Berpantang rumah mertua

Hai semua. Mintak pendapat. Sy first newborn. Masih tak tahu nak berpantang dekat mana. Sy n husband stay dkt selangor, dekat dgn keluarga husband. Family sy pulak dkt johor. Suami suruh pantang rumah mak dia sebab dia tak nak jauh dgn sy n baby. Cuti husband pun seminggu je. Sy plan nak berpantang dengan mak sy sebab ini first newborn n first cucu mak sy. Tapi mak sy sakit (pre-parkinson) n sy buat backup plan nak hire CL. So dekat situ mcm dah takde masalah. Tapi suami tetap nk sy stay selangor n berpantang rumah mak dia dulu then selebihnya dia yg jaga sendiri. And rumah kami actually tinggi jugak tingkat 5 takde lift sebab tu husband suruh berpantang rumah mak dia dulu. Rumah mak dia pulak ada 3org lelaki bujang. Jadi sekarang sy berbelah bahagi nk berpantang rumah siapa. Boleh ibu2 bagi cadangan? #firstbaby #firstmom

1 Balas

byk kan org akan berpantang rumah family sendiri sis, sbb kita da selesa ,nak minta tolong itu ini pun tak segan sama. lagipun awak pun akan upah CL so takpa , takda menyusahkan family nanti. tapi tuh la husband pula mcm tuh, dia kena fikir keselesaan wife dia, tak boleh fikir jauh, sbb time pantang mmg emosi tak berapa stabil, nak handle baby , diri sendiri sakit lagi. maybe awak kena discuss betul2x n tekankan ,lagipun kalau pantang rumah fil , aurat pula nak kena jaga.

3mo ago

betul, kalau kita ada duit lebih, kita boleh upah orang untuk jaga kita dan baby..