rasa takde selera nak makn..

saya da lewat period sebulan tapi jenis period sy tk teratur kdg2 dtg kdg x.. tapi bulan lalu sy rasa perut sangat2 tak selesa mcm nak period tp tk period.. skrg sy rasa takde selera nak mkn.. tak terasa nak mkn wlupun pagi smpai ke ptg.. btul2 tk selera nak mkn.. tapi bila mknn dpn meja habis juga dimakn.. knp sy tkde selera nk makn tak de perasaan lapar.. ada rasa mual tapi tak muntah.. firstime rasa mcmni? mw check pregnant test tapi takut kecewa🥺..

3 Balas

period tak teratur tanda hormon tak stabil. hormon boleh affect macam2, dari kualiti tidur, kesihatan kulit, sampai selera makan pun. sebab tu banyak cerita lepas ambil perancang ada orang berat naik mendadak, sebab hormon tu naikkan selera makan dia. jadi awak punya tak selera makan ni, boleh jadi sebab hormon tengah tak stabil sebab skip period, boleh jadi sebab pregnant, boleh jadi macam2 sebab2 lain juga sebenarnya. takdenye awak jumpa doktor bagitau awak miss period, tak selera makan, doktor akan cakap tahniah, awak pregnant. kesimpulannya, test lah UPT. kalau tak nak ambil lagi, tapi awak suspect pregnant, atau awak memang tengah TTC, selagi tak ada turun darah, jaga je badan macam awak tengah pregnant. folic acid jangan tinggal, jaga pemakanan, tidur, exercise, stress etc. bila dah berani nak ambil UPT, ambil. kalau pun dapat -ve, tak sia2 pun apa yg awak buat tu. untuk kesihatan awak & kesihatan ovum awak untuk next cycle jugak. good luck!

Jawapan ada pada UPT. Don't rely on symptoms. Akan buat awak kecewa dan sedih bila tak dapat result yang awak harapkan. Untuk perempuan yang dah berkahwin dan ada masalah period yang tak teratur, sangat digalakkan untuk berjumpa dengan pakar O&G. Semoga dipermudahkan urusan awak.

Nak tw preggy ke x, memg kne test upt.. klu x nak, memg kte akan bteka teki la..