?

Mummies, saya baru kena bacaan kencing manis agak tinggi dalam 8 something. So macamana nak turunkan bacaan kencing manis? Ni anak pertama dan sebelum pregnant tak pernah pulak kena kencing manis.

9 Balas

Wow.. 8 tu tinggi tu.. saya 5.8 pun dah cucuk insulin. Dia yang doctor risau, bacaan BSP pagi waktu bangun tidur. Sis beli la glucose reading meter tu. Jangan beli hat China tu xaccurate. Accu ke Medisana ke brand yg OK. Buat test sendiri.

4y ago

Bacaan yg normal sepatutnya adalah 5.0, 6.0,6.0,7.0. ini diterangkan kepada saya sebelum review utk bsp. Mula2, saya punya bacaan pun sangkut waktu pagi dan doc sarankan check balik apa yg kita makan masa malam. Berapa hari dok try n error makanan apa yg buatkan bacaan naik tinggi masa pagi dan berjaya kawal pada paras yg sepatutnya. Setiap org punya badan lain2 sis. Saya beli glucometer sendiri dan check berkala di rumah. Alhamdulillah, sekarang ni bacaan waktu pagi memang takde masalah dan saya gdm on diet control dan nak masuk 8bulan usia kandungan