kencing manis

Hai semua...saya nak tanya ada tak sapa2 tahu cara nak turunkan bacaan kencing manis..saya sangkut kencing manis

11 Balas

Diet j sis.. mcm saya buat.. kurangkan gula lebihkan air suam.. nasi blh j mkn tapi kurangkan bernayakan buah.. mlm mkn before 8.. kalo lapar buah or biskut j.. tapi selalu ye kalo awal lg kandungan selera mkn kurang .. ,mcm saya 5,6 bln selera mkn tx Ada.. setiap 2 mggu checkup berat turun.. Dan bacaan gdm saya ok.. skrg buat sebulan sekali j..

Sama lah sangkut. Sebelum ni x pernah kena..dh msk.ank ke 7 br sangkut..khamis ni g cek..risau jgk..baca tip2 dlm web..kata kena mkn ckit2 tp kerap ...dlm 1 hari 3 kali mkn..tp ckit2..jgn minum air manis

Saya sangkut anak kedua... 7.8.. esok nk kna amik darah dan cek buah pinggang... Lpas tu cek bacaan kencing manis 4 kali...risau takut tinggi... Harini nak makan pon serba salah...

Sy pon sangkut sis.sy amalkan minum air barli tanpa gula..time nak buat bsp sis kene kwal mkn.insyaallah bacaan bsp ok.lg 1 sy amalkan minum omb..

sama la.. sy pn... sy kontrl mkan... mkn suku2 separuh... lebihkan mkn sayur.. jgn mnum n mkn yg manis.. tggalkan gula.. inshaallah ok

Awk makan ni sup lobak putih.. Insyaallah turun. Kalau time bsp tu makan sup ni. Mmg bacaan rendah.

Sama la..1st time Ada Kencing manis.esok cek bsp smpi ke malam😣sy try kurang kan pngambilan gula je..hehe

Try la makan oat. Boleh turunkan kandungan gula.

consume mnyk kelapa dara ibu(mkdi) 👍🏻

Kawal karbohidrat