harini checkup dkt KK hb drop banyak sgt.. sedih sy dgn nurse dok takut2 kan saya😔 bukan sy tak

usaha nak naikkan hb.. 1st waktu buka buku hb cantik lepastu next checkup drop ke 10.5 then naik sikit 10.6.. td checkup drop byk 9.6 allahu sy risau dgn nurse dok takut2 kan lg... drive balik dari KK pun nangis je dlm kereta pikir risiko yg nurse bgtau.. ni 1st pregnancy saya....mommies kat sini ada tak tips lain utk naikkan hb.. skrg saya 24w4d. tq mommies ❤️

54 Balas

Sy faham perasaan mommy. Sy pun pernah menangis gara² hb drop untuk beberapa kali check up. Bukan sebab nurse atau doc kk marah/takut² kan sy. Cuma sy rasa macam tak berguna, kesian kat anak dalam kandungan tak dapat nutrient secukupnya. Malam tu, mengadu kat suami, suami cuba bagi kata² semangat. Sy pun mula berfikiran positif. Cuba ikhtiar makan makanan yg boleh naik hb (sekurang-kurangnya mencuba dari tak buat apa² kan). Makanan yg sy makan selain ubat iron adalah sayur bayam, kerang, hati, buah jambu batu & telur rebus. Mommy boleh cuba makan ye.. Sepanjang mengandung 10.5 paling tinggi hb yg boleh sy capai. Nak naikkan lagi sangat susah sebab sy ada thalassemia trait. Kalu mommy tiada sebarang sakit seperti anemia/thalassemia, Insya'Allah should be ok kalu mommy makan macam saranan yg sy bagi taw di atas. Yg penting mommy jangan sedih & stress ye..kita usaha selagi boleh untuk kepentingan baby 🤰😘 #firstpregnancy #37weeks

Xpe sis jgn sedih2 k, sy pn dlu cm ni, dr ank first smpai ank no 4,sama je, sy pnya hb lg la x cantik, bkn time pregnent je, time x pregnant pn sama... X pernah lbih pd sebelas, x tau nape huhuhu, tp ujian drah sy normal je smpai doc pn pening... Sis ambik je mknan tinggi zat besi cm biasa, mkn ubt pn sy ambik dgn minuman y ada vitamin c tp tnpa gula la, sejujur nya memg perit jgk... Tp still usaha spya x drop smpai bwh pd 7,nnt takut kene cucuk punggung plak...nurse ckp cucuk tu sakit...tp alhamdulillah, x prnah smpai thap tu lg, semoga dipermudahkan segala urusan awk ye...

sy dari first trimster mmg hb x cantik sbb anemia smpai disahkan talasemia HBE, sy cume ikut yg doc sarankan je jgn skip ubt yg diberi,mkn ikut time yg betol & sy amalkan minum susu jugak utk kekalkan hb yg cntik,mcm sy mnum susu enfamama 2x shari & iberet folid acid yg doc bagi,kdg ade jgk terskip mkn shari hb turun ke 10.8 lpastu cntik balik,jgn skip je ubt tambah darah tu..kalau da 11 tu da kira okla..skrg kandungan da 34w2d..doakan sy smoga urusan dipermudahkan,esok sy kene refer hosp sbb uri da tutup jln baby keluar,sy doakan urusan sis dipermudahkan jugak..amin :)

1y ago

Amin..Terima Kasih

nurse bukan saja takutkan tapi tu la risikonya. boleh amalkan pemakanan yg tinggi zat besi, tolak tepi dulu mnuman/mknan ada caffeine, klau mnum susu pastikan jarak 2jam sblum ambik vitamin.. mcm tu la bila pregnant ni.. kita tak boleh jangka apa akan jd.. kdang elok ja kita rasa sihat,baby mcm okey.. tup2 masalah lain datang tanpa disangka & boleh kehilangan baby. bukan nak takutkan tapi tu la pengalaman sy , tp kes sy bkn hb low la. masih dlm siasatan hospital sbb gugur 2nd trimester dah 😊

Kalau saya dulu, dari 1st tau pregnant sampai bersalin setiap 2 minggu saya memang wajib jumpa nurse monitor hb, sbb saya ada anemia + alpha thalassemia. Dari awal sampai la 39w baru saya berjaya bagi 11 lebih sikit. Akak2 nurse kk tu rapat dah la haha. Nurse tu bukan nak takut2 kan awak sebenarnya, tpi memang betul bahaya hb low. Kalau makin turun nanti kena drip/warded etc. Bersalin pun takleh overdue. Takyah takut. Ikhtiar je apa yang boleh buat utk naikkan hb.. Goodluck ya

1y ago

ni v vvg g rtcvg c. r tt vvg. cr tt.

mmg bhya Lau hb drop..sy Ms awl.hmil.ok cntik 14 hmpir bernk turun 10 pstu kna czer emrgncy..lps tu tbe doc ckp sy tumph drh .trus drop jdi 8 alhamdulillah xde tmbh drh..cma doc ksi msuk kn ubt tmbh darah 5x mkna Dua hri skli msuk..mmng serik kna Ms tu..trus jdi meroyn..now sy hamil.lgi Bru 7 mnggu..sy kna jga hb sy ..sb xnk bnda tu berulang lgi Thun 2020..moga Kita ibu² kuat ..mkn mknan yg khasiat..mnum ssu kmbing..pati delima..syur hijau. KeRaNg.jus jambu batu..

Teruk la nurse kt kk.. sy ni masa bukak buku hb 10.. skrg dah 21w hb drop jd 8.9. tp doctor tukar ubat dan bg tips2 pemakanan.. rileks je doktor ckp dekat sy tak perlu risau asalkan sy takde simptom anemia teruk, benda ni mmg normal utk hb turun masa preggy. ni salah satu sbb sy mmg bukak buku pink dekat klinik siti. sbb pernah pergi sekali je kt klinik kerajaan lepas tu tobat takmau dah hmm

bnyk cre untuk naik kan hb, sme ad secara semula jd atau amik suppliment. klau semula jd, mkn makanan yg blh naik kan hb,cth bayam merah,kerang,hati ayam,ikam cencaru. mse sy mengandung,sy rajin mkn hti ayam dgn ikan cencaru. lpstu nk mudah sy beralih pd suppliment minyak kelapa dara (capsule),zincofer yg misi kt kk bg pun sy still mkn jgk. alhamdulillah ok je..maintain smpai brsaalin.

1y ago

nak tanya minyak kelapa dara brand apa ye sis makan. mmg tgh cari tp banyak sgt brand kt shopee taktau nak cuba yg mana

ambil pati delima Gulsan 1 sudu pagi dgn 1 sudu malam. Bancuh dgn air. minum selepas mkn ubat maltofer, obimin, iberet, zincofer semua tu.. sy dulu hb rendah, nurse bg zincofer, tak blh masuk sampai muntah2 pintam, doktor tukar maltofer yg paling rendah minum dgn pati delima.. dari 10.1 naik 11.7. tapi kene maintain la.. sebab bila stop minum hb rendah balik 11.2..

Minum apa2 jenis susu kambing..insyaaAllah HB cantik..doktor saya mmg suruh amalkan susu kambing je hari2, tak kisah perisa apa pon asalkan susu kambing..1 atau 2kali sehari..HB cantik & anak lahir Alhamdulillah tak kena kuning..saya amalkan susu kambing Juna perisa kopi 🤭 Sampai anak 2tahun, susu badan pekat & banyak..

1y ago

Yg ni..saya beli kat shopee je..yg mochaurus tu utk control berat badan..tak sesuai utk mengandung & menyusu..yg tu minum lepas anak putus susu 😋