Pantang

Pantang rumah mak vs rumah mak mertua. Boleh tak share mcm mana pengalaman berpantang dgn mak mertua? And nak tanya kita sebagai isteri ada hak kan nak tentukan nak pantang kat mana? ? sy nak sangat pantang kat rumah mak sendiri. Sbb mak sendiri lebih faham sy. Tapi mak mertua beria ria suruh sy pantang kat rumah dia ??

21 Balas

klo cya mana² sja tempat berpantang yg pnting suami main peranan....kira nak berpantang dkt mertua sbp ruma xbrtingkat tpi klo nk cek baby ssh sikit la sbp kmi ada moto je nak ada pun mnumpang dkt saudara laki ja....klo brpantang tmpt mak sendiri ruma bertingkat bilik kat bawa 2 ja dn mmng bilik kami dekat atas dn klo brpntang 2 orng sekali gus mak jaga sbp cya dngn ipar sama due 1 minggu lebih ja pla jarak bersalin kami lain lagi cucu pertama mak kdng nak kena jaga kjp😂so mna2 je la klo laki bwA brpantang dkt mertua oky je dngn mak pun ok....

kalau sy, sy brpntg kt rmh sndri nnti mk mrtua n mk sy dtg je rmh sy bntu2 tlg ape yg ptot.. hope mk mrtua sy n mk mk sy xbrgduh la nk jge baby. risau jgk sbb mreka brdua xsebulu🥲... sbb sy dh ckp awl2 kt mk mertua n husb sy nk duduk rmh sndri xnk duduk rmh mk mrtua sbb rmh mk mrtua sempit, ble adk brdik sy n mk sy nk dtg diorg xselesa. sblm ni ingtkn nk brpntg kt trgnu rmh mk sy tp xjd sbb tkt bnjir bsr so sy decide utk duduk rmh sy sndri. nk g kk pun dkt .

sya selesa berpantang rumah mak sendiri..saya segan tak rapat dengan mak mertua..kalau ada apa2 sya jenis yg selagi boleh sendiri nak sendiri buat..sebab takut menyusahkan dia.. risau dia fikir apa. nak jaga air muka.. kalau rumah mak sendiri, dia paham.. kdg benda yang sya tak tau perlu utk berpantang, mak sudah sediakan. kdg lupa mak ingatkan. kdg nak buat sendiri mak sudah buat kan.. apa2 nak memgadu sakit, mak akan paham dan becerita ..

lebih selesa kalau bpantang drumah mak sendiri. Mak sendiri juga yg tahu kita ni mcm mana & kita takla malu nk minta tlg dgn mak sendiri. Kalau dgn mertua ni hmm nnti takut stress. Sgla bnda kena ikut ckp dia nnti, kalau dgn mak sendiri boleh lgi nk nego tu ini. Kat mana bpantang tu hak kita yg memilih..sbb kita yg nk merasa selesa pa semua selepas branak. hehe Tu pandangan sya lah. slebihny tpulang dgn sis lagi 😃

Ank p1 berpntang tmpt rmh mertua sbb dkt jk rmh dng mertua.. Mama sy dtng juga 1 minggu tlng sy berpantang sbb mama sy tnggl jauh. Skrng mngandung 7 bulan akn berpntang d rmh mil juga.. 🤭 Mentua sy kristian sy Islam tp hubungan kmi ok juga tiada Apa2 mslh sbb dorng fhm juga hukum haram org islm😊 mentua sy sngt sporting Dan ambil berat siap tlng hntr p kilink lg 🤭

Sy tinggal dgn mak mertua, so automotik berpantang dgn mak mertua. Sepanjang pantang tu mak mertua jaga sy, siapkan mandian, siapkan makanan.. kdg mcm rasa segan nk minta tlg sebab mak mertua terlalu baik... it depends mcm mna hubungan kita dgn mertua & sikap mertua kita tu mcm mna😊 Sy sorg je menantu perempuan, menantu yg lain semua lelaki🤪

sebelah mentua smua anak lelaki, kadng mcm tak tau nak uruskn kita kadng husbnd suh baru buat, jenis yng di suruh baru buat, segan lah macmtu, lebih selesa pantng dgn ibu sendiri sbb ibu sndri jenis yang auto tau apa nak buat ... mngkin family sya bnyk prempuan kot dan ibu sndri tau kita ni mcmna..

Saya pntang dengan mak sendiri.. lebih faham sbb kite kn anknye...hbgn dgn mil ok sje cuma rasa cara mkn pntg dy org berlainan skit,saya takut x blh follow..jadi saya pilih mak sndri ,suami plak x kisah..dy pun banyak lebihkn mak saya utk jaga wife n pntau baby kami berbanding maknya sendiri😌.

Saya berpantang di rumah sendiri. Anak pertama. Kebetulan saya bersalin di negeri saya menetap. 2 minggu ibu saya di rumah saya, menjaga saya. Minggu seterusnya saya buat sendiri. Alhamdulillah, mertua dan ibu saya 2 2 nya memahami. Mereka sama sama jaga saya sewaktu berpantang ☺️

hak kita mmg la ada,sbb emosi kita nak kena jaga time pantang. hubungan mak mertua dgn awak ok tak? if ok,apa salahnya..macam saya seronok je mak mertua jaga. if not, minta la mak awak jaga 2minggu,mak mertua jaga 2minggu (bergilir2)