Kencing Kotor

Salam semua.. Sy kerap sgt la kencing kotor.. Dah on antibiotic.. Dah insert ubat.. Tp still masih ada lagi.. Rasa sgt x selesa bila kencing rasa ngilu n kerap rasa nk kencing.. Apa patut sy buat ye? Dah kerap minum air kosong jgk.. Ada cara lain x utk ubatkn? Sy baca yg air jus cranberry bgus utk masalah kencing kotor.. Klau ada gdm elok x minum ye?

70 Balas

Pernah, pd awal kehamilan (sakit yg terlampau) rasa tidak selesa utk buang air / ‘bersama’ suami. Tapi since pegi berjumpa doc, doc ckp itu normal sbb kadar hormon kita berubah time pregnant. Doc nasihat consume ubat Antibiotik + Ural. Alhamdulillah sakit hilang, kencing kotor pun berkurangan. Rajin minum air kosong/ kurangkan air manis buat sementara/ minum air kelapa or lemon juice or barlie. In shaa Allah mudah2 an sis cpt sembuh & segera take action bila sakit dtg kembali sbb x elok utk baby/ takut kuman merebak.

5y ago

Bacaan utk darah dalam urine saya +1. Doctor tanya saya ada angkat anak ke? Kalau ada angkat anak pun urine ada darah. Lps tu die cakap takut ada batu karang pulak. Adui stress kepala otak saya. Sy tanya doctor.. eh mcm mana kalau ada batu karang. Die cakap jangan risau la. Semua org ada tapi kecik je. Just kena minum air byk2. Lps tu die ckp tak ada apa2 tak perlu risau. Haishh mmg la kena risau kalau da die cakap mcm tu kan. Adou dilema saya skrg ni😭

Saya selalu kena kencing kotor time mengandung anak pertama. Ada org bagi petua minum air kelapa pandan yg muda ye. Kelapa tu kena panaskan atas api sampai agak2 panas airnya. Kiranya gas dlm air kelapa tu hilang. Lepas tu minum airnya. Saya buat mcm tu. Alhamdulillah memang berkesan. Kena sabar la. Sebab ambil masa 2@3 hari baru berkesan. Paling penting banyakkan minum air putih. Lg bagus jgn minum langsung air manis. Jgn tahan bila rasa nak kencing.

Sy ni dh berminggu, kencing macam biasa, ubat semua dh makan.. Warna air kencing pun normal kuning cair tp bila check bacaan result dia doc kata kotor ... Dh taktahu dh nk buat cmna, hri hri minum air dh lebih 3L dh. Takut juga sy. Hrini ambk darah utk check buah pinggang. Harap xdk kes teruk la...

sy pernah juga kena ms pregnant ank ke2. mmg sakit smp tahap kencing keluar darah. ambil antibiotics dlm ms seminggu jugak baru sakit hilang. sakit ms buang air tu. selain mkn antibiotic sy minum air barli. + doc ada hantar lab juga sampel urin tu sbb nak tau kuman apa yg ada dlm saluran kencing.

air barli sis, tp kena buat sendiri ye. beli barli n rebus sendiri. sy minum suam² sedap. minum setiap hari sampai lega. dlm 3 hari je Insyaallah lega. sy buat tu mmg makin kerap kita kencing. tp lama² makin ok. Alhamdulillah skrg ni kencing dah tak nyilu dan tak terlalu kerap. cubalah ye.

Me 😭 pregnancy kali ni (3rd pregnancy), dh dua kali msuk hospital sbb kes yg sama.. mula2 dpt antibiotic je. 2nd, warded trus 3 hari pastu continue antibiotic jgk. Hopefully, last la warded sbb kes ni. Seksa sungguh sbb sakit bhgian abdomen yg teramat sgt smpi susah na bgun

Saya pun sama.. setiap kali checkup mesti sangkut kencing kotor.. air barli dah minum,dah on antibiotoc jugak, test lab sampai dua kali..tapi yang kali kedua tu taktahu lah sangkut ke tak sebab result tak keluar lagi.. dah buntu taktahu nak buat apa lagi..

Saya pernah bulan lepas😅 detect kencing kotor je terus saya kerap minum air putih. Selalu kencing kotor ni kurang air putih atau masalah keputihan je. Alhamdulillah check minggu lepas kencing dah bersih. Kena kerap minum air putih yaa.

pernah..sy kne mse bln puasa..sbb bnyk mnum air mnis..hehe..kne bnyk mnum air msk... buat air barli tanpa gula..pe2pn mnum air msk plg penting.. lps sy bnyk mnum air msk next check up dh ok dh smpi sekarang..

Tu tandanya kencing kotor / urinary track infection (UTI).. banyakkan minum air kosong, pastikan vagina sentiasa kering, kerapkan tukar pantiliner.. ada org kta minum air barli.. apa² pn sis g jmp doc dlu..