Kencing Manis

Hi mommies .. semalam nurse call baru je dpt result lepas minum air gula 2 minggu lepas dan disahkan kencing manis .. 2hb Jan kena buat bsp .. nak tahu makanan apa yg boleh turunkan bacaan kencing manis ni or ada tips2 untuk turunkan bacaan ni

4 Balas

Makan mcm org berdiet. Satu meal bsamaan separuh cawan je. Ni utk segala jenis nasi dan mee. Sekali makan breakfast blh mkn 3 meals je. Sama jugak utk lunch dgn dinner. Kalo utk kudapan blh mkn satu meals je. Air manis elakkan. Blh minum teh atau kopi tanpa gula. Kalo ambik sebiji buah, kena hadkan 2 meals je. Hidangan macam biasa. Nasi, lauk dan sayur. Ni apa yg pakar pemakanan diabetik bgtau la. Saya pon GDM - diabetic. Tapi on diet control je, xpayah insulin. InsyaAllah kalo awk maintain je menu mcm ni, bacaan gula awk cantik.

Sis kne tau makanan ape punca GDM sb takut sis akan mkn lg sudanye xtrun lak bacaan gula. Mcm sy, ank 1st sangkut time minum air gula 2nd time sb masa tu xbaca label susu kambing dia ada gula agk tinggi. Ank 2nd pon sangkut 2nd time minum air gula sb mkn kurma byk (ms tu bulan ramadhan). So mmg kne elak mknn yg manis, kurangkan mkn ns atau pon guna brown rice. Byk kn mkn sayur2 and buah2 yg kurang gula cth jambu batu. Mangga is a big no

Kurangkan makan nasi, jgn minum milo, elakkan susu pekat, makanan bertepung pon x boleh.. kne kurangkan.. sy dri awl prgnant gdm.. stress kadang2 bcaan kejap naik kjap turun.

Saya amalkan banyak minum air kosong.. Air manis sy stop.. Beras saya tukar yg untuk org diabetes..

4y ago

Beras jenama apa ye sis guna ?