?

Mummies, saya baru kena bacaan kencing manis agak tinggi dalam 8 something. So macamana nak turunkan bacaan kencing manis? Ni anak pertama dan sebelum pregnant tak pernah pulak kena kencing manis.

9 Balas

Potong air manis. Itu paling senang and berkesan. Saya pun sangkut 8.4, air manis tak sentuh kecuali kalau betul betul teringin. Itu pun seteguk dua je. Nasi segenggam, lebihkan protien, sayur dan buah. Kalau pagi, makan cornflakes dengan susu, tunggu 2 jam ke atas baru makan lagi. Jangan binge eating (makan berterusan). Yg penting banyakkan minum air kosong. Jangan risau okay :)

now u on diet or on metformin or what? what did doktor plan for u or dia ade suruh buat bsp monitoring dlu? my xperience sdri sy berjaya turunkan bacaan dr 8 ke 4+ shj dgn frequent water intake, eat apples everyday n eliminate all 3 in 1/ canned drinks. Lain2 boleh mkn mcm biass je sbnarnya janji source of high sugar jgn ambil.

5y ago

sy dah guna mcm2 cara dulu waktu duk hosp (pp type 3. mmg duk wad je dr 32w) sy mkn epal hijau je stiap hri bantu kontrol gula sy. nurse mrh x bg mkn pagi2 atau sblm cek n x bg bawak mknn luar tp sy hri2 mak abh hntr mknn luar. (gila xlalu nk mkn mknn wad tawar je stiap hari!) siap order drlivery lagi. nurse pun pelik. tp tips dia tu je, amal mkn epal hijau.

1 je cara nya.. kurang manis dlm mknn n minuman.. sbb kadang2 kencing manis semasa hamil ni disebabkan hormon.. badan tk berupaya utk hasilkan insulin yg ckup disebabkan hormon.. sbb tu kebanyakkan wanita ada kencing manis semasa mengandung..

Bacaan 8 tu lepas minum air gula ke? Bacaan sblm minum air gula berapa? Jg pemakanan je sis. Jgn mkn utk 2 org, amalkan suku suku separuh, minum byk air kosong, kurgkan makanan / minuman tggi gula / kalori / karbo.. banyakkan sayuran & buahan..

5y ago

6 tu dah tinggi tu..klu sebelum minum air gula mesti bwh 5.1 klu xsalah

Wow.. 8 tu tinggi tu.. saya 5.8 pun dah cucuk insulin. Dia yang doctor risau, bacaan BSP pagi waktu bangun tidur. Sis beli la glucose reading meter tu. Jangan beli hat China tu xaccurate. Accu ke Medisana ke brand yg OK. Buat test sendiri.

4y ago

Bacaan yg normal sepatutnya adalah 5.0, 6.0,6.0,7.0. ini diterangkan kepada saya sebelum review utk bsp. Mula2, saya punya bacaan pun sangkut waktu pagi dan doc sarankan check balik apa yg kita makan masa malam. Berapa hari dok try n error makanan apa yg buatkan bacaan naik tinggi masa pagi dan berjaya kawal pada paras yg sepatutnya. Setiap org punya badan lain2 sis. Saya beli glucometer sendiri dan check berkala di rumah. Alhamdulillah, sekarang ni bacaan waktu pagi memang takde masalah dan saya gdm on diet control dan nak masuk 8bulan usia kandungan

Jaga pemakanan je lepas ni. Kurangkan makan & minum yg manis².

Kawal pengambilan gula dan karbo. Sebaiknya cari makanan yg low G.I. Elakkan pengambilan gula putih, roti putih dan roti putih, tukar kepada roti whole grain dan beras perang. Tapi kalau terpaksa ambil jgk..ambil dalam kuantiti yg sedikit. Pantau pengambilan karbo. Contoh kalau da makan nasi, elakkan makan bersama makanan yg sumber karbo mcm kentang. Lebihkan ambil sumber makanan protein dan sayuran & buahan hijau.

Makan sayur. Jangan makan nasi, mi, tu semua yg karbohidrat

Kurangkan gula dlam pemakanan harian sis..