aah Najwa, insyaallah proses berpantang awak di permudahkan