Muntah-muntah

Assalamualaikum..nak tanya lah ibu² kat sini ada tak yg mcam saya..muntah² wktu mengandung. Nasi pn saya sush nk mkn,bau masakan pn tk lalu rasa nk muntah..bila tk makan perut rasa lapar tapi bila dah makan tak sampai berapa minit saya dah muntah..ada petua tk nak hilangkan muntah² ni..bkn tu je mulut saya rasa pahit sgt..puas dh mcm² saya mkn tapi masih rasa mulut pahit tawar.. #babyke4

11 Balas

Makan buah buahan sis, sy trimester pertama pun mcm tu juga. Pasal deria rasa pahit tu tu sy dh masok 7 bulan mseh rasa pahit sis, mungkin lepas beranak baru okay agaknya. Minum juice, makan buah buahan, ice cream, pastikan Jgn berlebihan tkut kena kencing manis. Sy Alhamdullah 2 kali minum air gula xsangkut kencing manis. I feel you sis😔

4y ago

2kali sye mgandung tk pnh kne kencing manis wlupm arwah mak sye ad kncing manis..lg pun jrg minum air manis sgt..sye teringin sgt bru lah sye minum air manis..ni pn nk legakan tekak sye mkn aiskrim vanila..😅😅 sbb tu je yg bole msuk tekak

sma la kta sis...sya pun mcm gtu...bila x mkn rasa lapar...bnda yg bleh mkn mcm buah,mee grg n coto n sup...klu nasi lgsg x bleh msk..jd cara saya klu mo makan nasi..sya try buat nasi tu jd kuih jemput2 goreng..just letak tepung cmpr ngan nasi... alhmdllh klu bgtu dpt la tahan lapar..dr lgsg x mkn🤭🤭

4y ago

nasi pn tk bole nk telan..sye cume makan aiskrim vanila je🤣 tu pun suami dh pening..semua serba tk kena

Saya pon hingga loss weigh 7kg. Makan banyak buah yg mengandungi air (watermelon, papaya, green apple). Kurangkan jeruk2 masam sbb lagi berangin perut. Makan roti dan biskut. Air masak campur sikit cordial sunquick atau delima. Saya dah 4bulan, masih nausea.

4y ago

😅 saya pn tk thu ni berat sye brapa ni..bln 6 lps sye gugur berat sye kurg 5kg..turun 40kg😅😅..ni tk thu lah loss weight ke tk..sbb sye blum pg knik lg..

Saya pernah masa anak pertama. Lalu makan nasi putih dan sup je. Nak tak nak kena makan untuk isi perut. Boleh cuba makan buah-buahan dan sayuran lebih. Ataupun ambil vitamin untuk cukupkan nutrisi badan kita.

4y ago

boleh mkn vitamin brand shaklee, jus mamariam ataupun mana yg sesuai ikut bajet. Yg penting lebihkan real food kak.

masa sy awl2 pregnant pun syik muntah je.. kdg2 tgh tdo.. pukul 2-3 pg.. boleh terjaga untuk muntah je... sy hilangkan loya tu sy byk makan buah.. paling berselera buah mangga manis..

4y ago

sye dh try mkn masam manis masin pn tk jln..last² makan aiskrim vanila jee

sama macam saya masa trimester pertama... 3 bulan saya takleh makan nasi... muntah je... pastu suami saya pun belikan buah buahan Alhamdulillah boleh makan 😆

Sama. Sy pun dah 3 minggu xdpt telan nasi. Mula2 bdn lemas rasa nak pitam sampai hb turun p 10.1 tpi lama2 bila dah tahu apa mknan yg ngam dgn tekak dah ok.

4y ago

saya pening tu tk sgt tpi asik nk muntah je..bila nk baring ke duduk ke jd serba tak kena lgsg..itu tk kne ini tk kne..

Sy pun tgah layan loya jgk. 1st trimister.. Tp blum chek klinik brp week. Just chek upt sndri je kt rumah. Tak lrat mkn. Angin je prot

4y ago

Same la. Now bby no3 after 4 years. 😂

Saya since first trimester sampai dh masuk 2nd trimester ni xkebah2 morning sickness 😂. Doktor cakap sampai 5 bulan still normal

4y ago

Kita pn dah pening jugak apa nak makan. Xmakan lapar. Dah makan mual mual 😑. Tapi nikmati jelah 😂

Waalaikumusalam. Normal tu. Boleh cuba mkn buah2, biskut roti. Utk bagi ada tenaga. Minum limau sunquick utk hilangkan loya.

4y ago

tu lah kak..sye setiap pg mcm tu..sye ok sikit brgantung pd susu dutch lady dn aiskrim vanila je sye bole telan..yg lain tk lalu nk telan..nti muntah berlambak²..bila dh muntah bdn jd lesu..kdg tido pn jd tk lena