Sedih sebab tak tahu nak makan apa lagi

Saya 8weeks+. Takde symptoms muntah2 cuma lapar. Lapar yg setiap sejam, dua jam dah lapar balik. Kalau lapar, akan rasa mual, perut tak selesa dan sakit sikit lepastu pening sikit. Terbalik kan. Padahal saya makan nasi. Kira berat la kan makan nasi tapi sama je. Makan roti lagi la cepat rasa lapar tu dtg. Kdg2 mcm sedih sebab dah tak tahu nak makan apa lgi. Kalau makan keropok2 ke, tak elok pulak. Ada ke yg mcm saya? Ibu2 makan apa setiap hari? #firsttimemom #firstbaby

28 Balas

Samaa. sy mmg akn beli buah byk2 buat spare dirumah & bwk ke ofis. mmg sentiase kne mengunyah.kalau x angin n muntah2. pagi wajib heavy breakfast, sblm nk tgu lunch tu kne mkn snacking dulu,buah or pape biskut.kalau x nti angin teruk. lunch wajib heavy. n sblm blk keje ptg tu wajib snacking pape. kalau x otw driving blk rumah konfem muntah teruk tgh driving 🤧. byk kali jd. tpakse bukak pintu muntah time jem teruk tu. kdg2 muntah dlm baldi kcik y stnby dlm kereta. huhu. bertabahlah

Hwaaaa sama lah kita. Stress fikir kadang. Sbb lapar dia boleh buat gaduh! Makan roti ke buah ke semua tak jalan. Mmg kena makan berat juga. Semalam saya cuba makan roti je, satu roti dengan scrambled egg, satu roti dengan milo. Tetap tak jalan. Sampai tak tidur ke pagi sbb perut lapar. Pagi terus makan nasi lemak, baru boleh tidur balik.

9mo ago

hehehe kan. lain betul rasa lapar masa preggy ni. lepas subuh dah terus rasa lapar😅

normal sis, sy kalini punya penangan preggy lapar lain sangat.. walaupun lepas makan nasi 2 kali tambah tak sempat lagi makanan nak turun dah jadi lapar sangat² macam orang tak makan sehari.. kadang² sampai moody sbb jadi terlalu lapar padahai baru lepas makan😂.. kadang sampai tak bole tido malam lapar punya pasal

saya macam sis masa preg 5 - 6 weeks nak makan je keje smpai menangis sebab asyik lapar je tapi tak tahu nak makan apa dah... tiba2 masuk wk 7 mual2 loya start datang smpai harini wk 9 langsung tak boleh makan apa asyik muntah je lepas makan.. selagi sis ada selera makan tu makan aje bykkan makan buah

Sama la gak, ni preggy yg kedua, wkt anak first cuma muntah-muntah je banyak, Yg ni lapar mmg setiap jam, kalau makan semua benda tk pa, ni memilih betul, sbb ada yg tk boleh masuk tekak ni, auto loyaa kalau paksa, husb pun pening setiap hari fikir nk bagi makan apa bini dye ni, sabor je laa 😂

3mo ago

hahahha kita sama kuat makan tp makan jenis memilih ..En Suami pun pening melayan

normal sis awal2 pregnant. sy pon macam tu. bila lapar je sy mkn biskut kering dgn buah. lepastu air minum jus tanpa gula sebab sy tak boleh minum air kosong. oh ya pagi2 saya amalkan pati delima utk kurangkan rasa loya tu. Alhamdulillah skrg dah 10w dah kurang rasa lapar tu 😁

9mo ago

Terima kasih sis. nak pergi cari lah

Sama lah dengan saya. Lapar dia tu tahap macam tak makan. Padahal dah makan dah tadi. Tiap masa nak makan. Kadang tu sampai perut sebu sakit, sakit kepala and loya macam tak makan. Kalau makan nasi perut full sgt. Bila makan roti or biskut macam tak kenyang pula. Huhu

Samalah dgn saya, sis Asalkan 3 jam sekali mesti lapar wlaupun dah sarapan. Klau lapar, biasanya saya mkn buah, kekacang atau telur rebus. Klau xtahan laparnya, baru mkn berat sikit mcm buat jemput² atau lempeng cam tu. Yg penting jgn mkn junk food dan fast food.

Mkn buah sis, sye 8weel xblh makan pape?”, makan je kluar balik sampai badan lemas, masuk hospital masuk air 12 bottol sbb muntah bercampur darah dah😂😂😂 now dh 16 week alhamdulillah muntah dah kurang, loya je keram and sakit kepala ☹️☹️

Seronoknya lapar tp tkde simptom muntah2.. saya semua pakej complete.. lapar selalu , takde selera makan, muntah2, pening.. hari2 penat fikir nak makan apa, sbb tkde 1 pon berselera kt tekak saya..