?

Mummies, saya baru kena bacaan kencing manis agak tinggi dalam 8 something. So macamana nak turunkan bacaan kencing manis? Ni anak pertama dan sebelum pregnant tak pernah pulak kena kencing manis.

9 Balas

Kawal pengambilan gula dan karbo. Sebaiknya cari makanan yg low G.I. Elakkan pengambilan gula putih, roti putih dan roti putih, tukar kepada roti whole grain dan beras perang. Tapi kalau terpaksa ambil jgk..ambil dalam kuantiti yg sedikit. Pantau pengambilan karbo. Contoh kalau da makan nasi, elakkan makan bersama makanan yg sumber karbo mcm kentang. Lebihkan ambil sumber makanan protein dan sayuran & buahan hijau.