Serabut n stress

dari lahir sampai sekarang baby kerap melalak ..kite ni da try pujuk sampai 1 tahap, terlintas dalam kepala otak ni. ,nak lari atau nak bunuh je baby ni. Stress sangat ..suami pn tak membantu.. Awal2 aku da cakap ,buat mase sekarang aku x mampu nk kms rumah or masak mcm sebelum ni..sbb bby asyik meragam. Pg ptg siang mlm.. Bile mak mertua dtg..dia tnye suami. Da mkn ke. Suami ckp da. .tapi beli je la.. Sambil2 tu mak mertua n suami pandang aku n gelak2.. Serabut nyeeee. #74hari bersalin#SeriusTanya #bantujawab #firstmom

5 Balas

sy pernah alami baby dari lahir sampai umur setahun baru okay dari melalak pagi ptg siang mlm . Sy rasa stress gil* bila mlm xboleh tido sampai subuh kena dukung setiap masa 😭 Dh mcm tempat pegi berubat rupanya bby kena sawan tangis susah betul nk hilang sawan ni sy hampir rasa nk b*nuh ank sendiri sbb stress dgn mulut2 org mengajar kita itu ini , kata mcm2 diorg langsung xtlg yg bnyk tlg suami sampai setiap hari dia tido sambil duduk sbb bby berhenti menangis bila dok meriba dgn dia 😭 sy bernasib baik sbb suami faham keadaan sy bila sy start diam xbercakap je dia terus ambik ank jaga mgkin sbb dia pernah tgk sy tampar diri sndiri dlm xsedar 😭 trauma & stress tu xhilang sampai lah ke harini ank pon dh 6tahun tapi betul org ckp ank sawan tangis ni bila besar dia cerdik , pandai berdikari , cepat faham keadaan mak & ayah dia . Saya doakan semoga sis kuat & tabah dlm besarkan bby . Klau rasa xkuat sgt jgn pendam lepaskan je baran tu kat suami biar dia tahu sakit kita jgn lepaskan kat bby jgn jadi mcm sy rasa menyesal sampai ke harini sbb berpikir benda xelok nk buat kat ank 😭 ikut cara kita je jgn dgr apa org ckp klau rasa mlas masak beli je , klau rumah berselerak biar je dulu , kalau baju xbasuh biar je bertimbun , klau ada mulut yg banyak berceloteh tapi xmenolong pekakkan je telinga klau rasa xtahan jawab blik apa yg kita rasa xkena tu je cara bagi diam . Kalau baby yg kuat menangis ni cuba cek dulu perut dia okay tak , susu dia sesuai tak , pakaian dia selesa tak , minyak angin sesuai dgn dia ke tak , klau lelaki jgn lupa cek alat sulit dia tkut kena angin pasang , klau bby ada kembung tgk cara2 hilangkan kembung kat tiktok bleh belajar kat tiktok cara handle baby kolik & klau bby ada sawan tangis mcm bby sy bawaklah berubat dgn bidan2 @ ustaz2 supaya reda

sabar ya sis. saya dlm pntg pon mental teruk .anak kuning ulang alik kk 2mgu straight anak kena cucuk. anak jd ruam gatal .demam covid . saya duduk dgn mak saya. alhamdulillah mak sendiri kan mmg tlong support kita dari mental hingga fizikal. bsyukur sgt. saya pulak pjj. jmpa suami kdg2 je. mmg mental n rasa suami xmbntu la apa. tpy alhamdulillah. suami xpnh lupa tgjwb dia. utk sis, sis cuba la bbincang dgn suami. beritahu suami apa awk rasa. kena bbincang. awk tu lahirkan anak dia. anak bsama. kenapa mcm kita je kena jaga anak. psal mak mentua. abaikan .kalau suami awk sayang awk. dia akan sntiasa mbela awk ddepan smua org tmasok la Inlaws awk. keep strong tau sis. doa byk2. semoga awk dan baby sntiasa dlm lindunganNya.

Kesian sis ... sy faham perasaan sis. mesti sis penat . suami tak membantu.. sis dapatkan bantuan org sekeliling ya. luahkn perasaan sis pd org yg paling sis percaya. Kalau perlu boleh jumpa kaunselor ya. banyakkan istighfar ya sis. kalau rasa nk marah sgt, take five. sis masuk tandas, mandi/basuh bdn. tenangkn fikiran & baru pegang baby blk. abaikn mentua sis. ank sy dh 2bln lebih pn sy tak pernah masuk dpur lg. mmg tak sempat. moga dalam jagaanNya selalu. banyakkan bersabar ya sis. sis ibu yg kuat & hebat

kita positif je dlu...kdg tu bila emosi xstabil mmg kita rasa mcm org sekeliling xberguna n ad perasaan mcm org sekeliling mngumpt n sbgainya ..yelah dah emosi x stabil kan? fokus ke anak je dlu...bnykkan tgok n baca forum berkaitann baby yg high demand ni...semoga diberi kesihtan yg baik buat puan dan baby

Sekiranya perlu, dapatkan bantuan doktor ye. Bahaya jika dh postpartum depression. Takut tak sedar bila buat. Abaikan jela suami dan mil. Jaga diri, makan order je takyah nk serabut2 fikir nk masak