Berpantang sendiri

Ada tak first time mom yang plan untuk berpantang sendiri? Kalau berpantang sendiri apa persediaan kita perlu buat ya? Sy ikutkan nak balik pantang rumah mak, tp ada masalah air pulak. Nak mandi pun susah. Nak pantang rumah mil, semua adik2 ipar lelaki. Lagi x selesa nak pantang kena pakai tudung 😅 #firstbaby

8 Balas

Saya pun plan berpantang sendiri. Seminggu suami dapat cuti. Baby kita serah pada suami untuk mandikan semua. InshaaAllah dia boleh nak taknak sama2 belajar la kan. Awak beli set berpantang dan juga set mandian herba. Dekat shopee ada. Saya pun prepare semua sendiri. Satu lagi banyak follow kat ig tentang susuan pantang dan jaga baby. Kena banyak membaca, dan tengok video sekali untuk faham. Baca dari sekarang ya. Agar lebih mudah esok hari. Banyakkan bertanya pada orang yang berpengalaman. Tak kisah siapa pun, sentiasa bertanya. Ig untuk study boleh follow - babylanguage , nyusoomom , newmom

1y ago

Baik!! Terima kasih byk ya sisssss. Sgt membantu!! ♥️

InsyaAllah boleh. berpantang ni tak perlu rigid sangat macam style orang dulu2. ikut keselesaan sis. seminggu sekali husband kena buat meal prep. so senang nnt pagi2 tinggal masak lauk. nnt sis boleh makan terus tinggal panaskan je. atau pun sis boleh upah org utk masakkan lauk pantang. murah sikit compare dgn amik CL full pakej tu. before husband g keje, kalau boleh da siap2 da mandikan baby. kalau sis czer, mintak husband ambil cuti lebih sikit dari seminggu. atleast nnt sis da kuat sikit nak urus diri sendiri bila husband da start kerja. moga dipermudahkan semua nya ya sis

1y ago

Amin2. Terima kasih atas cadangan!! Sgt membantu 🥹

Saya pun untuk kelahiran yg ke 2 ni akan berpantang sndri. Anak 1st pun dah masuk 3tahun. Rezeki saya sebab tempat kerja suami cuma 600 meter dr rumah. Dia boleh ulang alik tengok saya dan anak2 selepas cutinya habis. Saya rasa cara tu lebih mudah dan menyenangkan berbanding pantang di rmh mak sendiri atau MIL. Selesa pun selesa, senang pun senang, nak gi klinik buat checkup smua senang. Tiada yg terbeban. Tp ikut kemampuan masing2 la ya..semoga semua ibu2 menjalani proses melahirkan dan berpantang dgn baik, selesa dan gembira. Hugs ♥️♥️♥️

sy anak 1st pn berpantang sendiri dulu tapi dalam 3 minggu jela sbb tu yg masa badan kita betul² tgh weak sbb x mau balik kampung, takut ada yg datang melawat x kena masa masa kita nk rest. so kalau sy, sy prep lauk pantang lunch and dinner siap² so nanti suruh suami panaskan je. suruh suami prepare breakfast je. berpantang sndri nh jgn ketat sgt klu nanti stress. mandikan anak, kerja rumah suruh husband buatkan mna dia mampu selebihnya pejam mata je. nk senang hire CL utk seminggu pertama. ☺️☺️☺️

misal kata awk beranak normal mental kena stabil kalau boleh suami cuti keje laa dulu.. misal kata kalau awk branak czer susah kalau nk pantang sendiri fully suami yg kena pantau.. misal kata kalau beranak normal n kena jahit bahaya kalau x jaga betol2 jahitan..

1y ago

sy pn planning nk pantang sendiri.. tpi tu laa risau takot kena jahit ke czer ke risau tumpah darah ke takde org tgok.. kluarga sendiri semua duduk jauh.. husben belom ade pengalaman nk uruskn bby.. jadi ikot kan je suami ajak pantang rumah kakak ipar dia 3 4 hari asalkan husben boleh cuti.. 😌 kalau takde ape2 masalah baru sy balik rumah sendiri.. kalau boleh kita ni taknak susah kn sesape sepanjang berpantang nanti

Nak pantang sendiri mental kena kuat. Xboleh manja sgt. Complaint sana sini hehe Sbb kita je kat rumah kan. Semua kna buat sendiri. Kalau rasa yakin boleh, insya allah boleh💪🏻💕

saya pun plan nk pantang sendiri, tapi sy dan suami pjj, mybe dpt cuti masa bsalin nnti dlm 2 minggu mcm tu, ada sapa2 x kat sini ada experience pntg sdri and pjj dgn suami?

1y ago

😘😘😘

klu sis bkemampuan, upah lah CL/ tukg urut... bru2 bsalin byk yg kte x tw.. ade jgak yg tlg2 tgkkn kte n bby nanti..