Tolong sy kawan2

Hb sy 9.7 . Boleh tak ajar tips mommies buat utk naikkan hb . Doktor bg zincofer mkn 2 kli sehari. Semoga sesuai dengan saya.

62 Balas

Sy share apa yg berkesan utk sy ye, tp x semestinya berkesan utk awk. Tengok kesesuaian.. Setiap pagi sy amalkan kurma maryami dan minum susu farm fresh lactose free. Kalau lapar tp malas nk makan pn, sy makan kurma jgk. Sy makan jambu batu kadang2. Zincofer 2 hari sekali selepas 2 jam mkn lunch. Sebaik je telan zincofer sy akn cepat2 mkn buah mangga atau apa2 snek utk elak bau besi.. Hb sy 12.7 Lately sy makan olive oil minsyam yg dlm kapsul stiap malam sblum tido selama 2 minggu. Reason mkn tu just sbb nk habiskan sblum expired je sbnarnya.. x sangka pulak hb naik..Sy stop zincofer masa 2 minggu ni sbb lupa.. next checkup after 2w hb jd 13.2.. Itu je la yg paling significant dlm daily diet sy.. yg biasa stiap hari tu just makan nasi sekali sehari.. kdg2 x makan lgsung pun, tp mkn bihun atau kueyteow. For snacking , just buah buahan seperti mangga/jambu batu/tembikai. Stok buah mmg slalu ada kt rumah..pastu sblum tido pn mmg minum susu jgk..itu je la sis

hmm sy pun ada mslah yg sama,hb xnaik2... buka buku 11.3 pastu turun 10 lebih. Mcm2 ubat dh mkn,supliment utk hb pun mkn tp result ttp sama 10 lebih,pernah drip ubat masa 32wk hritu. sblum drip ubat hb 10.6,lps drip ubat hb turun 10.1... Last2 2hari sblum check-up sy xmkn ubt tmbah darah,bila kuar result drah alhmdulillah hb naik drpd 10.1 ke 10.7... kira OK laa drpd hb turun. Skrg ni dh 38wk langsung sy xambil ubat tmbah darah tp sy duk amalkan mkn mknn yg kaya dgn zat besi laa,13hb nanti check-up harap2 laa hb sy naik...

Pengalaman sy hb kurang dr start buka buku, lepas attend nasihat pemakanan terus hb naik.. Rupanya cara pemakanan sy salah selama ni.. contoh mkn lunch (nasi, lauk, sayur), pastu stop mkn then mkn snek buah waktu ptg.. so xde penyerapan yg kte mkn lunch td, sepatutnya lepas lunch tu terus mkn buah sebagai pencuci mulut.. Bila sy amalkan mcm tu terus naik hb sy, alhamdulillah..

Sblm kawen sy jenis darah rendah. Mertua kerap beli buah-buahan, kata nanti org pregnant mengidam. Sy mkn jambu, apple n pisang kaki. Sblm tahu mengandung memang sy amal Sangibion. Alhamdulillah, hb cantik doktor ckp. Doktor ckp mcm ni tiap2 bulan lebih baik. Doktor bg Iberet sbb sy xleh mkn Zincofer.

3mo ago

sy pergi kk kerajaan je. diorg sediakan ubat.

Saya sepanjang pregnant amalkan minum pati delima gulsan + zincofer and rerajin makan buah jambu jugak. Alhamdulillah, setakat ni takde masalah. HB maintain 12 keatas. Awak cubalah. Semoga dipermudah urusan ya 🌹

3mo ago

Tq🥰

Saya pun dapat zincofer. Cara saya bangun pagi makan roti dulu lepas tu gap 2 jam baru makan zinkcofer dengan air perahan limau kasturi dlm 5biji campur air. Lepas tu rehat sat jangan banyak gerak nnti pening and nak muntah. Lepas tu gap 2 jam baru makan lagi. Alhamdulillah hb tak pernah bawah 12

Sy aritu makan zincofer bila usia kandungan makin besar hb sy jd 11.2. Jadi dr saran kan mkn iberet folic aisid.. Alhamdulillah hb nail 11.9.. Dlm masa yg sama kena ambik dgg..telor n sayur an hijau.. Jambu batu.. Kerang n hati ayam.. Tp hati ayam kalo ada gdm Dr x berapa galakan

Sy dr anak first hinggalah skrg ni nak masuk anak ke tiga masalah selalu ad hb rendah ,sebelum ni pernah dgr makan jambu batu bagus tapi sy tak cuba makan tapi utk kandungan kali ni sy cuba lah makan 2-3 hr sebelum appointment alhamdulillah mmg HB naik terus dari 9 ke 11

saya skrg dh masuk trimes 3. awal2 pregnant haritu saya x ngam dgn zincofer. Muntah je memanjang. Nak makan tak lalu. Jadi saya tukar ke iberet. Tapi x naik juga hb. Lepas tu ade yg req jus delima from amway. Bancuh minum sekali dgn ubat. Alhamdulillah skrg 13.6

sy dari sebelum pregnant lagi mmg hb rendah. Dah ambik zincofer tpi still sama, dah mkn yg pakar pemakanan suggest pun sama. Dari zincofer terus tukar ke iberet pun sama. Last ii dr bagi buat cosmofer bagi masuk ubat dlm darah ..alhasil baru lah hb naik sikit.