HB Low

Salam & morning Sy pregnant 1st baby Tp darah rendah kli ptama buat buku 10.5 Hari Ni turun lg 9.7 Boleh ke amek supplement? Sy ada tye nurse. Tp nurse tak bg ?

13 Balas

Sy hritu ms.preggy doc suggest suh amik iberet... Alhamdulillah until due hb ok 11 ke atas bacaan nye..dlm ms sm mkn kne balnce .kne mkn ..mknn yg ada vitamin c... Protein karbohidrat... Buah2 an yg d suggestkn oleh nurse evry g kk...suh byk mkn jambu batu...oren... Epal merah... Atau buah delima... Dgn kne byk mkn sayur-sayuran... Daging kne mkn juge... Pstu kne mkn mknn yg ada zat besi yg d prlukn oleh bdn ms preggy... sbb mommies n bby sesm perlukn nye..pape pn nti mommies try tnye nurse mcmne ms g chckup nti k...... Nti nurse akn terangkan...in shaa Allah klu kita tnye dorg akn rajin nk sharing maklumat yg dorg tw..😉✌anyway take care mommies...

Atasi masalah hb low dgn amalkan ini setiap hari, In shaa Allah berkesan 😊..cubalah -Daging 2-4 kotak mancis -Jambu batu sebiji sehari pun ok -Iberet 2 biji -AmooraSuperfood(saya agentnya😁) Note: Jgn mkn yg tinggi serat like cereal. #SyeCubaMemangMenjadi #HBMmgNaik Boleh scroll profile sye, history 3x HB drop sblm amalkan daging+jambu batu.

Sy mkn iberet beli kt farmasi bru cecah 12++... Sekali amalkn pemakanan diet sbb sy ad kncg manis.. Jus2 delima /susu ap2 jenis supplements yg kwn2 suggestkn untuk naikkn hb sume tak boleh minum.. Gule boleh naik tinggi.. So Iberet la penyelamat sy..

Saya dah cuba macam2, mkn ubat yg KK bg, minum jus delima, mkn hati ayam, mkn jambu tp still rendah. Doktor ambil sample darah utk buat testing. Result nya OK. Doktor kata mungkin faktor umur sbb akk dah berusia. 😅😅

Saya mula2 buka buku hb 11.4. Pastu saya amal makan jambu batu.. buah delima, buah oren kerang.. bayam, kailan, sawi.. vitamin kk yang nama obimin tu x pernah tinggal.. hari2 ambik..alhamdulillah hb harini 12.6. Awak cuba la.

5y ago

Minta kat nurse ja.. obimin.. mula2 saya dapat zincofer.. tp x sesuai sebab jadi cirit birit.. pastu nurse tukar dengan obimin.. pastu mcm milo, teh dan nescafe memang dah x sentuh langsung dah.. sebab nurse cakap boleh rendahkan hb.

Kita sama lah hb low jgk.. 1st dgn second je hb ok.. Lpstu makin turun.. Sy makan hati lembu, hati ayam.. Ubt kk bg tu dgn pati delima..

Mmg x blh ambil supplemen. Makan ubat yg kk bg tu je. Selain tu sis baca kat buku pink senarai makanan yang boleh tingkatkan hb

Try minum pati delima gulsan. Cari dekat shoppee byk jual. Insyaallah kita ikhtiar kan. Lg pun pati delima bagus utk baby🤗

5y ago

InshaAllah. Tq 😘

Minum jer jus sunqick kosong.. Mmg hb naik cntik... Sejuk xpe asal jgn letak gula jer

Pati delima ,ad jual dkt tesco. Tnpa gula. Jmbu batu ,