Susu frozen bf kena buang

Salam. Just nk meluahkan. Susu beku waktu pantang dulu kena buang dgn adik ipar and mak mertua tanpa minta izin. Padahal peti ais kosong je. Skrng stock dah takde adik ipar boleh ckp "perah jela" and ayh mertua suruh pakai susu formula je. Baby baru 3bln. Saya epmom. Org yg belum kawin mmg tak faham ye bertapa susahnya nk dptkn susu ibu. Stress jdinya. Mcm mana nk hadap ye org2 rude mcm ni

7 Balas

kalau awak berkemampuan ada rezeki lebih, awakk beli deep freezer letak dlm blik awak. kalau peti ais kecik tu xtahan utk simpan stock ebm. takut cpt rosak. peti ais yg dkt rumah awak tu peti berapa pintu? awak tahu x setiap jangka hayat simpanan susu ebm

12mo ago

betul awak.susu perahan kita dlm deep freezer thn 6bulan☺️. most wc awak🌻. awak mommy yg hebat❣️. awak mampu lakukan okay❤️

sebenarnya kalau ada rezeki lebih, duduk asing. bila ddk rumah sendiri ni mmg takda dah isu yg menyakitkan jiwa ni. takpelah anggap je ni ujian utk awk besarkan anak. stay strong ye, u can do it!

susu bf blh simpan lame ke wak.sy pnh simpan seminggu tp bila cair dia brketul2.sy nk buang mak Kate MMG mcmtu.pelik jgk..tp peringatan bersama jgn buang susu bf kt sinki yer.buang kt pangkal pokok atau tanam..

12mo ago

boleh awak. awak boleh refer dkt page2 lactation counselor ramai share cara penyimpanan susu perahan. fresh ebm tahan 4j suhu bilik tahan 8j suhu beraircond chiller 3-5hari. kalau hari ke 5 masih tak guna boleh simpan dlm freezer terus freezer peti ais satu pintu - 2minggu freezer peti ais 2 pintu - 3bulan deep freezer - 6bulan susu dr freezer yg dicairkan dibahagian chiller tahan 24j. kalau xguna tak boleh bekukan balik. susu dlm coolest bag tahan 10-24j ikot kesejukan coolest beg tu. susu yg dipanaskan tahan 1jam. kalau baby minum dah berbaki, susu tu kena habis kan dalam masa 1jam. normal bila susu dr frozen yg dicairkan akan berketul2. susu tu xrosak. awak panaskan dan kemudian swing. sebelom bg baby minum. boleh buang di singki dgn melalui aliran air. yg tak boleh adalah buat sabun. atau buat mandi.

awk kena paham, ada org geli dengan susu ibu dibekukan macam tu. lg2 org blm ada anak.

beli peti frozen yg kecik tu ltk dlm bilik. settle mslh.

12mo ago

tkasih bg idea. saya tak trfikir plak 👍

boleh thu x ebm tu singkatan bgi apa.. #firstmom

9mo ago

Expressed breast milk

beli deep freezer yg kecik utk susu sis