suami pukul kepala saya sampai cedera

Saya tengah mengandung 4 bulan, then suami pukul kepala saya sampai cedera, dia baling guna pinggan kot. Apa saya kena buat 😭? Boleh ke bercerai semasa mengandung? Saya fikirkan emosi saya je sekarang ni. Saya taknak baby saya dlm perut ni stress. 😞

18 Balas

Hukum menceraikan isteri sewaktu dalam keadaan hamil ialah HARUS, tidak haram & tidak juga makruh. Iddah bagi wanita hamil yg ditalak adalah sehingga dia melahirkan kandungannya. Isteri yg sedang hamil layak mendapat kemudahan-kemudahan seperti perempuan yg diceraikan dengan talaq rajie, iaitu makanan, pakaian, tempat tinggal & apa-apa perbelanjaan lain yg patut. sebarang urusan berkaitan ''PENCERAIAN'' hendaklah dirujuk kepada mahkamah Syariah sebagai pemegang kata putus & selaku pihak yg berautoriti dalam urusan undang-undang keluarga Islam.

klau masih syg g lh pejabat agama mintk kaunseling..klau dh tawar hati pergi report cerita A-Z polis akan pegam kes awak ni smpi dy akan bgi Surat untuk pergi check hospital,klau doc sah ada kesan2 lebam atau luka pada diri awk 50% suami awk kena...jngan takut polis ada,tapi bila suami dah kena tangkp nty klau dy merayup gugurkan kes jngan lembut hati. sy bcerita mengisahkan adik sy pernah lalui smua ni.. hrap sis sabar ya,jngan pendam sndiri, tkut kesihatan awk n bby trganggu..

Pertama sekali yg sis kena buat, cepat2 pergi hospital minta surat assesment doctor ttg kecederaan sis, lepastu kedua, buat laporan polis. Surat doctor tu penting utk bt laporan. Dua document ni penting sbg bukti defense sis nanti ya. Lepastu urus yg perlu diurus utk cerai. Balik ke rumah family sendiri dlu. Saya tidak ada toleransi langsung terhadap domestic violence ni. Sis kena kuat dan smart dlm hal ni ye. Awk dan baby adalah insan yg plg utama di sini. All the best. ❤️

apa2 pun semoga dipermudahkan urusan puan yer , saya memang pantang kalau jantan yang suka naik tangan dekat perempuan ni 😒 ayah saya dulu dia ada pesan kat saya kalau suami gaduh2 biasa itu normal awak layak pertahankan rumahtangga tapi kalau suami dah mula naik tangan pastu mencederakan kita atau berlaku curang jangan pertahankan sebab nanti dia akan ulang kesilapan yang sama ..

awk blh bt aduan kt pejabat agama..mgkin suami akan d panggil..dieorg akan soal ape y berlaku..n tgk perkara tu blh d selesai kan care baik n d beri kaunseling or sebalik.sblm tu awk Ade bincang ngn suami x lepas tu.awk ada family x..klau awk nk rujuk dgn org y awk percaya dlu pn xpe.skarang awk jg emosi dlu.. bertenang insyaAllah Ade jln dn penyelesaian nnt

sekali Pon kalau sis yang salah. dia tak perlu sampai nak tangan . dayus . takda hati perut dgn sis tgh pregnant lg . jalan terbaikk . balik kg rumah mak kite sendiri @ adik bradik yg boleh tumpang berlindung. take time utk betul2 awak rehat & buat aduan kt pejabat agama . semoga sis n baby Selamat Dan sentiasa dlm Rahmat Allah.

Puan dtg hospitl ceritakn pd doktr apa y tlh berlaku..selalunya kes pnderaaan dktr akn buat report klu ada kecederaaan.puan balik rmh klurga puan bgtau psl hal ni jgn diam..family pun kena tau mslh ni.Baru ambik tindkn setrusnya..jgn balik rmh la.,puan kna kuat hati.Jgn krna masih syng puan lembutkn hati..tnglkn lelaki y gns

lari dr rumah sis. balik rumah mak ayah. pergi hospital dpt kan bukti di dera, terus ke pejabat agama. cepat2 tuntut fasakh. take time jugak process ni. sempat la sis beranak dulu. saya doakan moga kecederaan emosi sis cepat sembuh dan sayang baby sebaiknya. jaga kandungan baik2 sbb apa2 jd nanti sis menyesal.

da knpa suami awak buat mcm tu kat awak...lari je awak..kalu saya² pukul balik...baru dia rasa sakit ke tak ape yg dia buat kat awak tu....teruk sangat..lelaki cm ni x bole di biar kn aje kne buat report...kalu di biar kn lgi teruk awak kne ....

Allahu , sis semoga sis tabah ,apa pun sis buat ingat yg sis buat utk baby dan diri sendiri , walaupun harus cerai for good. kalau berani buat sis mcm tu time pregnant , nnti tgh pantang lg sis kecewa. anyways you know you and stay strong sis !