sedih

mommy pernah tak rasa tiba2 sedih? . sedih sebab teringatkan alahan, nak makan takde selera . tapi lapar.. pada masa yg sama pinggang sakit sangat. nak tido semua posisi tk kena . dgn mulut mual2 nk muntah tp tak termuntah... perut tk selesa sgt .last2 air mata keluar berderau ? tk tahu kenapa sebak sgt ?

23 Balas

Sama la macam saya...alahan teruk sgt.. Setiap hari muntah, muntah waktu ptg nak ke mlm saja..kalau waktu pagi ok, xde muntah2. Saya muntah sampai luka tekak n keluar darah.. Tiap kali p klinik mesti kena drip air.. Stress sgt, sampai kdg2 terfikir nyesal plak mengandung (astaghfirullahalazim)...hari2 nangis, fikiran pon serabut.. Suami la banyak bg sokongan, nasihat n semua kerja rumah dia buat.. Sekarang dh 13minggu hamil, alhamdulillah alahan semakin hilang, selera makan pon makin bertambah. Sabar ya sis...

Normal mommy. Hormon kita tengah x stabil. Pembawakan bdk tu. Tp sis jgn terikut-ikut sgt emosi tu ye. Tak elok utk baby. Sbb baby boleh rasa apa yg mommy dia rasa. Kalau mommy slalu badmood byk nangis masa preggy, nnt baby lahir pon slalu badmood & kuat nangis. Kalau kita nk baby kita tenang2 je lahir nnt x kuat nangis, mommy kne kawal emosi dr skrg. Bykkan bersabar & sentiasa tenangkan diri. Stay strong mommy! 💪

Sy awal2 masa alahan lagi teruk..makan muntah..tp relax je emosi..masuk 10w muntah dah kurang..tp mual sentiasa ada..lapar tp xboleh makan tu mmg dr awal da rasa..tp masuk 10w ni sbb tu je kdg2 terasa sedih..haahhaha..nak makan tp xde selera..skrg da masukk 11w..masih xada selera makan..kdg2 pn jd sedih..😅 meraung dalam hati.nak mkn.nak rse kenyang..tp apakan daya..🤭

Saya masa anak mngndung anak pertama mmg x boleh mkan nasi... Tp saya kuat mkn buah.. Tu ja yg boleh telan.. Mcm2 buah saya mkn setiap hari... Mkn la buah buahan sis... Buah naga.. Buah tembikai.. Buah jambu.. Saya suka buah yg manis2.. Alhamdulillah kandungan sihat n darah pun ok masa tu... Walaupun x mkn nasi dan ayam sama skli x boleh telan masa tu... Huhu

Sis standby buah2 buahan jugak cthnya epal, mangga, plum etc.chocolate & roti juga. Jgn biarkan perut kosong.. Lawan, sy pun tgh alahan muntah & takde selera tp sy pastikan lps muntah terus mkn balik Walaupun tak lalu.. Tkpe klu muntah lagi isi balik.. Paksa diri. Vitamin jgn lupa mkn.. Sikit sebanyak zat sampai juga dkt baby..

Sama. Smpi kena warded. Muntah byk sgt smpai pedih dr tekak ke ulu hati. Mkn ke minum ke rasa seksa sgt. Pastu da discharge igtkan da ok. Ni baru je kena balik muntah2 smpai keluar lendir warna coklat gelap tu. Rasa nak giveup sgt2. Allahu. Hari2 doa mintak segala rasa alahan ni hilang.

Sy pun sama tengah Rasa skrng ni sakit pinggang + perut yakmat ... Nk mkn pun xlalu then penyudahnye nngs n nngs husband pun dh pening xtahu nk buat ape ... Before this xde pulak mcm ni, skrng dh 19weeks+ baru terasa 😭😭 ... Doakan sy kuat ye mommy semua

Saya alahan dari 7weeks teruk sgt smpai 20 weeks ni. Makan minum semua keluar balik badan masuk angin pedih perut. Makin berkurang tp masih muntah. Badan tk selesa tp kenangkan lagi berapa bulan je nak bersalin, sy redha je hehe

Sama mcm sy dulu alahan nak² dkt 6bln kandungan.. apa makanan pun tak lalu.. bila paksa makan.. deras airmata jatuh 😅😅😅 Skrg dah nak masuk 8bulan selera dah ok

sy sedng mglami tu..tk thn rsenye..lapar tp ble makn muntah..nk msak tuk suami pon xleh..kdng2 ksian suami blik2 kje dia yg siangkan ikan smua.😭😭 sebak rse..