Alahan teruk

Hi, mommies nk tnya selalunya alahan mummy2 hilang trimester keberapa ye? Sy ade boy 2 org , sulung tk rase alahan, second boy alahan jgk tp tk teruk. Pregnancy yg ke3 ni teruk sgt sy rase alahan nya smpai tk boleh buat apa kerja lgsung, baring n tido pn tk selesa asyik muntah,loya, pening, sakit badan,lapar tiap masa tp tk selera makan lgsung, makan muntah, tk mkan pn muntah, letih sgt,badan lemah tk bermaya, kepala huyung tiap masa. rase betul2 giveup dah. seksa sgt rasenya. Selain rehat ap lg boleh buat untuk hlang kan rase alahan ni, sy dh penat baring, sakit badan asyik baring je 😭

8 Balas

Alahan ni bergantung pada hormon individu. Ada yang takde alahan langsung, ada yang sampai bersalin, ada yang certain trimester. Saya sendiri pregnant baby girl takde alahan langsung. Cousin saya, alahan masa 1st trimester n 2nd trimester. 3rd timester hilang da. Baby girl jugak. Kakak ipar saya, alahan dia sampai bersalin pun baby girl jugak😄 Tips nak atasi alahan tu, awak kena makan dengan kerap dalam kuantiti yang sedikit. Tak boleh tak makan langsung. Nanti lagi awak rasa tak bermaya dan letih sebab takde tenaga. Saya faham awak makan rasa nak muntah. Awak cari food yang sesuai untuk tekak awak buat masa ni. Let's say kalau awak boleh makan anything soupy then go ahead. Yang pasti kena makan jugak. Satu lagi, elakkan juga makanan yang berminyak dan pedas sebab akan trigger lagi rasa nak muntah tu. Be strong mommy 💪

8mo ago

thankyou awk, mmg stress akhir2 ni sbb makin hari makin menjadi alahan nya. kdg smpai nk nngis sbb letih sgt dh, emm

Biasanya sstgah orang alahan berkurag pda trimester 2 sis.. Sye dlu mcm sis, tapi lepas sye makan ubat tahan muntah (veloxin) beli dari farmasi alahan berkurang and ad selera nak makan. Veloxin ni nurse kk yg suggest mmg sye makan dri first baby sbb alahan sye mmg teruk time trimester 1. Sis kena makan walaupun sikit tpi kerap jgn bgi perut kosong, bila perut da masuk angin tu yg jdi loya and takde selera makan. Sis boleh buat kerja rumah yg ringan2, if penat sis rehat sekejap. Kalau da ok baru sambung keje.. jgn push and stress2 tau. Insha Allah lama2 akan ok sis.. Semoga sis dan baby sihat selalu.. Aamiin..

8mo ago

My pleasure.. Sye makan ubat tahan muntah dari kk mcm takde perubahan.. Tu yg nurse suggest sye beli veloxin dari farmasi sbb kat kk takde ubat tu.

kena cari punca apa yang tak boleh makan, cuba cari makanan yg boleh telan. makan/minum sikit bagi alas perut je walaupun lapar mcm tak cukup makan. saya pun mcm tu jgk dari minggu 8 sampai minggu 36 :) saya betul2 pantang makan/minum sbb penat muntah. asyik baring. sampai masuk ward sebab hyperemesis gravidarum (dehydrated). banyak benda saya tak boleh makan. saya mampu tgk. saya siap tak boleh bau mcm2 termasuk bau masakan. oh ya, ubat tahan muntah tak menjadi utk saya. tetap muntah.

Saya pon teruk masa pregnant anak pertama sampai kena warded. Perut masuk 6bulan baru lalu makan nasi kalau tak apa pon takleh telan semua muntah balik. Saya takleh duduk dalam rumah rasa macam serabut gila. Hari2 suami balik kerja ajak dia keluar kejap pon takpa. Tapi saya kena bawak keta kalau saya dok sebelah saya akan muntah. Keluar pon takleh jalan2 kena cari tempat duduk kalau tak saya pitam jalan lama2. Pengalaman…

8mo ago

sy pn ade rase mcm tu awk, pening naik or bawak keta. pstu tk boleh brdiri or jalan lama2 rase dunia trbalik nk pitam. hmm stress.

Depends dear. Ada yang alahan sampai beranak. Ada yang takde lansung alahan sampai beranak. So berapa org anak sekali pun, still tak sama timing bila alahan tu akan hilang

8mo ago

itulah harap sgt alahan ni hlg , bnyk mommy2 dlm ni bg tips sgt membantu

saya alahan masa 1st trimester teruk.. 2s trimester kurang sikit.. 3st trimester tak dah..

saya start 15w beransur2 hilang alahan, nasi dah boleh makan, xdak dah rasa pening2

8mo ago

hrap sgt sy pn mcm tu, tk larat dh hadap alahan ni

msuk trimester ke 2 da ok..

8mo ago

rasanya mcm tulah.. kalau boy mmg alahan kurg.